Zašto parovi trebaju slušati glas Duha Svetoga?

Ključno je da parovi koji žele dobar zajednički život te nastaviti pobožan naraštaj nauče čuti moćan glas Duha Svetoga.

Rimljanima 8, 14-17 nas uči: „Svi koje vodi Duh Božji sinovi su Božji. Ta ne primiste duh robovanja da se opet bojite, nego primiste Duha posinstva u kojem kličemo: “Abba! Oče! Sam Duh susvjedok je s našim duhom da smo djeca Božja; ako pak djeca, onda i baštinici, baštinici Božji, a subaštinici Kristovi, kada doista s njime zajedno trpimo, da se zajedno s njime i proslavimo.“

Jedna od najvažnijih i uloga Duha Svetoga koje se najmanje razumiju, jest komuniciranje Božjih misli prema nama. Slušanje Božjeg glasa dobro je prikazano u Bibliji, kako u Starom tako i u Novom zavjetu.

Poslušnost Božjem glasu dolazi iz odnosa, koji postoji između vjernika i Boga. To bi trebalo biti nešto što ćemo željeti činiti cijelo vrijeme. Ovo se pogotovo odnosi na kršćanske parove, koji čeznu za time da Bog blagoslovi i vodi njihove obitelji.

No ako šapate Duha čujete povremeno ili ako ih ne čujete ili ako ne osjetite poticaje Duha, tada propuštate jedan od najvećih blagoslova, koje imate kao Božja djeca. Kako biste vi i vaš supružnik mogli čuti Božji glas, trebate razviti dobar temelj za to, što činite kroz čitanje Biblije, svakodnevnu molitvu i redovit post.

Bez ovakvih duhovnih sposobnosti, propuštate jedan od najvažnijih alata za duhovno ratovanje, instant poruku koja dolazi iz stožera, odnosno neba, o tome što neprijatelj radi i kako ga možete pobijediti. Da! Toliko je važno za kršćanske obitelji da čuju glas Duha Svetoga.

Slušanje Božjeg glasa navika je najvećih muškaraca i žena vjere. Kroz cijelu Bibliju vidimo mnoštvo opisa ovakvih situacija. Na primjer, Petar je bio u kući u Jopi i ondje je dobio viziju dok je drijemao na krovu kuće. Nakon što se probudio, Djela 10, 19 bilježe sljedeće: „A dok je Petar još jednako razmišljao o viđenju, reče mu Duh: “Evo tri čovjeka traže te”.“ Otišao je k njima. nakon čega su prvi pogani čuli Evanđelje, povjerovali su i primili su Duha Svetoga.

Evanđelje se brzo proširili izvan teritorija Židova i Samarije, u Rimsko carstvo i dalje. Sve se ovo dogodilo, jer je Petar čuo riječi Duha Svetoga i bio im poslušan. To nam pokazuje da samo slušanje glasa Duha Svetoga za parove nije dovoljno. Potrebno je također biti poslušan glasu, kojeg izgovori Duh.

Ako je Bog, u svome milosrđu, odlučio progovoriti vam, u tom slučaju najvažnije što možete učiniti jest slušati i biti poslušan Božjem glasu. Ivan 10, 27 ovo naglašava, učeći nas: „Ovce moje slušaju glas moj; ja ih poznajem i one idu za mnom.“

No trebamo biti oprezni u vezi glasova koje čujemo. To je razlog zbog kojeg trebamo moliti za darove, primiti darove Duha i izgrađivati sami sebe i naše domove na temeljima darova Duha Svetoga. Kada vidite da se vaš supružnik u vezi neke situacije savjetuje s Biblijom ili da tu situaciju obavlja kroz Božju milost, ohrabrite ga. Izgrađujte svoje supružnike, dok oni koračaju prema naprijed, u svom odnosu s Bogom.

1. Korinćanima 12, 6-10 govori o ovim darovima. 10. stih nas uči: „Drugomu, da čini čudesa, drugomu proročanstvo, drugomu, da razlikuje duhove, drugomu različni jezici, drugomu, da tumače jezike…“

Također trebamo naučiti razlikovati duhove i naučiti prepoznati glas Duha Svetoga, kako bismo se mogli oduprijeti glasu Sotone. Sotona je lukavo biće i učinit će sve što je u njegovoj moći kako bi ljude odveo daleko od Boga, ako može. 1. Ivanova 4, 1 nas upozorava: „Ljubljeni, ne vjerujte svakom duhu, nego provjeravajte duhove jesu li od Boga, jer su mnogi lažni proroci izišli u svijet.“ Postoje biblijski zapisi ljudi, koje su zaposjeli zli duhovi prijevare, koji su lažno prorokovali: „To je činila mnogo dana. Pavlu to napokon dodija pa se okrenu i reče duhu: “Zapovijedam ti u ime Isusa Krista: iziđi iz nje!” I iziđe toga časa.“ (Djela 16, 18) Možemo zamisliti koliko je ljudi bez znanja bilo odvedeno u propast zbog ove žene. Zbog toga je ključno da parovi, koji žele utemeljiti i nastaviti pobožan naraštaj, nauče čuti moćan glas Duha Svetoga. Prođimo sada kroz prednosti, u kojima uživaju parovi koji čuju glas Duha.

