Postoji sila u ovim riječima. I postoji snaga u namjernom razmišljanju o njima, dok predajemo naša srca Gospodinu.

Prošle nedjelje ujutro, okupljeni zajedno sa stotinama drugih u slavljenju Boga, pastor nam je rekao da spustimo glavu u molitvi. Umjesto da se on moli nad zajednicom, svi zajedno smo izgovarali molitvu ‘Oče naš’ kao Tijelo Kristovo. Odmah su me obuzeli žmarci, i osjetila sam kako mi se suze skupljaju u očima, kada sam čula ove riječi izgovorene u jedinstvu od strane toliko vjernika.

Riječi molitve koje nas je Isus naučio u Mateju 6,9-13 su moćne:

“Oče naš, koji jesi na nebesima! Sveti se ime tvoje! Dođi kraljevstvo tvoje! Budi volja tvoja kako na nebu tako i na zemlji! Kruh naš svagdanji daj nam danas! I otpusti nam duge naše kako i mi otpustismo dužnicima svojim! I ne uvedi nas u napast, nego izbavi nas od Zloga!”

Nick Aufenkamp je nedavno podijelio tekst “Jednostavan način da se molite svaki dan“, u kojem je ispričao priču o Martinu Lutheru, koji je napisao pismo prijatelju o molitvi, a koja je ohrabrila kršćane da koriste Gospodnju molitvu na nov način.

Aufenkamp je podijelio Lutherove upute da se prvo pročita molitva u Mateju, pa da se pročita opet, i da se moli nad svakim dijelom pojedinačno.

“Pa, nakon što molimo: “Oče naš koji jesi na nebesima! Sveti se ime tvoje”, možemo nastaviti moliti: “Da, Oče, naša je velika želja da se tvoje ime gleda sa strahopoštovanjem i da bude ono što ti jesi: naš Bog, naš Stvoritelj, Sveti, koji je u nezamislivoj milosti dao svog jedinorođenog Sina da nas spasi od gnjeva nad našim grijehom.”

Nastavljamo moliti ovako, dodajući naše proširene molitve nakon svakog dijela molitve “Oče naš”, dok ne završimo sa “Amen”.

“Amen” nije samo način završavanja molitve, već Aufenkamp dijeli Lutherovo vjerovanje kako je to moćna riječ.

“Morate uvijek snažno izgovoriti Amen”, piše Luther. “Nikad ne sumnjajte da vas Bog u svojoj milosti čuje i govori “da” na vaše molitve … Nikad ne završavajte svoju molitvu bez misli: “Vrlo dobro, Bog je čuo moju molitvu; to sigurno znam i to je istina. “To znači Amen”

Pored snage koju donosi razmišljanje o riječima ove molitve dok se molimo s drugim vjernicima u jedinstvu ili nasamo, Aufenkamp dijeli još tri dobrobiti molitve na način na koji je Isus učio svoje sljedbenike.

Evo kako Aufenkamp objašnjava što nam omogućuje molitva “Oče naš”:

1. “Tražite stoga najprije Kraljevstvo i pravednost njegovu, a sve će vam se ostalo dodati.” (Matej 6,33)

Često se molim za sebe. Ali ova molitva mi pomaže da vratim fokus na kraljevstvo Božje i Njegovu slavu prije svega. “Moliti molitvu Oče naš, kako Luther preporučuje, nam pomaže da više budemo svjesni Krista, drugih ljudi i Božje šire misije u našim molitvama”, kaže Aufenkamp.

2. “Discipliniraj svoj lutajući um.”

Volim stih himne “Neka dođu tvoji blagoslovi” koji kaže: “Veži moje lutajuće srce za sebe.” Ne zato što je stih lijep, već zato što je istinit. Toliko sam sklona lutanju i to osjećam svakodnevno. Kada molim ovu molitvu, to mi pomaže da ostanem fokusirana i na pravom putu.

3. “Izgradite ogradu tako da molitve mogu biti divlje iznutra.”

Aufenkamp shvaća da nekima ovakav način molitve može biti previše ograničavajući. Ali on kaže: “Zadivljen sam što sam otkrio da svaki put kada molim ‘Oče naš’ kao što je Luther preporučio, moje molitve su uvijek bile bogatije, dublje, s još više otkrivenja i otključale su još više ljubavi, koju sam inače rijetko vidio u sebi.”

Nakon što su me riječi ove molitve toliko dotakle izgovorene u Jedinstu, jedva čekam da uronim dublje u njihovu ljepotu, kroz moju osobnu molitvu ovog tjedna.

Ne trebamo ignorirati da nam Isus jasno zapovijeda da ovako molimo: “Molitva Oče naš treba imati oblikujući učinak na naša srca, pomažući nam da vidimo i žudimo za stvarima koje i sam Bog želi”, piše Aufenkamp.

Postoji sila u ovim riječima. I postoji snaga u namjernom razmišljanju o njima, dok predajemo naša srca Gospodinu, koji je živ i koji čini djela i privlači nas bliže sebi dan za danom.

Amen.

Autorica: Rachel Dowson; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Crosswalk.com