Pas je hodao 200 kilometara do vlasnika koji su ga napustili

Nevjerojatno je koliko su psi vjerni. Oni su spremni proputovati mnogo kilometara kako bi našli svoje vlasnike koji su ih napustili ili od kojih su razdvojeni. 

Ovo je priča o Manori, koja je prodana paru u Krasnoyarsku. Par ju je posvojio kada je imala samo pet mjeseci te se odlično uklopila u obiteljski život.

Na žalost, njezina vlasnica je šest mjeseci kasnije odlučila da je alergična na Manoru te da ju više ne želi.

Par je kontaktirao uzgajateljicu Allu, od koje su kupili psa, te su ju pitali da ju uzme natrag na što je ona odmah pristala.

Foto: Siberian Times

„Nikada ne odustajem od svojih štenaca, a kada netko kupi psa, onda se podrazumijeva da će me vlasnici kontaktirati ako ga više ne budu trebali ili mogli zadržati“.

Par je poslao zbunjenu Manoru Alli putem vlaka. U vlaku je na nju trebao paziti jedan kondukter. No, nakon otprilike 100 kilometara vlak je zastao na jednoj postaji te je Manora najvjerojatnije dobila napad panike te je pobjegla.

„Bila je prestrašena. Doveli su ju vlasnici koji su odjednom nestali. Buka vlaka ju je plašila. Skočila je pred vrata, šapama je udarila ručku i gotovo povukla konduktera za sobom. Izletjela je van kao metak.“

Njezin pokušaj bijega iz vlaka nije bio bezopasan:

„Bila je izudarana. Šape su joj bile kao slomljene. Njezina njuškica je bila oštećena“.

Kondukter nije mogao doći do Manore jer je vlak brzo krenuo dalje. Kontaktirao je vlasnike da ih obavijesti o nestanku psa. Oni su to javili Alli koja ih je zamolila da potraže Manoru, ali su odbili.

„To me je razljutilo. Vlasnici nisu bili ni malo uzrujani. Pas je nestao i njima je to bilo u redu. To je bio njihov odgovor. Oni su vratili psa i teret im je pao s leđa“.

Uznemirena Alla je na Facebooku zamolila ljude pa drže oči otvorenima za Manoru. Odmah je podijelila i mnoštvo letaka. Manora je pronađena dva i pol dana kasnije, lutajući industrijskim predjelom Krasnoyarska, tražeći svoje vlasnike.

Railroad in Krasnoyarsk region

Alla nije mogla vjerovati da Manora nije bila i gore ozlijeđena jer je pri potrazi za vlasnicima lutala opasnom tajgom punom medvjeda i vukova. Volonteri koji su ju pronašli su rekli da je plakala:

„Sigurna sam da je tražila svoju kuću. Psi su jako vezani za svoje vlasnike. Ona nije otrčala prema Novosibirsku, željela se vratiti svojoj kući. Iznenađujuće je što je pogodila kojim putem ići. Nije imala nikakvih znakova gdje da ide. U gradu je bila samo u dvorištu i nigdje drugdje. Zaista je nevjerojatno kako je došla do ovdje.“

Allina prijateljica, Alyona, odvezla je Manoru u Novosibirsk gdje se ponovno sastala sa svojim vlasnicima. Ujedno je primila pomoć za sve ozlijede koje je zadobila tražeći svoje vlasnike.

Mnogo je ljudi kontaktiralo Allu u želji da posvoje Manoru, vjernog bullmastiffa.

Ta je vrsta psa opisana kao „osjećajna, odana, hrabra“. Žive sedam do devet godina, a teški su 45-60 kilograma.

Nadamo se da će Manora naći dom koji zaslužuje s vlasnicima koji će ju istinski voljeti.