15 namirnica koje djeca ne bi smjela konzumirati

Svake godine, samo u Americi, oko 100 dojenčadi se razboli od dojenačkog botulizma, bolesti uzrokovane bakterijom iz meda. Ona može ozbiljno naštetiti imunološkom sustavu djeteta. Postoji još nekoliko namirnica koje dnevno konzumiramo, a koje nisu dobre za djecu.

Brightside donosi 15 takvih opasnih namirnica i njihove alternative:

1. Voćni sokovi, sportski sokovi i gazirana pića

Djeca ispod jedne godine ne bi trebala piti sok, a starijima je to dozvoljeno u ograničenoj količini. Sokovi i sportska pića su jako štetna za malu djecu jer sadrže brominirano biljno ulje koje može utjecati na živčani sustav djece, na njihovu kožu u pamćenje. Uz to, ta pića sadrže mnogo kalorija i šećera što dovodi do kvarenja zubi.

Alternativa je domaće piće ili kaša od voća s dodatkom mlijeka ili jogurta.

2. Dječji jogurt

Iako je obični jogurt jako zdrav i koristan za djecu, dječji je jogurt njegova suprotnost. Umjetna bojila i šećera u tim jogurtima ih čine jako štetnim za djecu, a ujedno nemaju ni malo vitamina. Mnoge boje za hranu su zabranjene, a neke uzrokuju alergijske reakcije kod djece ili promjene u ponašanju.

Umjesto toga, možete kupiti obični jogurt i zasladiti ga medom ako je vaše dijete starije od jedne godine. Možete upotrijebiti i smrznuto voće ili grožđice.

3. Kokice iz mikrovalne

Ovo je još jedna vrlo štetna grickalica za djecu. Mnogi ljudi nisu svjesni da vrećice u kojima su kokice prilikom zagrijavanja mogu ispustiti opasne kemikalije. One sadrže kemikalije koje se nalaze i u omotima za hranu u restoranima brze prehrane, a kada se jako zagriju, onda ispuštaju spoj koji može biti jako štetan za razvoj djece, a ima poveznice i s rakom.

Alternativa su domaće kokice u tavi ili nekoj drugoj posudi. Proces traje jako kratko, a užitak će biti velik.

4. Med

Ovo možda iznenađuje, ali med, inače jako zdrava namirnica, može biti opasan za djecu mlađu od jedne godine – bez obzira je li dio neke druge namirnice ili je svjež. Otrovna bakterija u medu može dovesti do razvoja dojenačkog botulizma koji utječe na još nerazvijeni imunološki sustav te utječe na disanje.

VIDI OVO: Liječnik upozorava na opasnost veganske prehrane, a osobito loše utječe na djecu

Nakon prve godine, djeca mogu jesti med koji je tada jako dobar za njih. Prije toga, dobra ideja su kašice od voća.

5. Hrana iz konzerve

Bisfenol-A otrovni je element koji se može pronaći u mnogim pakunzima, kao što je plastika, ali je prisutan i u limenkama. Taj opasni element može utjecati na razvoj djeteta, njihov reproduktivni sustav i njihov mozak, a povezan je i s rakom.

Ako odlučite kuhati nešto s rajčicom, izbjegavajte pelate iz konzerve, radije odaberite staklenu posudu ili domaći sos.

6. Rižini kolačići ili rižine pahuljice

Ovo će vas možda iznenaditi jer mnogo djece jede proizvode od riže. No, konzumiranjem rižinih proizvoda djeca su izložena anorganskom arsenu. Zbog toga što često jedu takve proizvode u raznim oblicima, oni zapravo jedu 3 puta više riže nego odrasle osobe, a to može utjecati na njihovu sposobnost učenja i sveukupni razvoj.

 Možete se okušati u pravljenju voćnih pločica koje su pune vitamina i davati djeci zobene pahuljice.

7. Hrana s malo masti i pića koja sadrže aspartam

Mnogi roditelji vole umjetna sladila kako ne bi navikavali djecu na šećer. No, „lagani“ proizvod koji sadrži tvar aspartam, umjesto šećera, je mnogo opasniji. Istraživanje je pokazalo da aspartam smanjuje proizvodnju enzima u našem tijelu koji se bori protiv pretilosti i dijabetesa.

Zamijenite umjetna bojila sa prirodno zaslađenom hranom kao što je svježe voće.

8. Hot dog i prerađeno meso

Hot dog, i drugo prerađeno meso, treba izbjegavati. Istraživanje je pokazalo da samo 50 grama prerađenog mesa na dan povećava naš rizik od raka debelog crijeva za 18%.

