Nemate jer ne tražite
Foto: Unsplash

Žudite, a nemate; ubijate i pohlepni ste, a ne možete postići; borite se i ratujete. Nemate jer ne tražite“! (Jakovljeva 4, 2) 

Tragedija i šok znaju nas natjerati na paniku, iako bi nas trebale natjerati na molitvu. Najsnažnije oružje koje smo dobili vrlo često bude odloženo i zamijenjeno brigom, manipulacijom i uspoređivanjem.

Ponekad osmišljavamo planove i želimo da ih Bog blagoslovi, umjesto da molimo Boga kako bi nam On pokazao kakve planove On ima za nas. A Bog voli odgovarati na naše molitve na načine koji će prikazati Njegovu slavu. 

Ljudska priroda postaje prožeta ciljevima i sljedećim koracima u nakupljanju bogatstva i uspjeha. Postajemo ometeni onime što nemamo i tako propuštamo odnos s jedinim, pravim Bogom, koji daje zadovoljstvo našim dušama.

Možda i molimo, ali zbog pogrešnih razloga, s pogrešnim uvjerenjem u našim srcima. Što točno znači da nemamo, jer ne tražimo ili ne molimo?

Značenje

I ovo je pouzdanje, koje imamo prema njemu, da nas usliši, ako što molimo po volji njegovoj. I kad znamo, da nas usliši, štogod molimo, znamo, da primamo, što ga zamolismo“. (1. Ivanova 5, 14-15) 

Molitva ima moć. Bog čuje naše molitve i nesumnjivo je da na neki način odgovara. Bez obzira na to koliko su naše molitve autentične, najvažnija stvar koju Jakov naglašava jest da trebamo moliti i to moliti često.

Riječ ”tražiti”, u njezinom originalnom grčkom prijevodu i u kontekstu stiha, odnosi se na molitvu upućenu Bogu. Jakov je napisao, pod autoritetom i božanskim vodstvom Duha Svetoga, koji prevodi naše molitve Bogu, iskrenu prirodu naših molitava. Trebamo naše molitve izgovarati Ocu, koji nas voli, koji brine za nas i koji uživa u tome da nam daje ono za što Ga molimo. 

Jakov je preklinjao čitatelje svoje poslanice neka mole u skladu s onime što je Božja volja, ne u skladu s našim planovima. Bog je dobar, a Njegovi planovi za nas su dobri. Kada vjerujemo Bogu i to da su Njegovi planovi dobri, tada Mu možemo prići s potpunim pouzdanjem da će odgovoriti na sve naše molitve, u skladu sa svojom voljom.

Mi, kao Božja djeca, trebamo pokazati odanost našem nebeskom Ocu, kao osobi koja ima vrhovni autoritet nad našim životima, kao osobi koja je naš zaštitnik i kao jedinoj osobi koja može ispuniti naše potrebe. Zbog toga je nerazumno kada naše povjerenje položimo u bilo što što je od svijeta. 

Stoga vi ubijate, je hiperbola koju Jakov nadalje koristi. ”Grjšne želje i požude sprječavaju učinak molitve”, napisao je Matthew Henry. ”Slično vrijedi i za usmjerivanje naših želja prema Bogu”. 

Zašto je Jakov napisao ”nemate jer ne tražite”?

Nije li ovo drvodjeljin sin? Nije li mu majka Marija, a braća Jakov, i Josip, i Šimun, i Juda“? (Matej 13, 55) 

Jakov je bio brat, možda čak i najstariji od Isusove braće. Iako je odrastao sa Spasiteljem svijeta, Isus je njemu bio samo još jedan brat. Jakov nije uspio vidjeti tko je Isus zapravo bio. Čak Ga je i verbalno napao u vezi Njegovog identiteta. New International enciklopedija govori nam da je gotovo sigurno da se Jakovljevo obraćenja na kršćanstvo nije dogodilo sve dok Krist nije uskrsnuo. 

Postoje mnogi skeptici koji se obraćaju na kršćanstvo, dokazujući time da naša vjera može biti iskušana, ali da i dalje može biti čvrsta. Možda je takva vrsta uvjerenja nagnala Jakova da napiše poslanicu židovskim obraćenicima o onome kako bi kršćanski život trebao izgledati.

Svatko od nas treba dobrog prijatelja u vjeri, koji će nas držati odgovornima i koji će ukazivati kada nešto pogriješimo. Osobno vjerujem da je Jakovljeva osobnost prikazala prirodu govorenja istine. Jakov je poslao svoju poslanicu kako bi razjasnio stvari i kako bi ohrabrio prve kršćane. Ligonier Ministres to objašnjava ovako: „Jakov nije želio da se usredotočimo na stanja i kvalifikacije, već na jednostavnu istinu o tome da molitva funkcionira“. 

VIDI OVO: Tražite Boga i bit ćete nagrađeni

Kako Kristovi sljedbenici mogu živjeti ovu istinu u njihovim svakodnevnim životima?

Molite, i dat će vam se; tražite, i naći ćete; kucajte, i otvorit će vam se“. (Matej 7, 7) 

Stihove iz Jakovljeve 4, 2 možemo primijeniti na naše svakodnevne živote tako što ćemo živjeti stihove iz Matejevog evanđelja 7, 7; tako što ćemo biti iskreni i ponizni u našim molitvama i što ćemo tražiti Božju volju, a ne ono što mi želimo. Bog uvijek traži naša srca. Bog nas želi blagosloviti, no mi običavamo tražiti druge izvore davanja i sreće, izvan našeg Stvoritelja. 

