napitak koji snižava kolesterol
Foto: Steven Depolo/flickr

Peršin potiče izlučivanje štetnih tvari iz tijela i potiče cirkulaciju. U kombinaciji s limunom, uspješno snižava razinu lošeg kolesterola u krvi.

“U masnoće u krvi ubrajaju se kolesterol i trigliceridi. Bez njih bi život bio nezamisliv, ali ako se one nalaze u povišenim koncentracijama u krvi onda postaju jednim od rizičnih čimbenika za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Važno je naglasiti da su one promjenjivi rizični čimbenik, pa je na njih moguće utjecati promjenama životnih navika (zdravija prehrana, prestanak pušenja, tjelovježba) te uvođenjem medikamentne terapije ako je potrebno”, isitiče liječnica Brkljačić. Kolesterolu možete doskočiti i prirodnim načinom – konzumacijom napitka od limuna i peršina.

Već je poznato da je peršin odličan saveznik za zdravlje čovjeka. Sadržava prirodna eterična ulja, ali i flavonide te vitamine C, A i K pa ga se preporučuje konzumirati i tijekom sezone gripe i prehlada. Osim toga, peršin potiče izlučivanje štetnih tvari iz tijela i potiče cirkulaciju. U kombinaciji s limunom, uspješno snižava razinu lošeg kolesterola u krvi.

Sastojci:

1,5 litra vode
3 vezice peršina
1 kg limuna
soda bikarbona

Priprema:

Kako bi s limuna uklonili prljavštinu, njegovu koru protrljajte sodom bikarbonom. Preporuka je ipak imati domaći, neprskani limun, no ako ga nemate, očistite ga sodom, a potom ostavite kratko da odstoji u posoljenoj vodi.

Prokuhajte vodu i pustite je da se potom ohladi. Limun narežite na kriške, usitnite peršin i sve zajedno dodajte u ohlađenu vodu, poklopite i ostavite da odstoji 24 sata u hladnjaku. Sutradan smjesu izmiksajte kako bi se svi sastojci dobro povezani i prelijte napitak u bocu. Svakodnevno konzumirajte oko jedan decilitar soka.

IZVORDnevno.hr