7 vrsta oružja koja mogu uništiti vaš brak

I kršćanski brakovi su na kušnji. Donosimo 7 vrsta oružja koja mogu uništiti vaš brak.

Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu; dvoje njih bit će jedno tijelo. Otajstvo je to veliko! Ja smjeram na Krista i na Crkvu. Dakle, neka svaki od vas ljubi svoju ženu kao samog sebe, a žena neka poštuje svog muža. (Efežanima 5, 31-32)

Prema gornjim stihovima iz poslanice Efežanima, kršćanski brak trebao bi biti slika ljubavne priče Nebeskog Zaručnika, Isusa, i Njegove Zaručnice, Crkve. Ali Sotona voli iskrivljavati i uništavati tu sliku.

“Oružja” koja uništavaju brakove su različita, ali ako se predamo Božjoj mudrosti i poslušamo Njegovu Riječ, naši brakovi ne moraju umrijeti. U nastavku donosimo 7 načina na koje možemo ubiti naše brakove.

7 vrsta oružja koja mogu uništiti brak

1. Problemi s predanošću

Kršćanin je prije svega predan Gospodinu. Ovo je ključno za uspješan kršćanski brak! Neovisnost o Gospodinu koči zdrav rast, dok u predanosti Njemu nalazimo da je On naša snaga, mudrost – sve što nam je potrebno.

Slično tome, kada izgovaramo svoje vjenčane zavjete, obvezujemo se svom supružniku i odbijamo sve druge ljubavi. Ne držimo “otvorene mogućnosti” za nekoga “boljeg”. Emocionalna nevjera jednaka je fizičkoj. Često počinje s gorčinom i ljutnjom i zato se brzo pozabavite tim “oružjem”!

PROČITAJTE: 5 vrsta intimnosti u zdravom braku (4 nisu povezane sa seksom)

Ako smo mudri, nećemo ništa stavljati ispred svog supružnika – čak ni dobre stvari poput crkvenih aktivnosti i drugih članova obitelji. Kao Kristovi sljedbenici, Gospodin postaje ljepilo za naš odnos i pomaže nam iskorijeniti stavove koji potkopavaju brak.

2. Sebično razmišljanje

Usmjerenost na sebe rađa samozadovoljstvo i ljubav prema sebi i zato se treba boriti protiv nje. Sebičnost se usredotočuje na ono što želimo i ne odvaja vrijeme da se povežemo sa supružnikom.

Moramo voljeti i misliti na druge, kao što volimo sebe — a to uključuje i našeg supružnika. Nesebična ljubav je izbor.

3. Loša komunikacija

Loša komunikacija može uključivati ​​nešto tako jednostavno poput neslušanja. Slušanje je teško kada osjećamo da uvijek moramo imati posljednju riječ. Brbljivci moraju naučiti biti “brzi za slušanje, spori za govor”.

4. Obeshrabrujući stavovi

Neki su stavovi posebno obeshrabrujući u braku: stalna negativnost, pesimizam i stalna svađa truju odnose. Iako je važno razgovarati o problemima, ne moramo izraziti svaku lošu misao koja nam prođe kroz glavu.

Kada odbijamo vidjeti gledište supružnika, postajemo obrambeni i to stvara neprijateljsko okruženje. Ne otpustiti prošlost – spominjati nepravde iz prošlosti i podsjećati supružnika na neuspjehe – nezdravo je; igrati igru ​​okrivljavanja i opravdavati vlastite pogreške nije nimalo mudro.

5. Nerealna očekivanja

Umjesto da se fokusiramo i ispravljamo svaku manu, trebali bismo razmotriti “brvno” u vlastitom oku. Nitko od nas nije savršen. Svi mi imamo problema i činit ćemo pogreške. Zato nam svima treba Spasitelj! I zato trebamo davati milost i biti ljubazni.

Ne očekujte da će vaš partner zadovoljiti sve vaše potrebe. To može samo Isus!

6. Usporedbe s drugima

Kad god uspoređujemo svoje supružnike s drugima ili svoje brakove s odnosima drugih parova, srljamo u nevolju. S perspektivom “trava je zelenija s druge strane”, ne uspijevamo vidjeti korov u tuđim “dvorištima”.

PROČITAJTE: 9 navika koje vode do razvoda braka

Kada ispitujemo i ocjenjujemo brakove, otvaramo se za nezadovoljstvo. Nema ničeg lošeg u divljenju, slavljenju Gospodina i učenju iz božanskih interakcija koje vidimo u drugim brakovima, ali nije fer prema našem supružniku zastrašivati ga ​​usporedbama.

7. Nedostatak intimnosti

Nedostatak fizičke i emocionalne intimnosti može uništiti brak. Biblija daje mnogo korisnih savjeta o seksualnosti; ali osjećaj povezanosti nije samo seks. Izrazite svoju ljubav verbalno i djelima. Nikada nemojte supružniku stvarati osjećaj da ste “u potrazi” za boljom opcijom.

Napomena suprugama: muževi baš ne primaju savjete. Govorite jasno. Budite iskreni i otvoreni sa svojim mužem o svojim osjećajima i jednostavno podijelite ono što vam je potrebno. Napomena muževima: supruge moraju znati da su voljene. Izrazite zašto volite svoju ženu i zašto ste joj zahvalni.

NAJNOVIJE!