Nije grijeh biti kušan, nego je grijeh popustiti kušnji. Ovo je utjeha za one koji se boje. Gospodin Isus, iako kušan, slavno je pobijedio.

Doista, u čemu je iskušan trpio, može iskušavanima pomoći.” (Hebrejima 2,18)

Navedena misao je sasvim obična, ali umornom srcu slatka poput meda: Isus je bio kušan kao i ja. Puno smo puta čuli ovu istinu, no, jesmo li je shvatili? Bio je kušan onim istim grijesima u koje i mi zapadamo. Ne isključujmo Isusa iz čovječanstva, iz ljudskosti.

Prolaziš kroz tamu, ali Isus je ovuda prošao prije tebe. Vodiš oštru borbu, ali Isus se borio s istim neprijateljem.

Ne zaboravimo: Isus je nosio teško breme prije nas, a krvlju natopljene stope Kralja slave vide se uzduž puta po kojem upravo sada idemo. Ipak, nešto je neobično — Isus je bio iskušan, ali Isus nikada nije sagriješio.

Dušo moja, nemoj ni ti griješiti jer Isus je bio čovjek, a ipak je odolio iskušenju i nije sagriješio. I oni koji su njegovi u Njegovoj će sili izbjegavati grijeh. Poneki, novo obraćeni, misle da ne mogu proći iskušenje bez da sagriješe, ali se varaju.

VIDI OVO: Koja je razlika između iskušenja i grijeha?

Nije grijeh biti kušan, nego je grijeh popustiti kušnji. Ovo je utjeha za one koji se boje. Mnogo je utjehe kada znamo da je Gospod Isus, iako kušan, slavno pobijedio. Kao što je On pobijedio, tako će sigurno pobijediti i Njegovi sljedbenici.

Isus je Predstavnik svog naroda, glava je pobijedila, a udovi sudjeluju u pobjedi. Ne treba se bojati, Krist je naoružan za našu obranu. Naše mjesto sigurnosti su grudi našeg Spasitelja.

Možda smo kušani upravo sada, neka nas to dovede bliže Njemu. Neka je blagoslovljen svaki vjetar koji nas tjera u pristanište Spasiteljeve ljubavi. Sretne li rane koja nas tjera dragom Liječniku!

Vi kušani, priđite svom Spasitelju koji može suosjećati sa svima koji su u kušnjama i teškoćama.

Autor: Charles Spurgeon