Novorođenče umrlo od virusa kojeg mu je majka prenijela: ”Duboko u sebi osjećala sam da nešto nije u redu”

Novorođenče staro samo 6 dana umrlo je od virusa kojeg mu je majka prenijela. Duboko u sebi je osjećala da nešto nije u redu.

Prošla su gotovo dva mjeseca otkako su Denise Brajkovic i njezin suprug Mathew doživjeli najgoru noćnu moru svakog roditelja. Svega šest dana nakon rođenja njihovog drugog djeteta, sina Juliana. Naime, upravo tada njihov je dječak preminuo.

Par koji kaže da je njihova bol neopisiva, odlučio je podijeliti svoju priču u nadi da će doći do mnogih roditelja te da će tako spriječiti takve tragedije u budućnosti.

“Odlučili smo izaći u javnost, vjerojatno prerano jer je još uvijek sve svježe, ali što prije pošaljemo svoju poruku javnosti – to bolje”, objasnila je ova mama u razgovoru za portal Essential baby.

U srcedrapajućoj objavi na Facebooku otkrila je kako se u 35. tjednu trudnoće zarazila enterovirusom. Imala je simptome slične gripi i prehladi, jake zimice i bolove u tijelu pa se zabrinula za Juliana te je otišla u bolnicu na pregled.

Liječnici su obavili pretrage krvi i urina, ali sve se činilo u redu te je otpuštena kući s preporukom da odmara. Svega dan kasnije Denise se osjećala puno bolje.

VIDI OVO: Novorođenče je rođeno bez otkucaja srca, a onda se dogodilo čudo

“Nismo znali da je ovaj zli virus u maternici prešao na Juliana”, napisala je te je objasnila kako novorođenčad ima vrlo slab imunitet, a kako se trudnoća bližila kraju, njezin dječak više nije bio toliko zaštićen ni njezinim imunitetom.

Simptome bolesti nitko nije prepoznao

Nisu ni sumnjali da se događa nešto vrlo opasno.

Julian se rodio 9. srpnja u privatnoj bolnici Nepean i činio se kao savršeno zdravo dijete. Ipak, sa samo tri dana starosti počeo je pokazivati simptome bolesti koje, nažalost, nitko nije prepoznao.

“Simptomi su se maskirali u tipično ponašanje novorođenčadi”, istaknula je njegova mama te je dodala da je u to vrijeme bio pomalo nervozan i odbijao je jesti, a liječnici su je utješili kako je to normalno ponašanje tek rođenih beba.

“Duboko u sebi osjećala sam da nešto nije u redu”, napisala je u svojoj objavi.

Već idućeg dana otpušteni su kući, gdje je Juliana dočekala starija sestra, trogodišnja Audrey.

Šest dana nakon njegovog rođenja dječak je postao sve više letargičan, a roditelji su ga hitno odvezli u lokalnu bolnicu. Iako su mu liječnici nastojali pomoći, ništa se nije pokazalo kao učinkovito. Tada su shvatili da Julian ima unutarnje krvarenje te da jetra pokazuje znakove zatajenja i prevezli su ga u drugu bolnicu. Liječnik koji ih je tamo dočekao je odmah shvatio kako je riječ o enterovirusu, rijetkog soja Echovirus, koji je smrtonosan za novorođenčad.

“Ne postoji lijek. Nema lijekova koji ga mogu spasiti. Bilo je nevjerojatno čuti te riječ u ovo doba”, prisjetila se očajna majka.

Unatoč svim naporima, liječnici ga nisu uspjeli spasiti. Pet sati kasnije rekli su roditeljima da je mozak njihovog sina mrtav, a oni su morali donijeti najtežu odluku u životu – ugasit će aparate koji ga održavaju na životu. Nešto kasnije Julian im je umro na rukama.

U suradnji s liječnicima odlučili su podignuti svijest o opasnosti ovog virusa tijekom kasne trudnoće. Zamolili su druge roditelje koji su doživjeli isto da im se jave kako bi zajedničkim snagama pomogli istraživanjima koja bi mogla spriječiti da se isti scenarij dogodi i u budućnosti, piše Index.hr.