Pijete kavu na prazan želudac? Nakon ovoga ćete se dobro zamisliti!

Nema sumnje da je kava vrlo korisno za tijelo, ali ne treba je piti ujutro na prazan želudac. Naime, konzumiranje šalice crne kave na prazan želudac, dovodi dootpuštanja solne kiseline unutar probavnog trakta. Ako ste već pate od gastritisa, onda ste sigurno doživjeli ovo.

Kada se nešto teško pojede, to može dovesti do problema s probavom, jer to će dovesti do teške probave proteina. Kada se proteini ne razgrađuju u potpunosti, to dovodi do drugih problema kao što su upale crijeva, nadutost, iritacije, pa čak i raka debelog crijeva.

Iz tih razloga, stručnjaci upozoravaju kako se kava ne bi smjela konzumirati u jutarnjim satima, tj odmah kada se probudite. Razlog tome je da kava veoma brzo povećava razinu kortizola te tijelu treba dugo da se vrati u normalno stanje. Ovaj hormon kontrolira naš biološki sat i sposobnost da ostane budan.

Štoviše, potrošnja kave natašte povećat će razinu kiseline u želucu, što može dovesti do nadutosti i povraćanja.

Stoga, trebali biste popiti kavu sat vremena nakon buđenja. To znači da morate pojesti nešto prije, pa makar to bio samo komad kruha.

Ako ste tip osobe koji ne može započeti dan bez šalice kave, onda postoji još jedan trik možete koristiti za smanjenje štetnih učinaka: dodajte malo mlijeka ili maslaca u kavu.