NaslovnicaŽivotNE ODUSTAJTE: Isus zna vaša djela i razumije vašu borbu

NE ODUSTAJTE: Isus zna vaša djela i razumije vašu borbu

„U tome  je postojanost svetih – onih što čuvaju zapovijedi Božje i vjeru Isusovu.“ (Otk 14,12).

Svi mi čeznemo za odmorom od težine življenja. Bog je želju za počinkom usadio u naše duše, a za ispunjenje istoga, dao je i obećanje: „Ja ću okrijepiti dušu iscrpljenu, obilno nahraniti dušu klonulu.“ (Jr 31,25).

Naš počinak obuhvaća vrijeme od „sada“ i „ne još“

Na vrlo stvaran način, Isus daje odmor „svima koji su izmoreni i opterećeni“ i koji Mu dolaze (Mt 11,28). Ali u ovo vrijeme, nikako da se potpuno odmorimo.

U ovo doba, Isus nam daje odmor po evanđelju dovršivši nevjerojatno djelo pomirenja za naše grijehe (2 Kor 5,21).  A kada mi prigrlimo evanđelje, bivamo unovačeni u rat – rat za očuvanje vjere u evanđelje i rat za navješćivanje istog drugima. U ovo vrijeme,  „pohitimo ući u taj [potpuni] Počinak“ za vrijeme koje tek treba doći (Heb 4,11).

Ratovi su iscrpljujući, pogotovo oni koji dugo traju. To je razlog zašto ste često premoreni. Mnogi su vojnici, koji su iskusili strah od borbe, željeli što prije pobjeći. I vas snalaze iskušenja da pobjegnete i da odustanete.

Ne odustajte

Ali, ne odustajte. Radije „budite hrabri i neka vam ne klonu ruke, jer ima nagrada za vaša djela.“ (2 Ljet 15,7).

Ne odustajte unatoč tome što onaj dobro poznati grijeh još uvijek čuči na vašim vratima nakon svih ovih godina, i napada s iskušenjem.

„Nije vas zahvatila druga kušnja osim ljudske. Ta vjeran je Bog: neće pustiti da budete kušani preko svojih sila, nego će s kušnjom dati i ishod da možete izdržati.“ (1 Kor 10,13).

Ne odustajte onda kada osjećate duboku klonulost duše od dugotrajnih bitki protiv ustrajnih slabosti.

„Dosta ti je moja milost jer snaga se u slabosti usavršuje. Najradije ću se, dakle, još više hvaliti svojim slabostima da se nastani u meni snaga Kristova.“ (2 Kor 12,9).

Ne odustajte ni onda kada na vaše dugotrajne molitve traženja i kucanja još uvijek nema odgovora.

Kaza im prispodobu kako valja svagda moliti i nikada ne sustati.“ (Lk 18,1).

Ne odustajte onda kada đavolje ognjene strelice sumnje pogode vaše tijelo i učine da posrnete.

„Zbog toga posegnite za svom opremom Božjom da uzmognete odoljeti u dan zli i održati se kada sve nadvladate. … U svemu imajte uza se štit vjere: njime ćete moći ugasiti ognjene strelice Zloga.“ ( Ef 6, 13-16).

Ne odustajte kada se razarajuće posljedice raznih pritisaka čine nemilosrdnima.

„..Nego se u svemu iskazujmo kao poslužitelji Božji: velikom postojanošću u nevoljama, u potrebama, u tjeskobama, pod udarcima, u tamnicama, u bunama, u naporima, u bdijenjima, u postovima, u čistoći….“ (2 Kor 6, 4-5).

Ne odustajte kada je polje koje vam je Bog dodijelio tvrdo i kada žetva ne izgleda obećavajuće.

„Neka nam ne dozlogrdi činiti dobro: ako sustanemo, u svoje ćemo vrijeme žeti!“ (Gal 6,9).

Ne odustajte kada se mučite u skrovitosti i pitate se da li je uopće vrijedno truda.

„I Otac tvoj, koji vidi u skrovitosti, uzvratit će ti.“ (Mt 6,4).

Ne odustajte kada je vaš ugled uništen jer pokušavate biti vjerni Isusu.

„Blago vama kad vas – zbog mene – pogrde i prognaju i sve zlo slažu protiv vas! (Mt 5,11).

Ne odustajte kada vam se čekanje Boga čini beskonačnim.

„Mladići se more i malakšu, iznemogli, momci posrću. Al’ onima što se u Jahvu uzdaju snaga se obnavlja, krila im rastu kao orlovima, trče i ne sustaju, hode i ne more se.“ (Iz 40, 30-31).

Ne odustajte nakon što ste posustali i pali u grijeh. Ne očajavajte. Pokajte se (ponovno), skinite pogled sa sebe (ponovno) i upravite svoje oči prema Isusu (ponovno). Ustanite i borite se ponovno.

Ako priznamo svoje grijehe, vjeran je on i pravedan: otpustit će nam grijehe i očistiti nas od svake nepravde.“ (1 Iv 1,9). „Ako ne budemo vjerni, on vjeran ostaje. Ta ne može sebe zanijekati!“ (2 Tim 2,13).

Nada i pomoć u teškoćama

Živjeti vjeru u „ono nevidljivo“ je vrlo teško (Heb 11,1). Isus nas podsjeća: „O kako su uska vrata i tijesan put koji vodi u Život i malo ih je koji ga nalaze!“ (Mt 7,14).  Ali put je oduvijek bio uzak, a vi niste sami u toj teškoći.  Okruženi ste velikim oblakom svjedoka koji su prošli ovaj put prije vas (Heb 12,1). Mnogi su patili puno više i ipak ostali vjerni. Ne zaboravite ih i nasljedujte njihovu vjeru (Heb 13,7).

Prije svega, spominjite se Isusa Krista (2 Tim 2,8). Isus zna vaša djela (Otk 2,2) i razumije vašu borbu (Heb 12,3). Njegova će vam milost biti podarena u vrijeme potrebe (Heb 4,16) i ona će vam biti dovoljna, čak i u najgore vrijeme (2 Kor 12,9).

Stoga, pogledajte Isusa (Heb 12,2), „Bij dobar boj vjere“ (1 Tim 6,12) i završite svoju trku (2 Tim 4,7). Kada izvršite Božju volju, primit ćete ono što vam je obećano: Njegovu divnu i vječnu nagradu (Heb 10,35-36). U usporedbi s vječnosti, teškoće ovoga života ne traju dugo i „svojom ćete se postojanošću spasiti“ (Lk 21,19).

Ne odustajte.

Autor: Jon Bloom; Prijevod: Suzana Z.; Izvor: DesiringGod.org