Ovo je ono što mama doista misli kada kaže: ”Umorna sam”

Izgledala je umorno. Do srži. Preopterećeno, istrošeno, sve u svemu umorno.

Pa, kako i ne bi bila umorna?! Imala je četvero djece, mlađe od deset godina, od kojih je najmlađe bilo novorođenče koje je vrištalo na njenim rukama, očigledno ne želeći da ima išta s ovim odlaskom u kupovinu.

Promatrajući je kako poput zombija tumara kraj polica sa zamrznutom hranom, znala sam da nije spavala godinama. GODINAMA! Imala sam sreće da sam u kupovinu otišla bez djece budući da su moja djeca znatno starija, pa sam konačno u poziciji da iskoristim to vrijeme koje sam nekada trošila na djecu. Prišla sam ovoj iscrpljenoj mami i rekla: “Imate predivnu obitelji! Svaka vam čast što ste ovdje u punom sastavu, pa čak i s novorođenčem.”

Nakratko je zastala, kao da pokušava zadržati suze i namignula mi dok je sklanjala pogled, praveći se da je jako zanimaju zamrznuti proizvodi. Znala sam da je zastala kako bi izabrala baš onaj odgovor koji bi joj najviše odgovarao od svih koji su joj se motali po glavi. Ipak, sve njih je sročila u tu jednu kratku rečenicu za koju znam da svaka majka upotrebi svakodnevno. Jednostavno me je pogledala i rekla: “Umorna sam.”

Znala sam točno šta je mislila, a to nije samo značilo da je bila umorna od lošeg sna prethodne noći.

To je značilo da je bila totalno, 100% skrhana količinom i jačinom umora – u svakom području svog trenutnog života. Oh, razumjela sam je mnogo bolje nego što je to mogla i zamisliti.

Znate, kada majke svojim muževima, prijateljima, strancima, susjedima, liječnicima, pa čak i svojim majkama kažu: “Umorna sam”, one u stvari govore puno više od toga.

“Umorna sam” znači da sav taj teret, u najvećoj mjeri samostalne brige oko male djece iz dana u dan, može utjecati totalno obeshrabrujuće.

“Umorna sam” znači da postoje trenuci u kojima mislim da više ni sekundu ne mogu ovo podnijeti.

“Umorna sam” znači da nisam ni pomišlila da bi ovo moglo biti baš toliko teško.

“Umorna sam” znači da, ne samo što ne spavam dovoljno sada, već da ne znam kada ću ponovo dobiti dovoljno sna. Kada?!

“Umorna sam” znači da, ako budem morala da narezati samo još jednu šnitu kruha za sendvič, možda ću umjesto kruha porezati ruku.

“Umorna sam” znači da mi nije do seksa. I to ne zato što ne volim taj čin ili svog supruga, već zato što moj iscrpljen um nije sposoban da se u dovoljnoj mjeri ohladi kako bih se ja zagrijala za intimne odnose.

“Umorna sam” znači da nemam mentalne snage za ćaskanje s bilo kim. Ni u prodavaonici, ni na igralištu, ni na roditeljskom sastanku, ni u čekaonici ili bilo gdje drugdje gdje ima još umornih ljudi poput mene.

“Umorna sam” znači: Molim te nemoj mi govoriti da ću potratiti ovaj dan. Iako je to možda istina, ne želim da je čujem u ovom trenutku. To mi neće pomoći.

“Umorna sam” znači da žalim za onom linijom koju sam imala prije trudnoće, za svojim nekadašnjim stavom, za onom osobom kakva sam bila, za slobodnim vremenom, za samoćom i za mnogim drugim stvarima koje su sada samo prošlost i čemu se tek trebam prilagoditi i u potpunosti prihvatiti.

“Umorna sam” znači da se pitam hoću li ikada više biti ona stara ja ili će ovo stanje iscrpljenosti trajati zauvijek.

“Umorna sam” jednostavno znači: Ja. Sam. Umorna. Ja više ne mogu sebi priuštiti da radim neke stvari koje odrasli rade upravo zato, gle ironije, što sam sada odrasla. Što sam majka. Što se žrtvujem. Što sam ona kojoj je potrebno da se “sastavi”, a sada ne može ništa da učini u pogledu toga.

Tu nepoznatu mamu u prodavaonici blago sam potapšala po ramenu. Nisam joj rekla da će biti bolje, niti da je blagoslovljena onim što ima i jeste, niti da će joj ovo jednog dana nedostajati. Umjesto toga, pogledala sam je ravno u te podbule, iscrpljene oči, blago se nasmiješila, kimnula glavom i rekla: “Razumijem vas.”

A onda mi je ona uzvratila osmjehom.

Ponekad je sve što je nama “Umorna sam” mamama potrebno je da znamo da nismo izuzetak, da nismo same u svom umoru.

Svijest o tome da postoji čitavo jedno sestrinstvo fizički, emotivno i mentalno umornih majki može donijeti kako osjećaj supatništva, tako i olakšanje. Jer, mi znamo, više od bilo kog drugog, šti zaista stoji iza odgovora “Umorna sam”.

I, dat će Bog, to neće trajati zauvijek!

Autorica: Melissa L. Fenton; Izvor: Viseodzivota.com