otisci Božjih prstiju protein
Foto: Pixabay

Jeste li se ikada pitali postoji li dokaz nečega božanskoga unutar biloškog stvaralaštva našeg ljudskog oblika?

Ako nas je Bog zaista stvorio i ako je u Kristu sve združeno zajedno kao što Pismo i nalaže, nije li tada moguće to da je Bog ostavio nekakav znak u stanicama ne bi li nam pokazao da je on bio iza svega ovoga što mi sada zovemo – život?

To je upravo ono što je evangelist Louie Giglio želio istražiti i o čemu je pisao u svome isječku koji se nedavno pojavio na Facebooku. Giglio u isječku govori o tome kako je upoznao molekularnog biologa prije nego što je išao na službu u Teksas. I dok su njih dvojica počeli razgovarati, čovjek mu je otkrio nešto nevjerojatno. Giglio to smatra glavnom poveznicom između čovjekova tijela i slave Božje u Kristu.

„Rekao sam da sam na putu kući u Atlantu, Georgiu. Propovjedati ću sljedeće dvije nedjelje“, sjeća se Giglio onoga što je rekao biologu. Nakon što ga je biolog pitao o čemu će propovjedati, on je odgovorio: „propovjedi će biti o slavi Božjoj i čovjekovom tijelu“. Čovjek je rekao kako je to nevjerojatno jer je on molekularni biolog na sveučilištu. Nakon što je čuo sažetak njegove službe biolog je želio znati što je ono što će Louie iskoristiti kao svoj vrhunac propovijedi čime će istaknuti to da se Bog proslavio kroz naše biološke strukture.

Rekao je, „koji je ključni protein u čovjeku?“, objašnjava Giglio.

Louie se ničega nije mogao sjetiti.

Rekao je, „ključni protein je laminin“!

Giglio, koji je bio zapanjen, nije imao pojma o čemu je znanstvenik pričao. Što je ”laminin”?

„Laminin je molekula koja služi za prianjanje stanica. Stanice su organizirane tako da kreiraju određenu staničnu strukturu i koja određuje o kakvom se proteinu ili bjelančevini radi“.

Što sve ovo znači?

„Postoji između 10 i 60 000 bjelančevina u ljudskom tijelu“, Giglio objašnjava. Jedna od njih se zove molekula za prianjanje stanica. Organizirana je u odgovarajuću strukturu. Struktura ”govori” stanici što je ono što bi ona trebala raditi u tijelu. Rekao je, to je kao kada čelik stavljaju u beton dok rade konstrukcije“. One služe za to da se stanične membrane drže zajedno. One su zapravo ”ljepilo” ljudskog tijela. To je ono što je laminin. Moraš im govoriti o lamininu“.

Ipak, nije bilo dovoljno samo govoriti o tome.

„Moraš vidjeti laminin!“, požurivao je biolog.

Louie je otišao kući i na internetu je pogledao izgled laminina. Ovo je ono što se pojavilo na zaslonu računala:

„Daj, pa to je ludo“!, rekao je Giglio dok se slika pokazivala publici. „Stvar koja sve drži na okupu u našim tijelima je savršenog oblika križa našeg Gospodina Isusa Krista“!

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

„Sve je u Isusovo ime povezano zajedno“, zaključio je Giglio.

Što je uistinu laminin?

Prema onome što piše na GotQuestions.com, laminin je protein koji se ”ponaša” poput ”ljepila” u našem tijelu.

„Laminin je ime koje se koristi za obitelj bjelančevina koje imaju jako puno korisnih funkcija u biologiji. Najvažnija stvar u vezi laminina jest njihova mogućnost da se vrlo lako povežu s drugim bjelančevinama. Ovo čini lamininom vrlo važnim za povezivanje tkiva i organa. Objašnjeno jest kako je ova bjelančevina poput ljepila“, piše na internetskoj stranici.

Unatoč vrlo zanimljivom izlaganju koje je napravio Giglio, jedan dio ljudi je odbio ovo povjerovati. Odbijali su povjerovati u to da laminin izgleda poput križa.

