Pas stalno lizao vlasnika na istom mjestu
Slike Jack Russell terijera Soxa koji je zaslužan za otkrivanje terminalnog tumora na mozgu svog vlasnika prije liječnika. SILKEDCOSMO/REDDIT

Pas je stalno lizao vlasnika na istom mjestu, a kasnije se uspostavilo da je otkrio tešku bolest prije liječnika. 

Nevjerojatna priča o psu koji je nanjušio da njegov vlasnik boluje od raka ostavila je mnoge bez riječi.

Djevojka po imenu Mia koja živi u Dublinu, podijelila je na Redditu priču u tome kako je pas rase Jack Russelov terijer po imenu Sox, osjetio da s njenim ocem nešto nije u redu. Ovaj krzneni prijatelj otkrio je da vlasnik boluje od tumora na mozgu, pre nego što je itko znao.

– Jednog dana Sox je počeo da liže tatinu glavu i to samo na jednom, specifičnom mjestu. On je to radio oko dvije godine, neprekidno, kad god je imao priliku, a ponekad bi mu stavljao šapu na rame i lizao tu stranu glave. Međutim, svi su navikli na to i nikome nije bilo ništa neobično. Čak smo prestali to primjećivati – započela je Mia svoju priču.

U glavi se razvio kancerogeni tumor – na mjestu gdje ga je pas lizao

Njen otac je nakon trčanja maratona osjetio neizdrživu bol u nozi. Iako prvi posjet liječniku nije ništa otkrio, dobio je uputnicu da ode kod neurologa, koji je nažalost otkrio da se u glavi razvio kancerogeni tumor – upravo na onom mjestu gdje ga je pas lizao, prenosi Newsweek.

VIDI OVO: 8 ranih simptoma tumora na mozgu

Nakon dijagnoze, liječnici su operirali tumor na mozgu, a nakon operacije Sox više nikada nije lizao glavu Mijinog tate.

Psi mogu otkriti rak?

Teorija da psi mogu otkriti rak je opće poznata, a prvi zabilježen slučaj desio se 1989. godine kada je jednoj ženi pas toliko njuškao madež, da se na kraju ispostavilo da ima maligni melanom.

Također, dokazano je da psi mogu prepoznati kada ih neko laže. Posljednjih godina, studije su pokazale kako obučeni psi mogu da identificirati rak na osnovu mokraće, znoja ili daha.

Oduševljeni korisnici podijelili su i svoja iskustva, te je jedan napisao kako je pas otkrio da njegova majka boluje od raka debelog crijeva tako što joj je danima znao ležati na trbuhu.