5 kršćanskih pravila za discipliniranje djece

Prije nego što  sam dobila djecu, radila sam godinama kao savjetnica ljetnog kampa i nastavnica u velikoj, javnoj, srednjoj školi. Oba područja naučila su me važnosti discipline u razvoju djeteta. Bez strukture i pravila ljetni kamp bi se ubrzo pretvorio u neku verziju ”Gospodara muha”. Bez reda u učionici, moji učenici nikada ne bi imali priliku učiti.

Za vrijeme godina kako sam radila s djecom, pet vodećih principa mi je pomoglo kao savjetnici, nastavnici i pogotovo kao majci. Premda ne funkcioniraju sve metode na svakom djetetu, otkrila sam da ova pravila funkcioniraju na različitoj djeci, bez obzira na njihovu dob, spol ili osobnost.

1. Učite ih proaktivno, ne reaktivno

Djeca trebaju biti podučena u vezi onoga što je ispravno isto onoliko koliko trebaju biti ispravljena. Biblijske priče, dnevni događaji i pogreške pružaju prilike da se u različitim situacijama pitamo: „Što bi bilo ispravno za učiniti“? Dopuštanje djetetu da kaže ono što bi trebalo učiniti pomaže mu da shvati poantu toga na puno bolji način nego što bi shvatilo kada vi to kažete.

VIDI OVO: Discipliniranje djece na biblijski način

Kada bi moja djeca bila mala, prije nego što smo ušli u trgovinu namirnicama, zaigrano bih ih upitala: „Hoćemo li se ponašati nekulturno u ovoj trgovini“? Naravno da su odgovorili: „Ne“! Nakon toga bih ih upitala: „Što huligani rade u trgovini“? Rekli bi različite stvari kao što su trčanje uokolo, ne slušanje mame, stajanje na kolicima za namirnice, vikanje i cijelo mnoštvo drugih stvari.

Proaktivno gledanje na moguće ponašanje u trgovini pomaže u povećavanju poslušnosti djece. Djecu se treba svakodnevno podsjećati kako da se lijepo ponašaju, kako da se ponašaju u javnosti, kako odgovoriti na neljubaznost i kako se ispričati. Ako svoje vrijeme provedemo govoreći ”nemoj ovo” bez da im kažemo i ”čini ovo”, naša djeca će rasti u frustriranosti i neće znati koji je ispravan izbor kojeg trebaju donijeti.

2. Pokazujte im posljedice i nagrade

Kada je Bog sklopio savez s narodom Izraela, pred njih je stavio blagoslove i prokletstva. (Ponovljeni zakon 30) Jasno je pokazao blagoslove poslušnosti i posljedice neposlušnosti. Dok odgajamo svoju djecu, dobro je da činimo isto. Neki roditelji oklijevaju davati nagrade jer smatraju da je to isto kao i potkupljivanje. No, nagrade i potkupljivanje se u srži razlikuju po onome što komuniciraju. Nagrade potiču i pohvaljuju ispravno ponašanje. Potkupljivanja potiču i nagrađuju pogrešno ponašanje. Ovo dvoje može izgledati slično, stoga promotrimo primjer.

Osamnaesto mjesečno dijete ne želi sjesti u kolica za namirnice u trgovini. Potkupljivanje bi izgledalo ovako: majka i dijete uđu u trgovinu. Majka pokušava staviti dijete u kolica. Dijete vrišti, nemirno je i udara majku. Majka ponovno pokušava, ali se događa isto. U svojoj frustraciji, ona gleda u svoju torbicu, pronalazi lizalicu i daje je svome djetetu kako bi ono mirno sjelo u kolica.

VIDI OVO: BIBLIJA JE U PRAVU: Najnovije istraživanje potvrdilo biblijski savjet o discipliniranju djece

Nasuprot, nagrada bi izgledala ovako: prije izlaska iz automobila, majka gleda u svoje dijete i govori mu: „Znam da ponekad sjedenje u kolicima može biti naporno. Stoga, ako lijepo sjedneš u kolica, čekat će te lijepo iznenađenje. Misliš li da to možeš učiniti“? Dijete odgovara: „Da“ i počne se radovati iznenađenju. Uđu u trgovinu, dijete sjedne u kolica i majka pokaže lizalicu. Obećaje djetetu da, ako ono bude mirno sjedilo u kolicima, će mu majka dati lizalicu nakon što budu djelomično gotovi s kupovinom.

