Kako ne biti kontroliran od ovoga svijeta?

Bog nam je najprije progovorio kroz proroke, a zatim u ova posljednja vremena, kroz svoga Sina, „po kome je i stvoren svijet“. (Hebrejima 1, 1-2) Grčka riječ ”aeon” koja se ovdje prevodi kao ”svijet” znači ”doba”. Ovo stoljeće doći će svome kraju, otvorit će put novom dobu, jer Sin Božji bit će Kralj za svu vječnost; doslovno u vijeke vijekova. (Otkrivenje 11, 15)

Plodovi Isusove smrti

Važan plod smrti Božjeg Sina na križu bio je taj da „sam sebe dade za grijehe naše da nas istrgne iz sadašnjega svijeta opakoga kao što je volja Boga i Oca našega“. (Galaćanima 1, 4) Bog želi osloboditi svoju djecu od ovog sadašnjeg, zlog svijeta.

To već možemo iskusiti ako smo posvećeni Bogu nepodijeljenih srca. Ako smo u Gospodinu svim svojim srcem, ne želimo se prilagoditi ovome svijetu (dobu), već se „mijenjamo preobražajem naših umova, da kušate, što je volja Božja, što je dobro, ugodno i savršeno“. (Rimljanima 12, 2)

VIDI OVO: Što znači odvojiti se od svijeta i predati se Bogu?

Središte na Bogu

Sve dok razmišljamo kako svijet razmišlja, nećemo moći otkriti Božju volju za naše živote. Ako su naše misli usredotočene na Boga, pitat ćemo se kako možemo usrećiti našega nebeskog Oca. Kraljevstvo Božje raste zahvaljujući našim djelima dok imamo na umu „da je naša domovina na nebesima i da čekamo na Spasitelja, Gospodina Isusa Krista“. (Filipljanima 3, 20) Mi, kao Božji sljedbenici, ne pripadamo ovome svijetu, nego onome koji dolazi.

Što kontrolira vaš život?

Pavao kaže kako ne smijemo dopuštati da nas kontroliraju svakodnevne stvari, na primjer brige i bogatstvo. To su sve obilježja sadašnjeg svijeta, stvari koje guše Riječ, kao što Isus kaže u Mateju 13, 22. Kada govori o svom ponovnom dolasku, Isus nas upozorava ovim riječima: „Pazite, da svoja srca ne otežate raspuštenošću i pijanstvom i brigama zemaljskim, i da vam onaj dan ne dođe iznenada“. (Luka 21, 34)

VIDI OVO: 10 laži o Bogu koje nam svijet govori

Kada najprije tražimo Božje kraljevstvo i Njegovu pravednost, ne moramo biti tjeskobno zabrinuti, jer ćemo dobiti ono što tražimo (Matej 6, 33) i bit ćemo spremni za Njegov dolazak.

Otpor

S ovakvim stavom možemo biti spremni za nadolazeće doba. Čvrstom odlučnošću da ne dopustimo sebi da nas kontrolira ovaj svijet, koji je u pobuni protiv Boga, svijet kojeg kontrolira knez ovoga svijeta, koji će nas pokušati nasilno odvojiti od Boga i u nama pobuditi pobunu protiv Njega. No Duh Sveti daje nam snagu da se odupremo. Duh Sveti Pomoćnik je kojeg je Bog dao onima koji su Mu poslušni. (Djela 5, 32)

Autorica: Yna Plat; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Biblword.net