NaslovnicaSvjedočanstvaŽivotne pričeOtac okrivio sina za svoj razvod od žene: Bili smo sretniji bez...

Otac okrivio sina za svoj razvod od žene: Bili smo sretniji bez tebe

Ovaj otac je okrivio sina kako je upravo on uzrokovao razvod od žene. Poručio mu je da su bili sretniji prije njegovog rođenja.

Razvodi su uglavnom teška iskustva. Muž i žena pritom žele što manje uplitati svoju djecu te drže razloge za razvod samo za sebe. Ili bi barem trebali. Iznimka je ovaj otac koji je kao razlog za razvod od žene naveo nikog drugog nego svog 12-godišnjeg sina. Otac je napisao: 

„Moja supruga i ja smo zajedno od srednje škole. Zaista sam mislio da smo nerazdvojni. Rodila nam je sina prija 12 godina te su se tada stvari promijenile. 

Moj sin ima problema s ponašanjem te je bilo teško odgajati ga. 

Rezultat je taj da smo se ja i supruga počeli svađati o načinima odgajanja. To je stvorilo ponor među nama koji se nastavljao širiti. Oboje smo počeli piti te nismo više htjeli provoditi vrijeme jedno s drugim. 

Uskoro smo se počeli sve više svađati te je postalo jasno da nam brak propada – to su čak i drugi članovi obitelji mogli vidjeti. Tada smo počeli razgovarati o rastavi te smo se složili da je to pravi izbor.“ 

VIDI OVO: Ovo je razlog zašto Bog uistinu mrzi razvod

Muškarac je okrivio sina za njegov propali brak

Ovdje su stvari pošle po krivu. Da, razvod je vrlo težak za bilo koji par, ali prije rastave većinom dolazi do pokušaja kompromisa i razgovora kako bi par mogao premostiti svoje razlike. Na žalost, ovaj je otac jednostavno uperio prst u svog sina kao jedinog krivca za njegov propali brak. 

„Kada sam prvi put rekao sinu za rastavu počeo je plakati i lupati šakama govoreći da to nije pošteno. Razumijem da je rastava teška i za dijete, ali on je postajao sve uzrujaniji. Budući da smo ja i supruga razdvojeni (još ne i rastavljeni), a ona ne može previše podnijeti našeg sina, dogovorili smo se da će on većinu tjedna biti kod mene. Tako da se ja moram nositi s njegovim vikanjem više nego ona.“ 

Tada su pale teške riječi: 

„Prošli petak me je sin počeo ispitivati jesmo li se supruga i ja pomirili. Rekao sam mu da se i dalje razvodimo, a on je napravio scenu. Tada sam mu rekao: ‘slušaj, želiš znati zašto se rastajemo? Zbog tebe, bili smo sretni prije nego si se ti rodio, ali se uvijek loše ponašaš i upadaš u nevolje, pa se sada prestani svađati sa mnom kada si ti kriv i možeš kriviti samo sebe za našu rastavu“. 

Sina je to jako pogodilo, ali umjesto da ga utješi, njegov je otac reagirao neočekivano. 

„Pogodilo ga je što sam rekao i ispričao sam se, ali sam i rekao da ima istine u tome što sam rekao. Od tada je postao vrlo tih i bolje se ponašao, čak je i moja supruga rekla da se bolje ponaša. Da, mislim da sam grozan što sam mu to rekao, ali na neki način mislim da je to nešto što je on i trebao čuti“. 

VIDI OVO: Jeste li svjesni što vaša djeca podnose prilikom razvoda? Psiholog upozorava roditelje!

Za razvode nikada ne treba kriviti djecu

Bez obzira na odnos roditelja u braku, nikada krivicu ne treba predbacivati na djecu jer ona mnoge stvari drže u sebi te ostaju oštećena za cijeli život. 

Uskoro su počeli pristizati i komentari na muškarčevu objavu u kojima su ga korisnici društvenih mreža optužili da ni on ni njegova supruga nisu bili dobri roditelji i da se nisu dobro ponijeli prema svom djetetu. Ukazali su da je njegov posao kao roditelja pomoći djetetu, a ne se nositi s problemima alkoholom, svađom i rastavom. 

Jedan je korisnik vrlo oštrim riječima dao ovom muškarcu do znanja da nije bio dobar otac te je na kraju dodao da je otac „grozan“ jer mu je „drago“ što se njegov sin smirio nakon što ga je on uništio svojim riječima. 

”Ako vaš sin ima problema s ponašanjem to većinom nije do njega, nego do roditelja.”

Čak se javio i jedan psiholog koji je jasno razložio situaciju: 

„Vi iskaljivate svoje probleme na svom sinu i projicirate ih na njega. Nije problem vašeg sina to što vi ne možete razriješiti svoje probleme. Ako vaš sin ima problema s ponašanjem to većinom nije do njega, nego do roditelja. Vjerojatno je da vaš sin ima nekih problema te mu treba pomoć da se nosi s njima, a vi ga niste naučili to činiti. Vaš sin treba terapiju, a vi mu trebate biti bolji roditelji“.