Što da radim ako više ne volim svoju suprugu?

Više ne volim svoju suprugu, što da radim? To pitanje postavljaju mnogi muževi, ali i žene koje ne osjećaju da vole svog supruga.  

Ako ste kršćanin i više ne volite svoju suprugu, onda morate naučiti kakva je to biblijska ljubav kako biste mogli svoju suprugu ispravno voljeti.

Ljudska je ljubav temeljena na osjećajima. Ljubav temeljena na Bibliji je djelo, požrtvovno predanje drugome i, kao takvu je ne morate ‘osjetiti’ da biste to i učinili. Pogledajmo što Biblija kaže o ljubavi.

„Ljubav je velikodušna, dobrostiva je ljubav, ne zavidi, ljubav se ne hvasta, ne nadima se; nije nepristojna, ne traži svoje, nije razdražljiva, ne pamti zlo; ne raduje se nepravdi, a raduje se istini; sve pokriva, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi. Ljubav nikada ne prestaje.“ (1 Kor 13,4-8).

„Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni.“ (Iv 3,16).

„Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje.“ (Iv 15,13).

Iz Prve poslanice Korinćanima 13 vidimo da se ljubav očituje na različite načine i ako te načine primijenimo u braku, možemo  vidjeti da, iako supružnik možda više ne osjeća ljubav prema supruzi, on i dalje svoju suprugu može voljeti biblijski.

On može odlučiti biti strpljiv i dobar. Može se suzdržati od arogantnog ponašanja i ne biti sebičan. Može prestati pamtiti loše stvari koje njegova supruga čini. On zapravo može izvršavati djela ljubavi iako više ne osjeća ljubav. Možda ovo nekome zvuči čudno, ali to je samo zato što je ovo nauk Neba, a ne svijeta.

ne volim suprugu
Foto: Pexels

Ljubav daje

Čitamo u evanđelju po Ivanu 3,16: „Bog je tako ljubio svijet te je dao…“ Ljubav daje. Također, u evanđelju po Ivanu 15, 13 Isus kaže kako je najveće djelo ljubavi položiti život za druge. Znači, ljubav je usmjerena na drugoga, ne na sebe. Često se puta ljubav u braku ‘ohladi’ jer su ljudi previše usredotočeni na sebe. Oni žele da se njihov supružnik/ca ponaša na određen način ili da čini određene stvari. Znam da postoje napasne supruge koje je ponekad zaista teško voljeti, ali mi sada govorimo o biblijskoj ljubavi i o tome kakvu ulogu treba zauzeti u ‘biblijskom braku’.

Prije mnogo godina, kada smo se ja i supruga tek vjenčali, prolazili smo kroz vrlo teško razdoblje te smo završili kod kršćanskog bračnog savjetnika. U jednoj od sesija, rekao sam savjetniku da više ne volim svoju suprugu. Ona je sjedila pored mene. Nije me bilo briga je li ju to povrijedilo ili nije. Bio sam ljut na nju jer nije bila ono što sam ja htio da bude, nije se ponašala na način na koji sam ja htio itd. Moja ljubav prema njoj je zahladnjela jer ona nije ispunjavala moja očekivanja.

Savjetnik je na trenutak zastao, a onda je rekao nešto što nikada neću zaboraviti. Rekao je: „Što mislite, kakve veze ljubav ima s brakom?“ Sjećam se kako sam ostao šokiran.

Sjećam se da sam si mislio kako ovaj čovjek nema pojma što govori. A onda je nastavio govoriti o tome kakva je biblijska ljubav, kako je usredotočena na drugoga, kako je požrtvovna, kako ne ovisi o dobroti ili ponašanju moje supruge i kako je najsavršenije predočena ljubavlju Isusa Krista koji je izabrao umrijeti za mene unatoč tome što sam Ga povrijedio na načine daleko gore nego što je možda mene povrijedila supruga.

Njegove su me riječi spustile na zemlju. Začepile su mi usta. Kao rezultat, počeo sam svoju suprugu voljeti biblijski, požrtvovno, ljubavlju koja u središte stavlja drugoga. U braku smo preko 28 godina i iskreno mogu reći da je volim. Otkrio sam da kada biblijska ljubav poteče iz Božjeg srca kroz tvoje ka drugima, u tebi ostavlja svoju prisutnost.

Stoga, ako ste kršćanin i više ne volite svoju suprugu, onda volite svoju suprugu biblijski. Ne vjerujte svojim osjećajima. Zamolite Isusa da izliječi vas i vašu suprugu. Nadam se da ćete shvatiti da biblijska ljubav nije temeljena na osjećajima. Temeljena je na Kristovom djelu na križu.

Volite svoju suprugu kao što Isus voli vas. Ne brinite za svoje osjećaje prema supruzi. Brinite o svom odnosu sa Kristom i o tome kako vi možete prikazivati drugima Njegovu ljubav. A onda gledajte što se događa.

Autor: Matt Slick; Prijevod: Suzana Z.; Izvor: CARM.org

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!