Hoćemo li u nebu imati svoj dom?

Možda vam je poznato Isusovo obećanje iz Ivanovog evanđelja 14,2: „U domu Oca mojega ima mnogo stanova. Da nema, zar bih vam rekao: Idem pripraviti vam mjesto“?

Vulgata, Biblija pisana na latinskom koristi tu tim stihovima riječ ”mansiones”, dok King James verzija koristi riječ ”mansions” (na hrvatskom – stanove). Nažalost, ovaj prijevod će pogrešno navesti ako na te stanove gledamo kao na zgrade ili imanja u materijalnom smislu. Čini se kako je značenje koje je bilo namijenjeno ovoj riječi to da ćemo imati odvojena mjesta na jednom imanju ili odvojene sobe u istoj kući.

Profesor Novog zavjeta D. A. Carson je rekao: „S obzirom na to da je raj ovdje opisan kao Očeva kuća, prirodnije je razmišljati o stanovima unutar kuće poput soba ili apartmana… Najjednostavnije objašnjenje je najbolje: kuća moga Oca se odnosi na nebo, a na nebu postoje mnogi stanovi i mnogo mjesta za stanovanje. Poanta ovdje nije u raskoši svakoga stana, već u činjenici da su ti stanovi stvoreni tako da ima više nego dovoljno mjesta za svakog Isusovog učenika koji će Mu se pridružiti u Očevom domu.

New International Version koja se odnosi na Ivana 14, 2 kaže: „U kući Moga Oca postoji puno soba… Idem onamo kako bih pripremio mjesto za vas“. ”Mjesto” je jednina, ali ”sobe” su množina. Ovo govori to kao je Isus imao na umu posebno mjesto za svakoga od nas koje će biti manji dio većega mjesta. Na najjedinstveniji način to mjesto će biti naš dom.

Riječ ”soba” znači udobnost i intimnost. Riječi ”kuća” ili ”imanje” sugerira prostranost. To je nebo: mjesto koje je u isto vrijeme i prostrano i intimno. Neki od nas uživaju udobnost, to što su na izoliranom mjestu. Neki uživaju u velikim, otvorenim prostorima. Velik broj nas uživa u obje stvari – a nova Zemlja će ponuditi oboje.

geralt / Pixabay

Nije vjerojatno da će na nebu biti puno sličnih stanova. Bog voli različitost te tako stvara sve ono što stvara za svoju djecu. Nakon što vidimo to mjesto koje je On pripremio za nas – i to ne samo za čovječanstvo, već za nas osobno, biti ćemo radosni zbog toga što vidimo naš idealan dom.

Dok putujete kasno u noći i ne znate gdje ćete odsjesti, ništa vas više neće obeshrabriti od znaka na kojem piše ”Zauzeto”. Takav znak ne postoji na nebu. Ako smo napravili svoje ”rezervacije” tako što smo prihvatili Božji dar u Kristu tada će nebo biti širom otvoreno za nas. Isus je znao kako je to kada se nema mjesta u prenoćištu i kada se treba spavati u štali. Na novoj Zemlji Isus će imati mnoštvo soba za sve nas.

Ja živim u Oregonu. Kada sam letio iz inozemstva i nakon što sam sletio u New York, osjećao sam kao da sam došao ”doma”, što je značilo da sam u svojoj domovini. Kada dođem u Oregon još sam više doma. Kada dođem u svoj rodni grad, sve izgleda poznato. Napokon, kada stignem u svoju kuću, zaista sam- doma. Ali čak i ondje imam neke posebne sobe. Različite riječi iz Pisma – Nova Zemlja, država, grad, mjesto, sobe u sebi objedinjuju značenje riječi ”dom”.

Nancy i ja volimo svoj dom. Kada smo dugo odsutni nedostaje nam. Ne nedostaje nam samo mjesto naravno. Nedostaju nam obitelji, prijatelji, susjedi, crkva. Ipak, mjesto nudi udobnost rutine, osjećaj kreveta i knjiga na policama. Nije otmjeno, ali je dom. Dok su naše kćeri bile mlade naša obitelj je provela dva mjeseca u inozemstvu posjećujući misionare iz šest različitih država. To je bila izvanredna avantura, ali tri dana prije nego što je put završio, jedino na što su naša srca bila usredotočena bio je dom. Naša ljubav prema domu, naša žudnja za time je samo djelić naše žudnje za našim istinskim domom.

Autor: Randy Alcorn; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com

NAJNOVIJE!