VIDI OVO: 10 stvari koje vam Božji glas nikada neće reći

1. Razumijevanje istinskog Božjeg karaktera

Bogu se može vjerovati; Bog ispunjava svoja obećanja. Bog je dobar, On nam želi najbolje i sluša naše molitve. Bog je u miru sam sa sobom i pouzdaje se u sebe; nikada Ga ne može prestrašiti zlo, jer Bog zna da je On uvijek jači od zla. Činjenica da je Bog sveprisutan još je jedna kvaliteta koju On posjeduje, što znači da Bog postoji na svakome mjestu, u svako vrijeme. Bog nije ograničen vremenom, poput nas ljudi. Bog postoji izvan našeg vremenskog okvira i shvaćanja vremena.

David govori u Psalmu 139, 7-8: „Kamo da idem od duha tvojega i kamo da od tvog lica pobjegnem? Ako se na nebo popnem, ondje si, ako u Podzemlje legnem, i ondje si.“

Božji Duh je svagdje. Ne postoji mjesto gdje možemo otići, a da ondje ne bude Bog. Bog je mudar. Prema Bibliji, Njegovi su načini superiorniji od naših i Njegove su misli superiornije od naših. Zbog toga što mi nemamo Božji um, ne možemo razumjeti ni shvatiti zbog čega Bog dopušta da svijet postoji u stanju u kojem jest. Iako ne možemo u potpunosti razumjeti sve, trebamo vjerovati da je Bog dobar Bog, kao što znamo da jest. Možda vaš suprug više ne želi ići u crkvu. Možda je vaša supruga nedavno imala spontani pobačaj. Grijeh i tragični događaji postoje u ovome palom svijetu. Pobožni parovi se trebaju prisjetiti Božje dobrote i Njegove vjernosti i kada strahovi, povrede i iskušenja pokucaju na njihova vrata.

Bog je svemoćan Bog. Bog ima više moći od bilo kojeg živog bića. Izaija 40, 28 govori: „Zar ne znaš? Zar nisi čuo? Jahve je Bog vječni, krajeva zemaljskih stvoritelj. On se ne umara, ne sustaje, i um je njegov neizmjerljiv.“ Božja sila omogućuje Bog da čini ono što želi.

Bog je ljubav. Biblija nas uči da je Bog ljubav. Ljubav je temelj onoga što i tko Bog jest, srž Njegovog srca. Zbog toga mnogi vjernici citiraju 1. Korinćanima 13 na njihovim vjenčanjima. Božja ljubav je toliko snažna i čista, da je ona temelj kojeg kršćanski parovi uzimaju prije ulaska u brak.

Bog je pravedan i želi da budemo bez mrlje. Postanak 17, 1 ovo potvrđuje: „Kad je Abramu bilo devedeset i devet godina, ukaza mu se Jahve pa mu reče: “Ja sam El Šadaj – Bog Svesilni, Mojim hodi putem i neporočan budi.“ Nadalje, 1. Petrova 1, 15-16 uči: „Naprotiv, kao što je svet Onaj koji vas pozva, i vi budite sveti u svemu življenju. Ta pisano je: Budite sveti jer sam ja svet.“

2. Slušanje glasa Duha čini nas svjesnima u vezi Božjih planova i svrhe koju ima za nas

Kada oba supružnika slušanje glasa Duha učine svojom navikom, Bog će uskoro početi otkrivati istinsku svrhu koju ima za vaše živote; za vas kao pojedince i za vas kao par. To će biti jasno u načinima kako vas usmjerava, kao i u duhovnim uputama i vodstvu, koje ćete dobivati od Boga. Često, kada parovi mole zajedno i kada plan kojeg Bog ima za njih učine svojim prioritetom, Bog blagoslivlja muža i ženu dajući im iste želje, prilike i ostvarenja.

3. Pomaže nam u rastu u našem osobnom odnosu s Bogom

Oba supružnika postaju intimniji s Bogom, kada su otvoreni za glas Njegovog Duha. To je jedna od najvećih dobrobiti, koja nastaje kada oba supružnika vjerno obraćaju pozornost na Božji glas.

Slušanje Božjeg glasa omogućuje nam da Ga bolje upoznamo. Ivan 10, 27-28 nas uči: „Ovce moje slušaju glas moj; ja ih poznajem i one idu za mnom. Ja im dajem život vječni te neće propasti nikada i nitko ih neće ugrabiti iz moje ruke.“

VIDI OVO: Kako čuti glas Duha Svetoga u svom životu?

4. Kroz slušanje Božjeg glasa dobivamo bolje razumijevanje o stvarima koje ne razumijemo

Kada muž i žena slušaju glas Duha Svetoga, On otvara njihove umove i duhovne oči za velike spoznaje i mudrost, koja je izvan onoga što mogu zamisliti.

„Zazovi me, i odazvat ću ti se i objavit ću ti velike i nedokučive tajne o kojima ništa ne znaš.“ (Jeremija 33, 3)

Slušanje Božjeg glasa osnažuje našu duhovnu osjetljivost, ojačava naš odnos s našim nebeskim Ocem te donosi blagoslove u našim nebeskim i zemaljskim odnosima.

Autor: Emmanuel Abimbola; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com

NAJNOVIJE!