Nikada nemojte piti piće iz plastične boce koja je stajala u autu
Piće u plastičnoj boci; Foto: Pixabay

Napitke u plastičnim bocama čuvajte na hladnom i suhom mjestu te tako spriječite neočekivane neugodnosti i probleme za vaš organizam.

Ne ostavljajte vodu i druga pića u plastičnim bocama u automobilu koji je parkiran na suncu jer toplina može promijeniti sastav napitaka u njima.

Zaključan automobil koji je parkiran na suncu tijekom toplijih dana može biti izvor neočekivane opasnosti.

Naime, ako je temperatura zraka 30 Celzijevih stupnjeva, u automobilu će narasti na 45 stepeni nakon samo pola sata mirovanja.

VIDI OVO: STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Evo zašto ne smijete upotrebljavati istu plastičnu bocu za piće dvaput!

U ljetnim mjesecima, pak, temperature dosežu između 50 i 70 stupnjeva.

Pri takvim ekstremnim temperaturama nije poželjno ni sjesti u automobil, a kamoli konzumirati piće iz plastične boce koja je bila u njemu.

Studije su pokazale da plastične boce pri zagrijavanju ispuštaju štetnu tvar bisfenol A koja u tijelu oponaša estrogen, uzrokuje hormonalnu ravnotežu, a povezuje se i s mnogim drugim bolestima poput pretilosti i dijabetesa.

Na visokim temperaturama plastična ambalaža uzrokuje i ispuštanje metala antimona, koji također može biti štetan za ljudski organizam.

Pridržavajte se opisa na deklaracijama pa napitke u plastičnim bocama čuvajte na hladnom i suhom mjestu te tako spriječite neočekivane neugodnosti i probleme za vaš organizam, piše Zadovoljna.