Najvažnije stvari koje trebate reći svojoj djeci

Roditeljstvo, poput braka, obično ne određuju veliki događaji, već stotine malenih stvari koje se skupe i oblikuju odnos između roditelja i njihove djece. 

Osobno, teško mi je povjerovati da smo moja supruga i ja roditelji već gotovo dvadeset i pet godina. Nismo počeli kao kršćani, no bili smo spašeni po milosti i nakon toga smo počeli proučavati Bibliju. Ovo je imalo značajan utjecaj na naše roditeljstvo. Uskoro smo počeli bolje shvaćati evanđelje i ono što govori.

Naučili smo da evanđelje nije samo ono što nas spašava, već i ono što nas oblikuje kao kršćane. Sada, kada vidim dvoje djece koji počinju ulaziti u svijet odraslih i polako počinju biti samostalni te sa još četvero kod kuće, još bolje razumijem važnost jednostavnih stvari koje smo pokušali objasniti našoj djeci.

Osim govorenja, pokušali smo prikazati na djelu istinu i moć tih stvari. Sada ću to prenijeti vama, kako biste ih vi mogli neprestano govoriti svojoj djeci. 

Evo: „Bez obzira na to što učiniš, uvijek ću te jednako voljeti“. 

To sažima naš odnos. Mi smo obitelj. Taj odnos nije definiran onime što činimo, bez obzira bilo to dobro ili loše. Djeca nisu zaradila svoj status i ne mogu učiniti ništa kako bi ga promijenila. To je nepromjenjivo. Moja supruga i ja ih volimo, bez obzira na  sve. 

VIDI OVO: 3 rečenice koje djeci trebamo govoriti svaki dan

Ako ste kršćanin, onda sam siguran da vam je jasno odakle ovo dolazi. Božja ljubav prema Njegovoj djeci kroz Krista ne zasniva se na našim djelima. Mi nismo sami zaslužni zbog toga što nas Krist voli i ne možemo grijehom dovesti da nas Bog prestane voljeti. 

Ljubav započinje s Bogom i doseže do nas; bespomoćnih i beznadnih pobunjenika. (Rimljanima 5, 6-11; Efežanima 2, 1-10) Naš odnos s Bogom zasniva se na našem ujedinjenju s Kristom. Mi smo ”u Kristu” (Efežanima 1). Stoga, Božja ljubav prema nama je nepromijenjena.

Zaista, zbog Krista Otac kaže: „Bez obzira na ono što učiniš, uvijek ću te jednako voljeti“. Zbog Božjeg milosrdnog plana, djela Sina i Duha Svetoga koji boravi u nama, članstvo u Božjoj obitelji nepromjenjivo je, poput Njegove ljubavi. To je zaista dobra vijest. 

Dobro je da redovito podsjećamo njih i nas same na ovu istinu

Stoga, kao roditelj koji želi odražavati evanđelje i poučavati svoju djecu, dobro je da redovito podsjećamo njih i nas same na ovu istinu. Bez obzira na ono što učiniš, uvijek ću te jednako voljeti. Kao što možete zamisliti, ove riječi su kao melem i daju život, pogotovo u razdobljima boli, zbunjenosti, povreda, tuge i razočaranja.

VIDI OVO: 4 mentalno štetne rečenice koje često govorimo svojoj djeci

Pogledati u suzne oči naše djece i usprkos njihovom održavanju krivice reći bez obzira na ono što učiniš, uvijek ću te jednako voljeti, je moćno. Ima snažno značenje. Iskreno je. To je ljubav iz drugog svijeta. To je odražavanje ljubavi koju Bog ima za svoju djecu. 

Taj vas izraz neće spasiti od boli i razočaranja koja su uobičajena za ovaj svijet. No osjećaji iza njega dat će vam snagu i moć da se pravilno nosite sa svime. 

Nikada nisam požalio što sam ovo rekao. Samo želim da se mogu vratiti u prošlost i da mogu to reći puno češće. 

Autor: Erik Raymond; Izvor: Thegospelcoalition.org; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Thegospelcoalition.org koje vrijedi za novizivot.net.