3 načina kako pomoći kršćaninu koji živi u grijehu

Kako jedan kršćanin može pomoći drugome koji živi u grijehu? Koje postupke preporučiti?

Molite da ih Bog osvjedoči

Duh Sveti je najsnažniji način da se osvjedoči kršćanina koji griješi. Mi nismo Duh Sveti pa moramo biti oprezni da ne budemo oni koji će osuđivati, a Ivan nam kaže: „Vidi li tko brata svojega gdje čini grijeh koji nije na smrt, neka ište i dat će mu život – onima koji čine grijeh što nije na smrt. Ima grijeh što je na smrt; za nj ne velim da moli“ (1. Ivanova 5, 16).

VIDI OVO: 5 grijeha koje kršćani današnjice često ignoriraju

Ivan nam ovdje točno kaže što trebamo raditi: „Vidi li tko brata svojega gdje čini grijeh koji nije na smrt, neka ište i dat će mu život“ tada savjetuje „za nj ne velim da moli“. Ponekad je najbolje ostaviti sve u Božjim rukama i moliti za tu osobu da će se obratiti kroz Duha Svetog.

Upozorite ih

Pavao nam je rekao kada bismo trebali intervenirati te piše „S krivovjercem nakon prvoga i drugog upozorenja prekini“ (Titu 3, 10). Isus na to dodaje: „Pogriješi li tvoj brat, idi i pokaraj ga nasamo.“ (Matej 18, 15).

Isus nam ovdje kaže da ih upozorimo privatno, ali ako ovo ne funkcionira, sa sobom povedite još jednu osobu. A ako ni ovo ne funkcionira, problem treba iznijeti pred crkvu, no to mora biti dovoljno ozbiljan grijeh da ga se dovede pred vjersku zajednicu (Matej 18, 16-17).

VIDI OVO: PRESTANITE IĆI KRIVIM PUTEM: Upozorenje koje bi trebao pročitati svaki kršćanin!

Podjela u crkvi jedan je od onih razloga zašto Bog prezire one koji rade raskol u Kristovu Tijelu. Petar nas upozorava: „Doista, pošto su po spoznaji Gospodina našega i Spasitelja Isusa Krista odbjegli od prljavština svijeta, ako se opet u njih upleću i daju se svladati, ovo im je potonje gore od onoga prvoga.“ (2. Petrova 2, 20). Treba ih upozoriti na ovo.

Govorite im u ljubavi

Galaćanima 6, 1 jasno nam poručuje: „Braćo, ako se tko i zatekne u kakvu prijestupu, vi, duhovni, takva ispravljajte u duhu blagosti. A pazi na samoga sebe da i ti ne podlegneš napasti“.

Ovo ispravljanje mora se obaviti riječima, ali treba ga napraviti „u duhu blagosti“ jer i mi možemo „podleći napasti“, pa ne smijemo pristupiti bratu ili sestri koji griješe s visoka. Možemo im reći da razumijemo kako se to dogodilo te da i mi sami težimo životu koji je ugodan Gospodinu te kako i mi posrćemo.

Recite ovo, ali se suočite s njihovim grijehom ako je on dovoljno ozbiljan jer „Čestiti su udarci prijateljevi, a lažni poljupci neprijateljevi.“ (Mudre izreke 27, 6). Isto tako: „Tko kori čovjeka, nalazi poslije veću milost nego onaj koji laska jezikom.“ (Mudre izreke 28, 23), pa je tako naša opomena prema grešniku iz ljubavi, jer ako nije, tada ne pokazujemo Božju ljubav preko koje on disciplinira svako svoje dijete (Hebrejima 12, 6; Mudre izreke 3, 12).

VIDI OVO: 4 molitve za oprost grijeha – za sebe i za druge

Zaključak

Ako ćemo se suočiti s bratom ili sestrom grešnikom, prvo se trebamo moliti za problem. Je li to ozbiljan grijeh, ili oni rade nešto što nas iritira i nije nužno grijeh kako ga Biblija opisuje? Ako je to zaista grijeh, prvo se molite da ih Duh Sveti osvjedoči, zatim ih upozorite, a naposljetku im recite istinu, ali s ljubavlju. Zar ne bismo isto htjeli za sebe?

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Faithinthenews.com