Kada ste posljednji put molili za vaše neprijatelje?

„Volite svoje neprijatelje, blagoslivljajte one koji vas progone, činite dobro onima koji vas mrze, molite za one koji vas iskorištavaju i koji vas progone“. (Matej 5, 44)

Prva izjava koju je Isus izgovorio na križu bila je: „Oče, oprosti im jer ne znaju što čine“. (Luka 23, 24)

Možda bismo bolje razumjeli da je rekao: „Oče, osudi ih“ ili „Oče, sudi im“. No prva stvar koju je Isus izgovorio na križu bila je molitva za Njegove neprijatelje: „Oče, oprosti im jer ne znaju što čine“.

Isus je prakticirao ono što je propovijedao. Sjetite se kada je u propovijedi na gori rekao: „Volite svoje neprijatelje, blagoslivljajte one koji vas progone, činite dobro onima koji vas mrze, molite za one koji vas iskorištavaju i koji vas progone“. (Matej 5, 44)

Isus je isto tako ispunjavao mesijansko proročanstvo. Izaija 53, napisan stotinama godina prije nego što je Krist umro, pisalo je o tome da će Mesija preuzeti kaznu za naše prijestupe, a upravo to je Isus činio.

PROČITAJTE: Zašto trebamo moliti za svoje neprijatelje?

Posredovao je za sve ljude koji su odigrali ulogu u Njegovoj smrti. Pilat sam je znao da je Isus bio nedužan. Rekao je: „Ne pronalazim krivice u ovome čovjeku“. (Luka 23, 4) No zbog toga što je toliko brinuo za svoju karijeru i poziciju nije želio pustiti Isusa na slobodu.

Religijski vođe su znali da niti jedna legitimna optužba neće proći protiv Isusa. Čak je i rimski satnik ispred križa rekao: „Uistinu, ovaj čovjek je Sin Božji“. (Marko 15, 39)

U osnovi Isus je govorio: „Oče oprosti im. Oni ne shvaćaju koliko je ovo loše. Oprosti im jer oni očajnički trebaju oprost. Oprosti im jer su počinili grijeh iznad svakog poimanja. Oprosti im jer su učinili nešto što je gore od lošeg. Oče, oprosti im“.

Kada smo mi posljednji puta molili za naše neprijatelje?

Autor: Greg Laurie; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Christianity.com