Mamina pileća juha je stvarno najbolji lijek: Oporavlja tijelo na ovih 5 načina, znanost dokazala!

Jeste li se ikada zapitali zbog čega je pileća juha najčešće “prepisivan” lijek za prehladu i gripu? Portal Stil otkriva sve dobrobiti ovog okrepljujućeg jela!

Svima nam je iz djetinjstva poznato – kad se razbolimo, mama odmah stavlja lonac na štednjak i kreće sa pripremom domaće pileće juhe. Iako možda ne znamo znanstvene razloge, nekako se i nama ustali taj običaj, koji kasnije prenosimo i na svoju djecu.

Evo zbog čega su majke i bake bile u pravu:

Čišćenje tijela

Za ozdravljenje, ali i održavanje dobrog zdravlja, jedan od glavnih lijekova je ono poznato doktorsko – “dosta tekućine”. Tijelo koje napadaju različiti alergeni i virusi bori s s njima, a da bi uspjelo iz borbe izaći kao pobjednik, potrebno je da se “ispire”. Pileća juha je jedan od najbolji načina da se tijelo “opere” od virusa, jer ubrzava izbacivanje loših stvari iz organizma.

Dezinfekcija

Pileća juha sadrži dosta soli, zbog začina koji se dodaju, pa kada prolazi kroz grlo, ima sličan učinak kao isperete grlo toplim slanim rastvorom. Drugim riječima, bakterije iz grla, usne šupljine i krajnika se uništavaju.

Čišćenje sinusa

Slično kao drugi topli napitci, poput čaja, isparavanje tople juhedok je jedemo pomaže da se sinusi očiste, a samim tim umire iritantni simptomi prehlade i gripa.

Jačanje organizma

Kada je tijelo izmoreno i bez energije, kao što je to slučaj kod prehlada i virusa, ništa mu neće odgovarati više od proteina iz piletine i sjajnih, neophodnih nutrijenata iz povrća koje se uobičajeno dodaje juhi.

Topla juha grije iznutra

U slučaju groznice, pileća juha će vas lijepo ugrijati iznutra i okrijepiti vaše tijelo, pa će se neprijatan simptom ublažiti.

Studije su pokazale da pileća juha godi tijelu i na mnogo dubljoj razini. Naime, pokazalo se da pileća juha spjrečava proizvodnju neutrofila, bijelih krvnih stanica koje praktično jedu bakterije i tako izazivaju upale i pojačanu proizvodnju sluzi.

Znanstvenici kažu i da pileća juha pomaže u slučajevima astme, emfizema (oboljenja pluća), čak i kod različitih otoka.

Najbolji učinak ima pileća juha pripremljena s dodatkom crvenog luka, celera i mrkve. Piletina osigurava cistein, aminokiselinu koja izbacuje sluz iz pluća, mrkva i celer osigurava beta karoten i vitamin C, koji podižu imunitet i pomažu da se tijelo izbori s infekcijom, a moćni crni luk pruža organizmu dovoljno antioksidanata da se može izboriti sa zapaljenjem.

Pileću juhu treba jesti i kada niste bolesni – stručnjaci kažu da je konzumiranje ovog jela odlično za psihu, jer svaka žlica tople juhe sjeća na djetinjstvo, koje većina ljudi pamti kao jedan od najljepših razdoblja svog života.

NAJNOVIJE!