„Iz praktične točke gledišta, izgled laminina niti je jedinstven niti je poput križa. Ako nacrtamo dvodimenzionalni diagram sa tri kratke ruke i jednom dugačkom, to će svakako podsjećati na križ. Ipak, u trodimenzionalnom prostoru, laminin ne izgleda kao ravna struktura u obliku slova ”T”, kako GotQuestions.com nastavlja u obrazlaganju svojih odgovora“.

„Oni su isto tako bili opisani kao cvjetovi, piramide ili dizalice. Taj izgled u obliku slova ”T” nije niti kompleksan niti nepoznat. Osim toga, postoji velik broj jednostavnih oblika koji se mogu pronaći u prirodi i koji mogu biti povezani jedan s drugim i sa ne-kršćanskim duhovnim vjerovanjima“.

Pisac odgovora je išao još i dalje naveo kako velik broj elemenata u našoj biologiji imaju puno mračniju pozadinu:

„Ako se pogleda odozgor, DNA podsjeća na simbol koji je sličan yin-yang simbolu iz kineske filozofije. Druge molekule u DNK su oblikovane kao pentagrami, što je uobičajen oblik kod sotonističke umjetnosti“.

Naravno, ususret uzbuđenju koje je evanđeoska zajednica osjetila na otkriće da laminin izgleda poput križa, vrlik broj drugih znanstvenika su išli toliko daleko da su navodili i takozvane destruktivne elemente blejančevine. Kao što Magnus von Knebel Boebritz, M.D. objašnjava:

„Laminin je vrlo važan ne-kolagenski glikoprotein koji se nalazi u donjoj membrani ispod površine epitela. Različite forme i oblici laminina imaju vrlo važnu ulogu kod fizioloških i patologenih procesa, kao što je napredak stanica raka, tumora i raspadanje stanica. Čini se kako je glavni razlog širenja raka baš interakcija stanica raka s lamininom, što onda dovodi do raspadanja stanica“.

Dakle, što onda s time da stanica podsjeća na križ? Jedan od komentatora na stranici je napisao ovo o lamininu:

„Dr. Georgia Purdom, čelna osoba pri organizaciji Answers in Genesis svemu ovome pristupa na drugačiji način. U članku koji je bio naslovljen ”Laminin i križ”, znanstvenica pokušava objasniti neke od kritika koje je dobio Giglio.

„Glavni problem s ovakvom vrstom argumenata jest to što izgleda kao da je nešto o čemu ne piše u Bibliji (u ovome slučaju – o lamininu) od iznimne važnosti za istinitost biblijskih istina“, piše Purdom“.

„Laminin se koristio ne bi li se njime objasnile biblijske istine. Ipak, nikada ne bismo trebali koristiti naše ograničeno i nepotpuno razumijevanje svijeta kako bismo pokušali razumjeti nepogrešivost Božje Riječi. Ono što promatramo u svijetu može biti iskorišteno kako bismo potvrdili Božju Riječ (i jest), ali naše ograničene sposobnosti promatranja nisu dovoljne kako bismo procijenili neograničenost Boga. Samo ako počnemo s Biblijom kao našim najboljim standardom, samo tada ćemo ćemo u cijelosti moći objasniti ono što vidimo u svijetu oko nas“.

Iako će uvijek biti sumnjičavih, ovo je još uvijek poprilično fascinantno, nije li?

„Kako možeš znati da će te Bog držati i da će ti pomoći u svemu kroz što prolaziš“?, pitao je Giglio dok je završavao svoj nadahnjujući govor.

„Možeš to znati jer postoji križ koji je nad povješću“, objašnjava.

„Križ je mjesto na kojemu je Stvoritelj zvijezda postao nositelj grijeha. Mjesto na kojemu je Stvoritelj svemira postao Spasitelj čovječanstva. Bog ne mijenja uvijek okolnosti, ali križ je dokaz kako Bog uvijek ima svrhu za nešto što se događa i kako će Njegova svrha i Njegov plan uvijek prevladati i pobijediti ovaj svijet“.

IZVORFaithwire.com