Nevjerojatna simbolika vijenca od trnja na Isusovoj glavi

Premda je vijenac od trnja bio izuzetno bolan, više je značio ruganje nego bol.

Koja je simbolika vijenca od trnja koji je Isus nosio na glavi tijekom svoje muke?

Nakon Isusovog lažnog suđenja i posljedičnog bičevanja, a prije raspeća, rimski vojnici „spletoše vijenac od trnja i staviše mu na glavu, i trsku u desnicu njegovu. Padoše pred njim na koljena te mu se izrugivahu govoreći: ‘Zdravo, kralju židovski!'” (Matej 27,29; vidi i Ivan 19,2-5).

Premda je vijenac od trnja bio izuzetno bolan, više je značio ruganje nego bol. „Kralja židovskog” su pretukli, pljuvali i izrugivali vjerojatno niže rangirani vojnici. Vijenac od trnja bila je krajnost njihovog ruganja, uzevši simbol kraljevstva i veličanstva, vijenac, i pretvorivši ga u nešto bolno i ponižavajuće.

Za kršćane je vijenac od trnja podsjetnik na dvije činjenice:

(1) Isus je bio i jest kralj. Jednoga dana cijeli svemir će se pokloniti Isusu kao „Kralju kraljeva i Gospodaru gospodarā” (Otkrivenje 19,16). Ono što su rimski vojnici zamislili kao ruglo, zapravo je slika Kristovih dviju uloga, prve kao sluge patnika (Izaija 53), a druge kao pobjedničkog Mesije-Kralja (Otkrivenje 19).

(2) Isus je bio spreman podnijeti bol, uvrede i sramotu, sve u naše ime. Vijenac od trnja i prateća patnja odavno su prošli, a Isus sada ima vijenac koji ga je dostojan. „Nego gledamo Isusa učinjena malo manjim od anđelā, zbog patnje smrtne slavom i čašću ovjenčana, da bi milošću Božjom za svakoga okusio smrt” (Hebrejima 2,9 VB, naglasak dodan).

Postoji još jedna simbolika utjelovljena u vijencu od trnja. Kad su Adam i Eva sagriješili, donijevši zlo i prokletstvo na svijet, dio prokletstva na čovječanstvu bilo je sljedeće: „Zemlja neka je zbog tebe prokleta! S mukom ćeš se od nje hraniti sve dane života svojega. Rađat će ti i trnjem i korovom, a hranit ćeš se poljskim raslinjem” (Postanak 3,17-18, naglasak dodan).

Rimski su vojnici nesvjesno uzeli predmet prokletstva i oblikovali ga u vijenac za onoga koji će nas izbaviti od tog prokletstva. „Krist nas otkupi od prokletstva Zakona, postavši za nas prokletstvom. Jer pisano je: Proklet svaki koji visi na drvetu” (Galaćanima 3,13).

Krist nas je, u svojoj savršenoj pomirbenoj žrtvi, izbavio od prokletstva grijeha, čiji je simbol trn. Iako je bio namijenjen ismijavanju, vijenac od trnja ustvari je izvrstan simbol toga tko je Isus i onoga što je došao ostvariti.

Izvor: Gotquestions.org

NAJNOVIJE!