3 znaka da su ”otvorena vrata” zaista prilika od Boga

Biblija nam daje neka načela pomoću kojih možemo razlučiti jesu li „otvorena vrata“ zaista prilika od Boga.

Ako se ukaže prilika i čini se primamljivo, ne znači da je nužno od Boga. I obrnuto, samo ako „otvorena vrata“ ne izgledaju primamljivo, ne znači da ne trebate proći kroz njih.

Ključ je znati kako razlučiti je li neka prilika zaista došla od Boga. Ne želim propustiti ta otvorena vrata jer se bojim proći kroz njih. No to ujedno znači da ne želim zgrabiti svaku priliku koja se ukaže, pretpostavljajući da je potekla od Božje ruke i da uz nju dolaze blagoslovi.

U nedavnom razgovoru s prijateljem smo došli do teme vjere i hrabrosti da prođemo vratima koja nam Bog drži otvorena, čak i ako nismo sigurni što je na drugoj strani. No tada smo naišli na pitanje: Kako znati je li Bog taj koji je otvorio ta vrata?

Biblija nam daje neka načela pomoću kojih možemo razlučiti jesu li „otvorena vrata“ zaista prilika od Boga:

1. Vrata koja Bog otvori nikada nisu u sukobu s Njegovom Riječi

Mnogi kršćani vide prilike, da što više zarade, kao vrata koja im je Bog otvorio, iako prihvaćanje te prilike znači da će biti spriječeni pohađati bogoslužja. No, Božja Riječ nam govori da nikada ne zanemarujemo sastanka (Hebrejima 10,25).

2. Vrata koja Bog otvara slijedi potvrda

U Mateju 18,15-16, Isus je dao upute za suočavanje s grijehom među vjernicima govoreći: „Pogriješi li tvoj brat, idi i pokaraj ga nasamo. Ako te posluša, stekao si brata. Ne posluša li te, uzmi sa sobom još jednoga ili dvojicu, neka na iskazu dvojice ili trojice svjedoka počiva svaka tvrdnja“.

Vjerujem da se isto može primijeniti kada je riječ o potvrđivanju Boga u Njegovoj riječi. Često će Bog višestruko potvrditi svoje riječi; bio to savjet od pastora ili svećenika, redak u Bibliji, ili okolnosti koje se neprestano ponavljaju. Molitvom, razlučivanjem i traženjem savjeta među Božjim ljudima biste trebali moći razlučiti jesu li ta otvorena vrata zaista od Boga.

3. Vrata koja Bog otvori će zahtijevati da se oslonite na Njega

Bog vam neće dati nešto što će vas odvratiti od Njega ili što će vas navesti da ga odbacite. On je Bog povezanosti, Bog koji inzistira da bude prvi u našim životima (Matej 6,33 govori: „Tražite stoga najprije Kraljevstvo i pravednost njegovu, a sve će vam se ostalo dodati.“.) Mnogo puta otvorena vrata od Boga su ona koja će dozvoliti da vaša vjera bude osnažena. To je, u konačnici, Božji plan za nas: da rastemo u vjeri i postanemo sličniji Kristu.

Nemojte propustiti priliku ili „otvorena vrata“ prema Bogu te ga pitajte za potvrdu – kroz njegovu Riječ, savjet Božje osobe – i za staloženu odluku. Tek ćete tada imati osiguranje da ne birate vrata nasumično nego pažljivo hodate kroz ona vrata koja vam je On otvorio.

Autorica: Cindi McMenamin; Prijevod: Ida U.; Izvor: Fathit.com

NAJNOVIJE!