Taj grijeh, preljub, vodi do uništenja. Svaki puta kada bilo što stavimo ispred Boga, postajemo preljubnici i to naša srca vodi prema uništenju. Stvoreni smo tako da najprije tražimo Boga, kako bismo mogli dati slavu Njegovom imenu kroz Njegove svrhe koje Bog ima za naše živote. Mi smo kraljevsko svećenstvo Krista. Dobili smo dostojanstvo koje nam se ne može oduzeti, a koje može biti u cijelosti realizirano samo u Kristu. 

Kako bismo mogli primijeniti ove stihove trebamo razviti naviku molitve. Kako budemo razvijali tu naviku, naučit ćemo voljeti ono što Bog voli. John Piper kaže: „Molitva je namijenjena zadovoljavanju želja ljudi koji su posvećeni Božjim željama“. Kako bismo mogli moliti iz srca najprije trebamo utišati naše umove, odustati od naših planova i zamoliti Boga: „Što Ti imaš za mene“? 

Samo Bog zna broj naših dana. To nam ne daje dopuštenje za bezobziran život, već nas treba usmjeriti prema tomu da se podčinimo Stvoritelju naših života u molitvi. Njegova svrha veća je od bilo čega što možemo zamisliti. Započinjanje svakoga dana u molitvi i Bibliji, što je primjer kojeg nam je ostavio Isus, omogućuje Bogu pripremu naših srca za ono što Bog zna da dolazi u naše živote. Umjesto da tražimo od Boga da blagoslovi naše planove, dajmo Bogu prostor i mjesto da govori u naše živote. 

Isus nam je dao upute kako moliti:

Oče naš, koji jesi na nebesima! Sveti se ime tvoje! Dođi kraljevstvo tvoje! Budi volja tvoja kako na nebu tako i na zemlji! Kruh naš svagdanji daj nam danas! I opusti nam duge naše kako i mi otpustismo dužnicima svojim! I ne uvedi nas u napast, nego izbavi nas od Zloga“! (Matej 6- 9-13) 

Uvijek će biti stvari koje ćemo trebati i stvari koje ćemo željeti. Bog će se s ljubavlju pobrinuti za naše potrebe, od osnovnih do onih većih. Ako postanemo ljubomorni na ono što drugi imaju ili ako se počnemo uspoređivati, ako naša očekivanja postavimo u skladu s onime što svijet kaže da je prihvatljivo i dobro, nikada nećemo biti zadovoljni. 

Parafrazirana Gospodnja molitva od The Voicea glasi: 

Oče naš na nebesima, neka Tvoje ime bude sveto. Neka dođe Tvoje kraljevstvo. Pokaži Ga ovdje na Zemlji, kao što se pokazuje na nebesima. Daj nam svakoga dana kruh za taj dan, ni više ni manje, i oprosti nam naše dugove, kao što i mi opraštamo onima koji nama nešto duguju. Ne dopusti da budemo kušani, nego nas izbavi od zala. Neka Tvoje kraljevstvo bude i neka bude moćno i slavno zauvijek. Amen. 

Jakov je pisao židovskim obraćenicima na kršćanstvo, ljudima koji su bili skloni usvajanju elemenata legalizma. Oni se više nisu trebali, kao što ne trebamo ni mi, brinuti o tome da zasluže Božju ljubav ili naklonost. Možemo prebivati u Njegovoj prisutnosti kroz Krista. Naše molitve za stvari i za naše živote, trebale bi oslikavati živote ispunjene milošću, živote za koje je Isus umro. „Bog dobiva slavu kada dajemo plodove, jer smo molili, a Bog je odgovorio“, objašnjava John Piper. 

VIDI OVO: Kako moliti i vidjeti rezultate?

Molitva za veće pouzdanje u Boga 

Oče, 

Neka Tebi bude slava zbog ovog dana i Tvoje božanske svrhe koju imaš u njemu. Hvala Ti na natprirodnoj sposobnosti koju imamo, zahvaljujući kojoj možemo komunicirati s Tobom u molitvi. Stvori u nama iskrena, čista srca, koja je ići Tebi, sa svim našim patnjama i razlozima za radost. Isuse, Ti nas nazivaš prijateljima. Nauči nas kako da otvorimo vrata naših srca za Tebe i kako da živimo naše živote, koji će proslavljati i odavati čast našem Ocu na nebesima, što i jest svrha naših života. Bez obzira na ono što dan donosi, molimo za to da Ti vladaš nad našim životima. 

U Isusovo ime, amen. 

Zaključak

Ako ostanete u meni, i riječi moje ostanu u vama, štogod hoćete, tražite, i bit će vam“. (Ivan 15, 7) 

Vjera nije čaroban popis želja kojeg predajemo Bogu. Vjera je živi dio onoga tko smo. Kako rastemo u Kristu, naša se srca mijenjaju. Bog nas čini zrelijima i u nama povećava mudrost, sve do dana kada dođemo u naš dom, na nebesa.

Kada uvidimo da naši životi nisu o nama, već o Bogu, naše traženje bit će usklađeno s Božjom voljom, a ne našom. To čini svu  razliku. To je ono o čemu Jakov piše prvim kršćanima i to je božanski nadahnuta mudrost koju možemo primijeniti na naše živote danas.

Pogledajmo samo na svijet i na ono što se događa kada želimo da bude po našem, na pokvarenost manipulacije, sukobe, ljubomoru i uspoređivanje, doslovna i figurativna ubojstva. Kada naše čežnje podčinimo našem dobrom i velikom Bogu, počet ćemo otkrivati da ćemo zadovoljni biti samo u Kristu. 

Autorica: Meg Bucher; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Ibelieve.com