Foto: Pixabay

Želite discipliniraniji život? Ovi savjeti vam mogu pomoći:

1. Započnite s malim stvarima. Počistite vašu sobu ili ured u kojem radite. Stavite stvari na mjesto gdje i pripadaju. Dovedite se do točke gdje je bitan red. Naučite održavati svoju okolinu čistom kako bi funkcionirali bez nepotrebnog ometanja. Naučiti disciplinirati sebe u malim stvarima nas priprema za veće uspjehe. S druge strane, nedisciplinirani u malim stvarima će vjerojatno biti isti ako im se povjeri i više.

2. Budite organizirani.
Načinite plan ili redoslijed što ćete i kada raditi. Sastavite popis stvari koje bi trebali izvršiti. Istina je da ako nemate kontrolu nad svojim vremenom, sve i svašta će imati.

3. Nemojte neprestano tražiti zabavu.
Iskoriste na promišljen način svoje vrijeme, razgovarajte s nekim, pročitajte dobru knjigu, naučite raditi stvari koje su izazovne, stimulativne i kreativne.

4. Budite točni. Ako je potrebno pojaviti se negdje u točno određeno vrijeme, to i učinite.

5. Držite do svoje riječi. Ako trebate nešto učiniti ili obećali ste nešto, učinite to.

6. Napravite prvo najteže zadatke.

7. Završite započeto. Neki ljudi jednostavno žive u zbilji započetih a nedovršenih projekata, počnu jedno pa se prebace na drugo.

8. Prihvatite kritiku, odnosno ispravak. Korekcija vam pomaže pri razvijanju samodiscipline pokazujući vam što treba izbjeći.

9. Vježbajte samo-odricanje. Naučite se reći NE određenim nagonima i osjećajima. Primjerice, ako ste deblji, preskočite desert nakon obroka.

10. Zaželite dobrodošlicu odgovornosti. Postanite odgovorni u stvarima za koje ste se obvezali i dajte primjer drugima.