Pitanja postaviti prije braka
Foto: Pexels

Zaljubljeni ste i želite se vjenčati s tom osobom? Ako ste kršćani, bilo bi dobro da si postavite ova pitanja prije braka. 

Brak je obveza za cijeli život. Nije kao drugi dogovori ili savezi iz kojih se možete povući kad god želite, ili se na to odlučite. Brak je sveti savez koji Bog visoko cijeni u svom srcu. Stoga je dobro da razumijemo da kada jednom uđemo u njega, ne bismo trebali htjeti izaći.

Shvaćanje braka kao životne obveze da služimo, poštujemo, volimo i štitimo osobu koju nam Bog daje uistinu pomaže da vidimo njegovu ozbiljnost. Provest ćete svaki dan vašeg života s vašim supružnikom, u bogatstvu i siromaštvu, u bolesti i zdravlju, u dobrim i lošim vremenima, kroz olujne i sunčane dane vašeg zajedničkog života. Znajući ovo, bolje je da dođete pred bračni oltar spremni.

Kako bi se bolje pripremili za brak, evo nekih pitanja koja trebate pitati sebe. Samo jedan savjet: Odgovorite na njih iskreno i činjenično.

1. Jesam li spreman/spremna u potpunosti se predati toj osobi?

Ako odgovorite “ne”, onda se ni ne pomišljajte vjenčati s tom osobom. Kada oženjeni muškarac i žena provode više vremena s drugim osobama u usporedbi s vremenom koje provode sa svojim supružnicima, njihov brak će naravno biti usiljen i u opasnosti.

Još gore, kada muž ili žena traže drugu osobu zato što se ne mogu obvezati na vjernost samo svom supružniku, njihov brak će biti uništen. Zato, ne trebate misliti o tome “što bi bilo kad bi bilo”.

Razmislite zašto je Bog doveo Evu samu Adamu (vidite Postanak 2,21-25). Da je Bog želio brak da ima više od jednog muškarca i jednog žene, doveo bi najmanje dvije osobe Adamu. Brak zahtijeva da muž bude vjeran svojoj ženi, i obrnuto (vidite Postanak 2,24-25; Efežanima 5,21-33). Nisu dopuštene dodatne osobe.

2. Jesam li spreman provesti ostatak svog života – sa svih financijama i slobodom – s ovom osobom?

Ako ste odgovorili “ne”, onda vas molim da prestanete razmišljati o braku s ovom osobom. Brak je životno putovanje ljubavi prema samo jednoj osobi, bilo dobroj, lošoj, ili ružnoj osobi za ostatak života.

Ne možete otići na vjenčanje sa zavjetima i vjenčanim prstenom, a onda očekivati ​​slobodu da se razvedete! Čak iako se u miru razvedete od svog supružnika, nećete umaći Bogu, koji mrzi razvod. (Vidite Malahija 2,16; Marko 10,9)

Zato prije nego se vjenčate s tom osobom, budite sigurni da ste se spremni odreći osobne slobode u smislu svog vremena, svojih financija, hobija, sviđanja i nesviđanja, te da ste voljni voljeti tu osobu bez obzira na sve, do dana svoje smrti.

3. Hoće li vjenčanje s tom osobom meni pomoći da volim Boga?

Ako predviđate da će brak s tom osobom predstavljati izazov i rivalstvo vaše ljubavi prema Bogu, tada vas molim da se ne vjenčate s tom osobom (vidite Izlazak 20,3-5). Neću vas sprječavati, ali ako će taj brak utjecati negativno na vaš odnos s Bogom, onda nije vrijedan.

Bog je važniji od svih ljudskih veza koje ćemo ikada imati. On je bio taj koji je dao Evu Adamu, Onaj koji je stvorio brak, i koji je dao svrhu braku. U stvari, u braku se ne radi o tome da se muž i žena spajaju u jedno tijelo. Brak ima Božju svrhu. U braku, trebali biste bolje upoznati i voljeti Boga.

Autor: JB Cachila; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Christian Today

PROČITAJTE JOŠ: