Bog posao
Foto: Pixabay

„Ali ne marim ni za što niti mi je stalo do mog života; samo da s radošću dovršim svoju trku i službu koju primih od Gospodina Isusa — posvjedočiti za evanđelje milosti Božje“ (Djela 20,24).

Prijatelj prijatelju

Bog koristi naš posao kao jedan od Njegovih alata da nas oblikuje u osobu kakvu želi da budemo. Kada naučimo vjerovati Bogu kroz svoj posao, tada možemo vidjeti naš rad kao priliku da pružimo alate potrebne za ostvarenje naše životne misije.

Pavao je radio kao izrađivač šatora, sijač crkava i autor. Njegova se svrha i misija nikad nisu mijenjali, ali njegov posao zasigurno jest.

Mnogi od nas ne trebaju drugačiji posao. Jednostavno nam treba drugačiji stav i nova perspektiva o poslu koji imamo. Počnite s vizijom Isusa koji stoji usred vašeg radnog mjesta kao vaš pravi šef. Zatim potražite životne lekcije koje vam Bog daje kroz vaš rad.

Bog koristi moj posao kako bi me podučio odgovornosti. Sastanci, rokovi, ispunjavanje zadataka s izvrsnim uspjehom, poštivanje suradnika (čak i površinskih) i rad bez nadzora, sve su vrijedne životne lekcije naučene na poslu.

Bog koristi moj posao kako bi me naučio o odnosima. Suradnja, poštenost, fleksibilnost, poniznost i strpljenje su vještine za odnose jednog uspješnog radnika. Naše radno mjesto nije jedino naše misijsko polje određeno od Boga; to je učionica za učenje kako ljubiti one koji nemaju ljubavi, opraštati onima koji ne opraštaju i, ukratko, ponašati se kao što bi se Krist ponio. Možda ćete biti jedina propovijed koju će vaši suradnici ikada čuti.

Bog koristi moj posao kako bi me naučio kako služiti. Način na koji služimo Bogu jest služenje drugima. Bog želi da duhovno rastemo na poslu postajući sluga onima s kojima radimo. Lako je služiti onima koji sjede pokraj nas u crkvi svake nedjelje, ali pravi sluga služi na poslu.

Stavovi nikad ne miruju. Stalno se kreću i mijenjaju. Stav je obrazac razmišljanja, filtar kroz koji gledamo život. Možemo se odlučiti biti iskreni u vezi svog stava na poslu i možemo se odlučiti za promjenu stava u vezi posla, ali što je najvažnije, možemo se odlučiti za molitvu za Božji stav u vezi posla.

Mnogi ljudi nikad ne dožive uspjeh u svom radu jer su kao prvo na pogrešnom poslu. Ne mislim na sebe. Kao srednjoškolka sam znala da želim biti medicinska sestra. Moja je majka bila medicinska sestra i htjela sam biti poput nje, pa sam kao studentica postala volonterka u bolnici gdje je radila moja majka. Kad sam joj rekla dobre vijesti, promislila je na trenutak, a onda samo rekla: „To je super, dušo, bit ćeš sjajna medicinska sestra.“

Prvoga dana jedva sam dočekala nositi crveno-bijelu uniformu i prijaviti se na dužnost. Glavna sestra me je pozdravila i objasnila da ću svakog pacijenta provjeriti ima li vodu za piće, časopise za čitanje i slušaju li. To je zvučalo skroz jednostavno. „Oh, i još nešto“, nastavila je. Trebala sam odmah prepoznati opasnost u tim riječima i potrčati prema najbližem izlazu. U svom neznanju sam ostala. „Budući da imamo premalo zaposlenih, mogu li te zamoliti da učiniš još nekoliko stvari i pomogneš ostalim medicinskim sestrama na dužnosti“, rekla je. „Nema problema“, uvjeravala sam je.

U tom trenutku čuo se vrisak! Glavna sestra me mirno pogledala, nasmiješila se i rekla: „Možeš li to provjeriti, molim te?“ Naravno, pogrešno sam shvatila. „Sada!“, nastavila je. Duboko udahnuvši, krenula sam u smjeru vriska, moleći se da to nije ništa drugo nego slavljenički krik nekoga tko je upravo osvojio milijun dolara.

Kad sam se približila dotičnoj sobi, posuda za nuždu je odletjela u vrata ispred mene i pala mi pod noge. Nadalje, nije bila prazna. Odmah sam shvatila da to nije za mene, skinula svoju odoru i potrčala prema najbližem izlazu. Mama me čekala kad sam izlazila iz dizala. Nasmiješila se, pružila mi ključeve od automobila i samo rekla: „Vidimo se kod kuće.“ Srećom, imala sam mudru i predivnu majku koja me dobro poznavala. Od tog me dana ohrabrivala da budem učiteljica za koju me Bog stvorio.

Bog ima jedinstveni plan za svakoga od nas. Naša najveća prilika za uspjeh jest proživjeti taj plan. Vjerujem da je Bog u našu dušu ugradio sveto nezadovoljstvo sa svime što nije od Njega. Moramo se naučiti pouzdati se u Njega za taj plan i ne pomiriti se ni sa čime manje od posla kojeg On ima za nas.

Pomolimo se

Oče, želim slijediti tvoj plan za moj život. Pomozi mi da hodam u svakodnevnoj poslušnosti kako bi se tvoj jedinstveni i savršeni plan za moj život prirodno otkrio preda mnom. Kad se obeshrabrim zbog posla koji radim, daj mi svoj mir i sigurnost da sam na pravom mjestu i radim ono za što si me stvorio.

U Isusovo ime,

Amen

Sad je tvoj red

Bog uvijek otkriva svoj plan srcu koje traži. Jeste li spremni učiniti ono što Bog od vas traži?

Pročitajte Jeremiju 29,11 i zapišite u svoj dnevnik. „Jer ja znam namisli što sam ih ja s vama namislio, riječ je Gospodnja, namisli mira, a ne zla, da vam dadnem budućnost i nadu.“

Zamolite Boga za njegovo vodstvo.
Obratite pozornost na strast vašeg srca.
Realno procijenite svoje sposobnosti i talente.
Razmislite o savjetima onih koji vas najbolje poznaju.
Zatim istupite u vjeri, pouzdajući se u Boga da vam pomogne u odabiru vašeg posla.

Autorica: Mary Southerland; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Crosswalk.com