NaslovnicaVijestiZnanstvenici pronašli način za ponovni rast zuba u samo 2 mjeseca

Znanstvenici pronašli način za ponovni rast zuba u samo 2 mjeseca

Znanstvenici s njujorškog sveučilišta vjeruju da su pronašli način za ponovni rast zuba u samo 2 mjeseca, odnosno u 9 tjedana.

Gubljenje zubi u odraslih osoba jako je strašna stvar, no to je problem s kojim su mnogi suočeni. Preko četvrtine odraslih osoba izgubi sve svoje zube do 74. godine.

Iako proteze i razni zahvati mogu pomoći, to može biti jako neugodno pogotovo jer se takva „rješenja“ moraju neprestano mijenjati budući da se čeljust mijenja s vremenom.

No, postoji nada. Otkrivena je nova tehnika koja može pomoći ljudima da u samo 9 tjedana ponovno dobiju svoje prirodne zube koristeći njihove vlastite stanice za rast zubi, prenosi Brightside.

Znanstvenici s njujorškog sveučilišta nadaju se da mogu navesti stanice rasta pacijenta da proizvedu potpuno novi zub.

Uz to, novi zub bi narastao na mjestu prethodnog te bi se čak potpuno spojio sa čeljusti i zubnim mesom. Sposobnost takvog rasta zubi već je dokazana, ali još nije testirana na ljudima.

Prema Časopisu za dentalna istraživanja (Journal of Dental Research), istraživači su proveli eksperiment na 22 štakora.

Nakon što su faktori za rast ugrađeni u njihova usta, u roku od 9 tjedana stvorila se nova kost. Prema istraživačima, to je prvi put da se struktura nalik na zub uspjela regenerirati kod živih organizama.

Ako se taj tretman pokaže uspješan kod ljudi, s njim dolaze mnoge pogodnosti.

Budući da zub raste na mjestu prijašnjeg, gdje će i ostati, nema potrebe za uzgajanjem i umetanjem novih stanica kako bi se stvorilo pogodno mjesto za rast zuba.

Zbog toga se znanstvenici nadaju da će to biti jeftinije rješenje za osobe koje ne mogu priuštiti dentalne implantate.

Uz to, budući da zub raste u ustima, vrijeme oporavka bit će smanjeno te će postojati manja mogućnost od bilo kakvih komplikacija.

No, za sada su dentalni implantati najbolja opcija za osobe koje žele nadomjestiti izgubljene zube.

Nažalost, oni mogu biti bolni, zahtijevaju dug proces oporavka, često se ne mogu prilagoditi čeljusti koja se s godinama mijenja, a to može uzrokovati mnoge komplikacije.

Uz to, ova nova ideja bi mogla uskoro postati stvarnost. Čak i sada se razmatra na koji način komercijalizirati taj proces.