Ne bojte se oblaka koje Bog šalje u vaš život – nešto vas želi naučiti

Bog ponekad u naš život pošalje oblake po kojima nas želi nešto naučiti. Ne bojte ih se!

Petar, Jakov i Ivan bili su na gori s Isusom. Naslućujući da je ovo važan povijesni trenutak i želeći na neki način sačuvati njegovu slavu, Petar je predložio da se podignu tri sjenice – po jedna za Isusa, Mojsija i Iliju.

Time bi, naravno, Gospodin bio postavljen na istu razinu s ova dva starozavjetna sveca. Bog je osujetio ovaj plan tako što ih je obavio oblakom. Luka kaže da se oni, “ušavši u oblak, prestrašiše” (Luka 9,34).

Nije trebalo da se straše. Radilo se o oblaku slave, a ne suda. Bila je to trenutna pojava, ne trajna životna činjenica. Bog je bio u oblaku, premda nevidljiv.

Često se dogodi da oblaci prodru u naš život te smo kao i apostoli prestrašeni kad uđemo u jedan takav oblak. Kad nas Bog zove u novo područje službe, na primjer, često postoji strah od nepoznatog.

Zamišljamo najgore u vidu opasnosti, neugodnosti i nemilih situacija. Zapravo se samo bojimo blagoslova. Kad se oblak digne, otkrivamo da je Božja volja i dobra i ugodna i savršena.

Prestrašeni smo kad nas obavije oblak bolesti. Naš um zvoni na uzbunu. Svaku riječ liječnika ili trzaj njegova lica tumačimo kao loš znak. Za svaki simptom postavljamo dijagnozu koja upućuje na terminalnu bolest.

Ali kad bolest prođe, otkrivamo da zajedno s psalmistom možemo reći: “Dobro mi je što sam pritiješnjen” (Psalam 119,71). Bog je bio u oblaku, a mi nismo to znali.

Strah nas obuzima kad ulazimo u oblak bola. Pitamo se kakvog dobra od tolikih suza, strepnji i ucviljenosti. Čini nam se da se cijeli naš svijet pretvara u ruševine. Ali u oblaku se krije pouka.

Naučimo kako utješiti druge utjehom kojom nas Gospodin tješi. Naučimo razumjeti suze Sina Božjeg na način kako nikad inače ne bismo mogli.

Ne trebamo se bojati kad ulazimo u oblake života. Oni nas odgajaju. Oni su privremeni. Oni nisu destruktivni. Oni mogu sakriti lice Gospodnje, ali nikad njegovu ljubav i snagu. Zato uzmimo k srcu riječi Williama Cowpera:

Vi strašljivi sveti, oboružajte se novom hrabrošću,

Oblaci kojih se toliko grozite ispunjeni su milošću;

Izlit će na vas blagoslove novom radošću.

Autor: William MacDonald