Ovaj naraštaj neće proći dok se sve to ne zbude
Foto: Unsplash

”Ovaj naraštaj neće proći dok se sve to ne zbude.” Što je Isus mislio kada je to rekao? Na koga se odnosi ova Isusova izjava?

Ovaj Isusov citat u pogledu posljednjih vremena nalazi se u Mateju 24,34; Marku 13,30; i Luki 21,32. Isus je rekao: „Zaista, kažem vam, ovaj naraštaj neće proći dok se sve to ne zbude“.

Kako bismo razumjeli što je Isus pod time mislio ključan je kontekst. Drugim riječima, moramo razumjeti stihove oko 34. stiha, ali posebno stihove prije njega. U Mateju 24,4-31 Isus govori o budućim događajima.

Naraštaj koji ”neće proći” dok Isus ne dođe

Naraštaj koji će živjeti kada se ti događaji dogode je naraštaj o kojem Isus kaže da „neće proći“ dok se On ne vrati. Isus je već rekao onima koji su živjeli tijekom njegove zemaljske službe da im je Kraljevstvo oduzeto (Matej 21,43).

Dakle, Matej 24-25 se sigurno odnosi na neko buduće vrijeme. Riječ „naraštaj“ odnosi se na ljude koji će živjeti u budućnosti, kada se budu odvijali događaji iz Mateja 24-25.

VIDI OVO: 10 sigurnih znakova posljednjeg vremena

Još jedna mogućnost jest da Isus daje proroštvo koje ima „dvostruko ispunjenje“. Jedan dio onoga što je On proricao dogodilo se u vrijeme naraštaja kojem je govorio. Neka su se Isusova proročanstva možda ispunila kada su Rimljani uništili Jeruzalem 70. godine. Međutim, neki drugi aspekti Isusova proročanstva nisu se ispunili 70. godine.

Događaji se odvijati brzo

Uzmimo na primjer Mateja 24,29-31. Problem s ovim gledištem jest da ono nije usklađeno s Isusovom izjavom da će se „sve to“ dogoditi u „ovome naraštaju“. Stoga, najbolje je razumjeti „ovaj naraštaj“ kao naraštaj za vrijeme kojega će se odviti događaji u posljednjim vremenima.

U suštini, Isus kaže da će se događaji, kada se jednom počnu odvijati, dogoditi brzo. Taj koncept vidimo u mnogim drugim odlomcima Svetoga pisma (Matej 24,22; Marko 13,20; Otkrivenje 3,11; 22,7, 12, 20).

Izvor: Gotquestions.org