VIDI OVO: Djeca ne bi trebala jesti hrenovke, tvrde znanstvenici, a evo i zašto

Alternativa su riblji proizvodi čak i kada je riječ o brzoj hrani. Uvijek je bolja opcija vegetarijanski burger ili burger s ribom.

9. Žvakaća guma

Žvakača guma je loš izbor za djecu iz mnogo razloga. Prvo, sadrži jako mnogo šećera koji može naštetiti njihovim zubima. Neke žvakaće bez šećera mogu sadržavati sorbitol koji uzrokuje proljev. No još je opasnije slučajno gutanje žvakaće gume. Može doći do gušenja, a ako dijete proguta veliki komad ili mnogo malih jedan za drugim, može doći do blokade probavnog sustava.

Najbolje ju je potpuno izbaciti i zamijeniti zdravim grickalicama kao što su mrkva, krastavci i drugo povrće. Ako ju baš želite dati djetetu, onda odaberite onu sa xylitolom.

10. Voćne gumene bombone

Djeca jako vole gumene bombone, ali to je jednako kao da im dajete čisti šećer. Nema ništa zdravo u vezi toga, a djeca mogu postati hiperaktivna. Istraživanja su pokazala da visoka količina šećera dovodi do hiperaktivnosti, agresivnosti i drugih problematičnih ponašanja kod djece.

Alternative su jednostavne, ohrabrite svoju djecu da jedu pravo voće ili im ponudite nezaslađeno suho voće.

11. Čips od krumpira

Čips je za većinu djece prava poslastica, ali nije dobar izbor ako želite svoje dijete zdravo hraniti. On sadrži mnogo soli, masti i kalorija te je loš za djecu. Previše soli dovodi do visokog krvnog tlaka i stvaranja bubrežnog kamenca. Ujedno, slane namirnice mogu dovesti do pretilosti budući da su jedno opasne kao i umjetno zaslađene namirnice.

Ako vaše dijete voli čips, možete lako napraviti domaći tako što ćete ispeći ploške krumpira u pećnici.

12. Pizza

Pizza iz restorana ili smrznuta varijanta nije dobar izbor za djecu iz očitih razloga. Svi ti dodatci su nepoznatog podrijetla, ujedno imaju mnogo dodane masti i soli. Liječnici pokušavaju osvijestiti ljude kada je riječ o brzoj hrani, koja je kod djece postala ravna ovisnosti.

Alternativa je domaća pizza sa zdravim sastojcima kao što su masline, gljive, rajčice ili luk. Neka i vaša djeca sudjeluju u pravljenju pizze, a to će ih ohrabriti da što više jedu kod kuće i zadobiju zdrave prehrambene navike.

13. Svježe mlijeko

Iako se govori da je svježe mlijeko zdravije od običnog mlijeka koje kupite u trgovini, ako nije prerađeno, ono može biti jako opasno, pa čak i smrtno za djecu i odrasle. Neprerađeno mlijeko, direktno iz izvora, može sadržavati razne bakterije i opasne viruse, kao i parazite.

VIDI OVO: Djeca koja obavljaju kućanske poslove postaju uspješniji odrasli ljudi

Najbolje je prerađena varijanta svježeg mlijeka koja je dostupna u trgovinama. Ujedno je dobra opcija i jogurt.

14. Neke vrste sireva

Sir nije samo ukusan nego je i pun kalcija, vitamina i proteina. No, djeca ne smiju jesti baš svaku vrstu sira. Dojenčad i mala djeca trebaju izbjegavati plavi sir ili sir sa plijesni. Oni mogu sadržavati neprerađeno mlijeko te tako nose rizik od prenošenja raznih bakterija.

No, svježi sir ili kremasti sir dobra su opcija za vaše dijete, a malo tvrđe varijante (ali samo punomasne) možete davati djetetu nakon navršenih 6 mjeseci života.

15. Sladoled iz trgovine

Glavni sastojci kupovnih sladoleda su šlag i šećer, a većina sadrži tvar koja u našem tijelu prekida rad dobrih bakterija te dovodi do pretilosti. Ujedno, sladoled koji je otopljen i ponovno zamrznut može biti jako opasan zbog bakterija koje mogu u međuvremenu narasti u njemu.

Umjesto kupovnog, možete pokušati napraviti domaći sladoled sa zamrznutim voćem koji je mnogo zdraviji i sadrži vitamine. Tako ćete uvijek znati odakle svi sastojci potječu.

NAJNOVIJE!