Što je požuda očiju o kojoj Biblija govori?

Požuda očiju se odnosi na nešto što želimo, a da je to nešto vidljivo. Sotona koristi požudu očiju kao jedan način kušnje.

Fraza ”požuda očiju” se može pronaći u Prvoj Ivanovoj 2, 15-17: „Ne ljubite svijeta ni što je u svijetu. Ako tko ljubi svijet, nema u njemu ljubavi Očeve. Jer što je god svjetovno – požuda tijela, i požuda očiju, i oholost života – nije od Oca, nego od svijeta. Svijet prolazi i požuda njegova, a tko čini volju Božju, ostaje dovijeka“. Što je dakle ova ”požuda očiju”?

Najjednostavnije rečeno, požuda očiju se odnosi na nešto što želimo, a da je to nešto vidljivo. Žudnja za novcem, osobnim stvarima ili bilo kakvim drugim tjelesnim stvarima ne dolazi od Boga već od svijeta koji nas okružuje. Ivan je naglasio to da te tjelesne stvari ne traju; one su prolazne. U suprotnosti s time, Božjem djetetu je zajamčena vječnost.

Deset Božjih zapovijedi govore o govori o požudi očiju u smislu zabranjivanja požude. Izlazak 20,17 zapovijeda: „Ne poželi kuće bližnjega svoga! Ne poželi žene bližnjega svoga; ni sluge njegova, ni sluškinje njegove, ni vola njegova, ni magarca njegova, niti išta što je bližnjega tvoga“! Žudnja može uključivati to da želimo posjedovati ljude, osobne stvari ili status.

Požuda očiju – jedan od načina kušnje

Sotona koristi požudu očiju kao jedan način kušnje. Jedan od razloga zbog kojeg je Eva slušala zmiju u vrtu bio jest taj što je ona gledala u zabranjeno voće i vidjela je da je ono ”ugodno oku” (Postanak 3,6). Sotona je koristio vidljivo ne bi li je zarobio, nakon čega je pokušao istu taktiku primijeniti na Isusu.

Jedna od njegovih kušnji u pustinji bio je pokušaj da Isus poželi zemaljsku vlast. Sotona je koristio vidljivo: on Mu je ”pokazao sva kraljevstva svijeta i svu njihovu raskoš” (Matej 4,8). Nakon toga je obećao kako će to sve pripasti Isusu – ali uz određenu cijenu. Naravno, Isus nije podlegao požudi očiju i Sotona je bio poražen (stihovi 10 i 11).

Mi trebamo slijediti Isusov primjer i uz pomoć Duha Svetoga, odupirati se požudi očiju. Svijet je prepun svega ”ljepota” očiju, glamura i nakićenosti. Materijalizam nas poziva svojim obećanjima o sreći i ispunjenosti. Društvo koje je upravljano od strane medija nas svakodnevno bombardira s porukama koje govore, ”poželi ovo”.

VIDI OVO: Savjeti za one koji se bore s požudom

Nije zlato sve što sija 

Nije zlato sve što sija i djeca Božja znaju kako svjetska slava, bogatstvo i blještavost brzo iščeznu (Mudre Izreke 23,5). Naša usredotočenost nije na najnovije proizvode ili posljednje ”krikove” mode. Naš cilj nije to da budemo u skladu s Jonesovima ili da se okružimo blještavilom materijalnosti.

Umjesto toga, naš cilj je ”poznavati Krista i snagu uskrsnuća njegova i zajedništvo u patnjama njegovim. (Filipljanima 3,10) Naše oči su usredotočene na Isusa (Hebrejima 12,2). Naš pogled je prema vječnosti.

PROČITAJTE: Što je požuda tijela?

Cecil Alexander, irski pjesnik napisao je to ovako:

„Isus nas poziva u slavljenju, van iz zlatne trgovine prolaznog svijeta, od svakoga idola koji bi nas mogao sprječavati, govoreći: „Kršćani, volite Me više“.

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Ivan H.

NAJNOVIJE!