Novorođenče je imalo pola kilograma, liječnik mu je spasio život

Novorođenče je imalo svega pola kilograma kada se rodilo. Nisu mislili da će preživjeti više od sat vremena, a onda mu je liječnik svojom idejom spasio život. 

Sharon Grant morala je pod carski rez zbog komplikacija u trudnoći. Stvar je pogoršavala činjenica da se nalazila u 6. mjesecu trudnoće. Naime, liječnici su primijetili da se beba u njezinoj maternici prestala razvijati. Zbog problema s pupčanom vrpcom i posteljicom, beba nije rasla.

Carski rez bio je jedino rješenje. Nakon operacije, čak su i liječnici bili šokirani koliko je malo dijete bilo, sa svega 0.5 kg. Beba je bila toliko mala i osjetljiva da je stala u ruku.

Prognoza nije bila dobra, liječnici su smatrali da beba neće preživjeti dulje od sata. Osim toga, nikakva medicinska oprema nije bila primjerena za tako malu bebu.

Foto: Telegraph.co.uk

U nastojanju da ju spase, jedan se liječnik sjetio radikalne ideje. Poslao je medicinsku sestru po kutiju vrećica za sendviče. Sestra je bila zbunjena, no liječnik je inzistirao. Rekao je da je to zadnja slamka spasa za bebu.

Kada se sestra vratila, liječnik je uzeo jednu vrećicu i stavio bebu unutra. Zbog izolacije vrećice, bebina se temperatura podigla i puls se stabilizirao. Činilo se kao da će novorođena djevojčica preživjeti.

Mala je ratnica preživjela svoj prvi sat, zatim prvi dan i prvi tjedan. Napredak je bio spor, ali postojan. Cijelo to vrijeme mama Sharon nije smijela uzeti svoje dijete. Nakon 18 dana u vrećici i inkubatoru, Sharon je mogla primiti svoju kći. Nazvala ju je Pixie.

Pixie je uskoro ojačala dovoljno da može kući. No zbog svoje malenkosti je morala na stalne preglede. Pixie je doživjela i svoja prva tri mjeseca koja su proslavili zbog toga što je to bilo vrijeme kada se trebala poroditi.

Pixie je nastavila rasti i zdrava je. Jedina stvar koja ju razlikuje od njezinih vršnjaka je što je malo manja od njih.

Foto: Swns.com/Telegraph.co.uk

Majka Sher je rekla: „Ona je jako sretna i samouvjerena i sve razumije. Pokazala  je da je liječnička prognoza bila u krivu. Oni ju sada vide i ne vjeruju svojim očima.“

To nije bilo prvi puta da se izolacijske vrećice koriste za grijanje prerano rođenih beba, to je učinjeno nekoliko puta.

Foto: Facebook

Bebe koje su rođene ispod 1.5 kg trebaju nešto što će spriječiti da gube vodu kroz tanku kožu. Izolirane vrećice za sendvič pružaju idealan način da se zadrži vlaga tijela.

Svaka čast liječnicima!

NAJNOVIJE!