Namirnice koje mogu poboljšati rad mozga
Foto: Canva

Pamćenje je nevjerojatna sposobnost koja nam omogućava da se prisjetimo informacija iz nedavne ili daleke prošlosti.

Jeste li se ikada zapitali može li ono što jedemo utjecati na to koliko dobro pamćenje funkcionira? Istražimo povezanost između prehrane i pamćenja te kako možemo optimizirati funkciju mozga kroz naše prehrambene izbore.

Vrste pamćenja

Pamćenje se može kategorizirati u tri glavne vrste: kratkotrajno, radno i dugotrajno pamćenje. Svako igra posebnu ulogu u našem svakodnevnom životu:

  • Kratkotrajno Pamćenje: Ova vrsta pamćenja drži informacije kratko vrijeme, primjerice kada birate telefonski broj koji ste upravo čuli.
  • Radno Pamćenje: Koristi se za zadatke razmišljanja i djelovanja, poput razgovora. Pomaže nam da se sjetimo što je netko upravo rekao, razumijemo značenje, povežemo s ranijim razgovorom i formuliramo vlastite misli.
  • Dugotrajno Pamćenje: Ova vrsta pamćenja pomaže nam da se prisjetimo informacija iz prošlih dana ili čak godina. Memorije se prenose iz kratkotrajnog u dugotrajno pamćenje kroz proces koji se zove konsolidacija.
zeleni čaj rak prostate
Foto: Pexels

Koje namirnice mogu poboljšati pamćenje i rad mozga?

Iznenađujuće, ono što jedemo može značajno utjecati na to koliko dobro naše pamćenje funkcionira.

1. Bobice: Istraživanja pokazuju da konzumacija bobica, bogatih antocijaninima (vrsta polifenola), može poboljšati pamćenje. Na primjer, stariji odrasli s problemima pamćenja koji su pili 500 mililitara soka od ljubičastog grožđa dnevno tijekom 12 tjedana mogli su naučiti više riječi u usporedbi s onima koji su dobili placebo.

Slično, djeca koja su jela 240 grama svježih borovnica mogla su zapamtiti više riječi i točnije ih se prisjetiti dva sata kasnije. Antocijanini, pronađeni u tamno obojenim bobicama, poboljšavaju fleksibilnost krvnih žila i protok krvi u mozak, čime se poboljšava kognitivna izvedba.

2. Zeleni Čaj: Dugotrajna konzumacija zelenog čaja povezana je s poboljšanim kratkotrajnim pamćenjem, radnim pamćenjem, pažnjom i smanjenim rizikom od kognitivnog pada.

3. Tamna Čokolada: Ljubitelji čokolade također imaju razloga za veselje. Kakao, posebno tamna čokolada s više od 70% kakaovih krutina, poboljšava protok krvi u mozgu, što pomaže pamćenju.

4. Zdrava Prehrana: Prehrana bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, mahunarkama i masnom ribom korelira s većim centrom za pamćenje u mozgu i boljom izvedbom pamćenja.

Ako želite sačuvati zdravlje, ove namirnice ne smijete konzumirati
Foto: Pixabay

Namirnice koje škode mozgu

Nisu sve namirnice korisne za pamćenje. Prehrana bogata rafiniranim namirnicama pokazala se štetnom za učenje i pamćenje. U jednoj studiji koja je uključivala 110 zdravih osoba koje su obično jele nutritivno bogatu prehranu, sudionici su zamoljeni da pređu na prehranu bogatu rafiniranim namirnicama na tjedan dana.

Ovo je uključivalo konzumaciju dva belgijska vafla za doručak četiri dana i dva obroka za van u bilo kojem trenutku tijekom tjedna. U roku od nekoliko dana, ova prehrana dovela je do oštećenog učenja, pamćenja i lošije kontrole apetita.

Štoviše, prehrana bogata rafiniranim namirnicama i šećerima, a siromašna voćem, povrćem i vlaknima, povezana je s povećanim rizikom od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti.

Kako poboljšati pamćenje kroz prehranu?

Istraživanja sugeriraju da čak i mali koraci prema nutritivno bogatijoj prehrani mogu poboljšati pamćenje danas i zaštititi ga u budućnosti. Razmislite o dodavanju dodatnog komada voća uz doručak ili dodatne porcije povrća uz večeru.

Naša prehrana igra ključnu ulogu u tome koliko dobro naše pamćenje funkcionira. Uključivanjem više namirnica koje su zdrave za mozak poput bobica, zelenog čaja i tamne čokolade te smanjenjem unosa rafiniranih namirnica, možemo poboljšati kognitivnu izvedbu i zaštititi svoje pamćenje za godine koje dolaze.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare