Podijeljen između svijeta i Boga: Kako sam zamalo umro u neodlučnosti?

Jeste li podijeljeni između svijeta i Boga? Neodlučni ste i u isto vrijeme želite jedno i drugo. Ovaj tekst bi vas mogao nadahnuti da se odlučite za bolje.

Neki tekstovi označe vaše živote. Poput Jakova, hrvate se s njima i premda uvijek dobijete blagoslov, odete šepajući. Razmišljate na drugačiji način. Molite drugačije. Volite, govorite i ponašate se drugačije. Život vam se promijeni.

Ilijino pitanje narodu Izraela, čija je vjera kopnjela, bio je takav tekst za mene. Kao mladi student, sam u svojoj spavaonici s Biblijom koju sam tek nedavno počeo čitati, naišao sam na njega:

Ilija pristupi svemu narodu i reče: “Dokle ćete hramati na obje strane? Ako je Jahve Bog, slijedite ga; ako je Baal, slijedite njega.” A narod mu nije ništa odgovorio.“ (1. Kraljevima 18, 21)

Dok sam o tome čitao, imao sam dojam kao da  se ovaj prizor odvija ispred mojih očiju.

„To si ti, uzurpatoru izraelski“? Zli kralj se obratio proroku, kojeg je lovio poput jelena u šumi. Izrugivao se. Nije često plijen mamio lovca ili ribu, ribara. Ali ovdje je, bez oružja i sam, prorok izašao iz svog skrovišta kako bi izazvao svog progonitelja i sve svoje proroke na javni obračun.

„Ne upropašćujem ja Izrael, nego ti i tvoja obitelj, jer ste ostavili Jahvu, a ti si sljedbenik Baala. Sada sakupi sav Izrael preda me na gori Karmelu i četiri stotine pedeset proroka Baalovih koji jedu za stolom Jezabelinim.“ (1. Kraljevima 18, 18-19)

Ahab je radosno poslušao.

Vijesti su se širile brzo. Izraelski se narod okupio kako bi gledao spektakl. Ja sam zauzeo mjesto masi. Uzbuđenje je bilo opipljivo, dok su se proroci i njihovi bogovi spremali za rat. Baalov kralj i njegova vojska proroka stajali su u jednome kutu, Gospodinov prorok došao je sam, zauzevši svoje mjesto u drugome.

Proboden bez oružja

No, dok je prorok napredovao prema planini kako bi se suočio sa stotinama proroka, Ilijin vatreni pogled bio je usmjeren na drugo mjesto. On je gledao na nas, približavao se nama. Sudionik se približavao gomili, polako gledajući na nas, nakon čega je podigao svoj glas, kako bi ga svi mogli čuti:

„Dokle ćete hramati na obje strane? Ako je Jahve Bog, slijedite ga; ako je Baal, slijedite njega.“ (1. Kraljevima 18, 21)

Bez oružja, odapeo je prvu strjelicu. Bez mača, probio me do srca. Sam, drhtao sam čekajući još jedan govor.

Dok sam čitao te riječi, cjeloživotno vrijeme duhovne neodlučnosti prošlo je ispred mojih očiju. Imalo je oblik. Vodozemno stvorenje, potomak srdačne svjetovnosti i krhke religioznosti, podiglo je glavu. Nosila je užasnu ljepotu demona. Ovaj anđeo svjetlosti je ugađao i smirivao moju napola budnu savjest cijeli život, dok je ostao dovoljno lažan da uzrokuje prokletstvo za moju dušu.

Taj bog kojeg sam slijedio dobro je surađivao sa mlakošću; počecima i zastajanjima, pokušajima i zastajanjima onoga za što sam mislio da je kršćansko posvećenje. Nitko od mojih proroka me nije prekinuo, niti se pobunio kada bih išao svojim putem. Gotovo desetljeće, moj bog je bio poslušan, drag, doličan. Nije tražio puno, niti mi je prijetio, niti je tražio od mene da učinim nešto s čime se već nisam slagao. Sjedio je ondje, u kutu svijeta, samo se smješkajući prema meni, svome voljenome.

Ako je On Bog

No prorok je služio drugome Bogu. Ljubomornom Bogu. Onome tko ne bi izdržao gubljenje još jednog trenutka. Taj je prorok gorio vatrom Gospodara. Ilija je odlučio da ako hoda ravno u smrt, da će svoj narod ostaviti s jednostavnim pitanjem: koliko dugo ćeš ti, nevjerna ptico, letjeti tamo-amo između dviju grana?

Mi ljudi, bilo smo jedini koji smo neodlučni ispred te planine. Baalovi svećenici su odlučili, čak i ako trebaju proliti svoju krv. Rezali su se mačevima i tražili su odgovor od Baala. Ahab je također odlučio. On i njegova opaka žena Jezabela lovili su proroke Jahve i slavili su zajedno s Baalovim. Ilija je odlučio. Stajao je ondje ispred duhovnih legija tmine, siguran da će Bog proždrijeti sve Božje protivnike.

U tom trenutku, potpuno nova misao ulazila je u moj um: „Boga, ako je Bog, moram u potpunosti slijediti. Svakog pravog Boga mora se u potpunosti slijediti. On je zahtijevao odluku.“ Bog mora biti najvažnija stvarnost u životu osobe. Nakon toga se nevjerojatan zaključak, kojeg sam ispovijedao godinama ranije, nadovezao na ovo: vjerovao sam da Bog postoji. Vječan Bog, neograničen, superiorni Vladar.

Ilija me pogledao u oči i rekao: ako su svijet, tvoje tijelo ili ako ti sam želiš biti bog, slijedi to. Jedi, pij, jer sutra ćeš umrijeti. No ako je Bog Pisma Bog, onda je razum, pravda i smisao sami po sebi naglas vape: ako je taj slavni, moćni i prekrasan Bog tvoj Bog, onda Ga moraš slijediti, bezrezervno, bez pitanja, bez oklijevanja.

Kako sam odgovorio svome proroku?

„A narod mu nije odgovorio ni riječ.“ (1. Kraljevima 18, 21) Pridružio sam se gomili u velikoj tišini.

Najsmjeliji među nama držali su jezik za zubima. Snažni momci nisu prosvjedovali. Ništa se nije čulo ispred planine, sve je stalo. Što bismo mogli reći u našu obranu?

Ako je Krist Bog

Prije nego što je sunce obasjalo proklete i zakrvavljene Baalove proroke, prije nego što je vatra spuštena s neba i dala brojčano slabijem Iliju odlučujuću pobjedu, prije nego što se narod okupio i pobio svećenike i prije nego što je Ilija bježao kako bi spasio svoj život, proročko pitanje me je prestrašilo: koliko još ćeš biti neodlučan?

Koliko još dana, mjeseci i godina će proći, a da ćeš ti biti neodlučan? Ako je Krist Bog, slijedi Ga. Ako je svijet bog, slijedi svijet.

Je li Ilijino pitanje izgubilo svoju snagu? Drugima koji ne odbijaju družiti se s Isusom, ali Ga jednostavno pridodaju zbirci drugih odanosti: “Koliko ćeš još letjeti između dvije grane?” Između Krista i ljubavi prema novcu. Između Krista i ovoga svijeta. Između Krista i tvog omiljenog grijeha. Između Krista i vašeg udobnog, neprekidnog života. Dokle ćeš, koji priznaješ da si kršćanin, živjeti polovično, napola pognuto? Koliko ćete još ustrajati s polu-budnim predanjima Kristu? Koliko dugo ćeš razmišljati hoćeš li Mu dati ostatak i sitniš svoje pažnje, zdrobljene račune svojih naklonosti? „Ako je Isus Bog, slijedite ga; ali ako je tvoja djevojka bog, tvoja reputacija bog, tvoja zemaljska zadovoljstva i karijera bog, onda slijedi njih.“

Natjecanje s Bogom

„Ja, Gospodin, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran“ (Izlazak 20,5). “Srušit ćeš njihove žrtvenike i slomiti njihove stupove i sasjeći njihove ašere, jer se nećeš klanjati nijednom drugom bogu, jer je Gospodin, čije je ime Ljubomorni, Bog ljubomoran” (Izlazak 34,13-14). Ne može se dugo igrati s vatrom koja proždire.

Kršćanski Bog je Bog i On neće sjediti prekriženih ruku unutar panteona drugih bogova i užitaka. On ne zabavlja protivnike. Prijateljstvo sa svijetom je preljub i neprijateljstvo prema Njemu (Jakovljeva 4,4). Ovaj tekst i ovu stvarnost, Bog je upotrijebio kako bi me protresao, probudio i doveo do Krista.

Dragi čitatelju, je li tvoj Isus doista Bog? Ako je on Bog, a Isus iz Biblije je Bog, slijedi Ga. Čeznem da oganj ponovo padne, moleći Iliju: „Odgovori mi, Gospodine, usliši mi, da ovaj narod zna da si ti, Gospodine, Bog, i da si okrenuo njihova srca“ (1 Kraljevima 18, 37).

Izvor: Desiringgod.org; Prijevod: Ivan H.; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Desiringgod.org koje vrijedi za Novizivot.net.

NAJNOVIJE!