Nezahvalnost – zašto je toliko opasna za naš život?

Gospodin Isus iscijelio je deset gubavaca, ali samo se jedan vratio zahvaliti mu, a taj jedan bio je prezreni Samarijanac.

Susresti se s nezahvalnošću jedno je od dragocjenijih životnih iskustava jer tada u određenoj mjeri možemo iskusiti slomljenost Božjeg srca.

Kada dajemo velikodušno, a da za to ne dobijemo niti priznanje, u stanju smo bolje cijeniti onoga koji je dao svog ljubljenog Sina za nezahvalni svijet.

Kada se dajemo u neumornoj službi za druge, pridružujemo se zajedništvu s onim koji je uzeo ulogu roba radi nezahvalnog roda.

Nezahvalnost je ružna karakteristika palog čovjeka

Nezahvalnost je jedna od ružnih karakteristika paloga čovjeka. Pavao nas podsjeća da, kad su neznabošci upoznali Boga, nisu ga proslavili kao Boga niti su mu zahvalili (Rimljanima 1,21).

VIDI OVO: Zahvalnost doslovno transformira ljudski mozak

Jedan misionar u Brazilu otkrio je dva plemena koja nisu znala za riječ “hvala”. Za učinjenu ljubaznost oni bi odgovorili izrazom: “To je ono što hoću” ili: “To će mi koristiti.” Jedan drugi misionar, radeći u sjevernoj Africi, otkrio je da mu oni kojima je služio nikada nisu izrazili zahvalnost jer su držali da mu pružaju priliku da on stekne zasluge kod Boga.

Smatrali su da je misionar trebao biti zahvalan jer je sâm imao mogućnost stjecanja naklonosti time što je njima iskazivao ljubaznost.

Nezahvalnost prožima čitavo društvo

Radijski program nazvan “Job Center of the Air” (Radijski centar za zapošljavanja) uspio je pronaći zaposlenje za 2500 ljudi. Voditelj emisije kasnije je izvijestio da mu je samo deset ljudi našlo vremena zahvaliti.

VIDI OVO: 5 osoba iz Biblije koje su pokazale najviše zahvalnosti

Predana školska učiteljica uložila je svoj život u pedeset razreda učenika. Kada joj je bilo osamdeset godina, primila je pismo jednog od svojih učenika u kojem joj je izrazio zahvalnost za svu pruženu pomoć. Poučavala je pedeset godina i ovo je bilo jedino pismo zahvale koje je ikada primila.

Nezahvalnost je samo blijeda slika onoga što Gospodin stalno doživljava

Rekli smo da je za nas dobro iskusiti nezahvalnost jer je to samo blijeda slika onoga što Gospodin stalno doživljava. Još jedan razlog zbog kojeg je ovo vrijedno iskustvo je taj što u nas utiskuje važnost potrebe da i sami budemo zahvalni.

VIDI OVO: DEPRESIVNI I ZAHVALNI: 6 načina kako pronaći radost usred depresije

Prečesto su naši zahtjevi upućeni Bogu teži od naše zahvalnosti. Prečesto Božje blagoslove uzimamo zdravo za gotovo. I prečesto zakažemo u izražavanju međusobne zahvalnosti za gostoprimstvo, savjetovanje, prijevoz, snabdijevanje, za bezbrojna djela ljubavi. Čini se da te usluge zapravo očekujemo, gotovo kao da ih zaslužujemo.

Priča o deset gubavaca trebala bi nas stalno podsjećati na to da, naspram mnogih koji imaju velike razloge za zahvaljivanje, nekolicina je onih sa srcem koje je to spremno priznati. Hoćemo li biti među tom nekolicinom?

Autor: William MacDonald; Izvor: Biblija365.com