Poznati kardiokirurg uzdrmao javnost: Sve što znate o bolesti srca je laž, evo što trebate činiti!

Dr. Dwight Lundell, iskusni kardiokirurg koji se umirovio u bolnici u Arizoni je nedavno dao sljedeću izjavu:

“Mi, doktori, sa svim našim obrazovanjem i autoritetom, često razvijamo jak ego, koji nam otežava da priznamo da nismo u pravu. Međutim, ja priznajem da nisam bio u pravu. Kao kardiokirurg sa 25 godina iskustva i s preko 5.000 operacija na otvorenom srcu, osjećam da moram da ispravim stvar i jednu znanstvenu činjenicu.

Dugo godina sam radio s istaknutim liječnicima, pri čemu smo često razmjenjivali mišljenja. Stalno smo čitali novu znanstvenu literaturu, išli na obrazovne seminare i došli do zaključka da srčane bolesti nastaju uslijed povišene razine kolesterola u krvi.

Jedina terapija za ovakve bolesti je bila ona koja snižava kolesterol uz prehranu koja ograničava unos masti. Sve što je govorilo protivno ovom razmišljanju se smatralo glupošću i nesavjesnim liječenjem.

Ja sada moram reći da takva terapija nema znanstvenu ni moralnu osnovu “, istakao je on.

Naravno, Lundellova izjava izazvala je kaos u zdravstvu. Njegovom izjavom je poljuljana opravdanost uzimanja statina – lijekova za snižavanje razine kolesterola.

Razlog zbog kojeg je njegova izjava izazvala toliku pomutnju jest taj što statini donose priličan profit. Samo u SAD oko 25 posto stanovništva uzima statine, a oni koštaju negdje između 53 i 600 dolara mjesečno. Unatoč rasprostranjenosti ovih lijekova, diljem svijeta svake godine i dalje veliki broj ljudi strada od srčanih bolesti, piše Webtribune.

“Otkriće od prije par godina da je zapaljenje zida arterija pravi uzrok bolesti postupno dovodi do promjene paradigme u terapiji srčanih bolesti i drugih kroničnih oboljenja. Upravo dugogodišnje preporuke prehrane su stvorile epidemiju pretilosti i dijabetesa.

Imao sam prilike zaviriti u tisuće i tisuće arterija. Bolesna arterija izgleda kao da je netko uzeo četku i trljao njome duž zida arterija. Hrana koju unosimo nekoliko puta dnevno svakog dana stvara male ozljede koje stvaraju nove ozljede, utječući na organizam da odgovori zapaljenjem.

Dok mi uživamo u slasticama, naš organizam se bori protiv uljeza. Hrana puna šećera i jednostavnih ugljikohidrata ili hrana obrađena omega-6 uljima je preporučivana kao zdrava prehrana. Međutim, upravo ova hrana postupno truje sve ljude “, smatra Lundell.

Zapravo, on tvrdi da hrana obrađena omega-6 i omega-3 mastima remeti ravnotežu masti u organizmu.

Međutim, ono što je najkontroverznije u njegovim izjavama jeste tvrdnja da kolesterol ne uzrokuje bolest srca, zbog čega su statini potpuno suvišni. On umjesto toga preporuča neki tretman koji ne donosi profit farmaceutskoj industriji:

“Jednostavno rečeno, bez zapaljenja u organizmu ne postoji način da se kolesterol nakupi na zidovima krvnih žila i uzrokuje srčanu bolest i infarkt. Bez zapaljenja, kolesterol bi se nesmetano kretao kroz organizam, što je sasvim prirodno. Upravo ga zapaljenje zarobljava.

Budući sada znamo da kolesterol ne uzrokuje srčanu bolest, zabrinutost oko zasićenih masti je potpuno besmislena. Upravo teorija o kolesterolu je pokrenula preporuke prehrane koja nas danas uništava i stvara zapaljenja.

Mainstream medicina je napravila veliku pogrešku kada je savjetovala ljude da izbjegavaju zasićene masti i umjesto toga konzumiraju hranu bogatu omega-6 mastima. Uslijed toga sada postoji epidemija arterijskih zapaljenja koja dovode do srčane bolesti i drugih kroničnih bolesti. Zasićene masti se najviše nalaze u mesu, jajima, siru.

Ono što možete učiniti jest da birate prirodnu hranu i hranu sa tržnice kako biste izbjegli hranu koja izaziva zapaljenja poput obrađene hrane”, ističe doktor.

Nakon ovih tvrdnji, medicinska zajednica smatra Lundella ludim, iako je punih 25 godina bio zadužen za najkompliciranije operacije srca. 2007. godine objavio je svoju knjigu The Cure for Heart Disease (Lijek za srčane bolesti), u kojoj navodi kako se pravilnom prehranom i načinom života možete izliječiti od kardiovaskularnih oboljenja bez lijekova.

Izvor: Webtribune