U prvoj situaciji dijete je u kontroli. U osnovi, dijete biva nagrađeno zbog vike, udaranja i galame. U drugoj situaciji, majka vodi glavnu riječ i dijete je nagrađeno zbog dobrog ponašanja. Nagrade pomažu našoj djeci da s vremenom shvate dobrotu Božjih načina te da On nagrađuje naš trud. (Kološanima 3, 23-24)

3. Primjenjujte pravila koja dajete

Kada sam počela podučavati, neki od mojih učenika bili su samo pet godina mlađi od mene. Shvatila sam kako trebam primijeniti svoja pravila ako želim zadobiti njihovo poštovanje. Ako sam željela održati red u učionicu, učenici su trebali vjerovati da moje ”da” znači ”da”, a da ”ne” znači ”ne”.

Isto vrijedi za našu djecu. Ako svom djetetu kažete da će ono morati otići iz parka ako udari drugo dijete, onda zaista otiđite s njime iz parka ako udari nekoga. Ako svome sinu kažete da neće moći gledati film ako ne složi svoj krevet, onda izvršite što ste rekli ako vas ne posluša. Naša djeca trebaju znati da držimo ono što kažemo, čak i kada je to teško.

S obzirom na ovo, trebam spomenuti još nešto: dajte na izbor ono što ste sami spremni primijeniti. Ako zaista želite da vaše dijete pogleda film ili da ostane u parku, onda pronađite neki izbor koji će bolje odgovarati situaciji. Svatko od nas treba prihvatiti da je discipliniranje naše djece rijetko kada ugodno. Vrlo često su neposlušna, a mi bismo radili nešto drugo umjesto da ih s ljubavlju discipliniramo. Ipak, plod vjernog discipliniranja vrijedan je žrtve koju ono zahtijeva. Obećajem.

4. Način discipliniranja mora biti učinkovit

Različite obitelji primjenjivat će različite načine discipliniranja djece. Ustvari, čak i unutar iste obitelji, različita djeca zahtijevaju različitu disciplinu. Bez obzira na način, učimo iz Hebreja 12, 11: „Isprva se doduše čini da nijedno odgajanje nije radost, nego žalost, ali onima koji su njime uvježbani poslije donosi mironosni plod pravednosti“. Kakav god način discipliniranja nametnuli, on će biti neugodan za vaše dijete. Da razjasnim, discipliniranje ne daje roditeljima pravo za zlostavljanje ili ”izbacivanje svoje ljutnje” na njihovu djecu. Disciplina služi djeci, a ne ”ventiliranju” ljutnje roditelja. Ako ste ljuti ili frustrirani, trebali biste pričekati da se smirite prije nego što disciplinirate svoje dijete.

VIDI OVO: Odgajanje djece: Što se događa kad stavimo svoje slabosti pred Isusa i molimo da nam pomogne

U našoj obitelji, prvi stadij discipline započinje strogim ukorom i podsjetnikom na posljedice. Odmičemo dijete od situacije, obratimo mu se i jasno mu kažemo kako njegovo ponašanje nije prihvatljivo. Ako nas ne posluša, stavimo ga u ”time-out”, s time da vrijeme u ”time-outu” ovisi o njegovoj dobi. Ako ne želi mirno sjediti ili nastavlja s neposlušnošću, slijede blagi udarci po stražnjici.

Kako dijete odrasta, ovi načini postaju sve manje učinkoviti, tako da ih je važno prilagoditi dobi. Gubitak privilegija, financijske sankcije (za nešto što je uništeno ili slomljeno) ili dodatni kućanski poslovi su bolje posljedice za stariju djecu. O kakvoj god da se disciplini radilo, ona mora biti učinkovita za to dijete.

Stvarnost roditeljstva je teška. Volim vidjeti djecu sretnu i bolno mi je uzrokovati njihovu nesretnost. Ipak, obećanje iz Hebreja 12, 11 daje utjehu našim strahovima. Postoji žetva pravednosti i mir za one koji su uvježbani disciplinom. Blagoslivljamo našu djecu tako što ćemo ih dovoljno voljeti da ih discipliniramo.

5. Uhvatite ih da čine ono što je ispravno

Shvatila sam da je ovo moćan način za ohrabrivanje djece. Redovito podučavam četverogodišnjake u crkvi. Najbrži način kako sva djeca mogu mirno sjediti jest ako kažem: „Svi pogledajte! Sviđa mi se kako Sarah sjedi tako mirno i kako je spremna poslušati priču“! U istom trenutku, ostalih petnaestoro djece sjest će mirno, s rukama na koljenima, spremni poslušati priču.

Pohvala je snažan alat i blagoslov za našu djecu. Pohvala pomaže djeci da znaju što je pogrešno i u isto vrijeme im komunicira da nam je stalo do njih. Svatko od nas bi volio imati šefa koji će vidjeti dobro koje radimo i koji će nas pohvaliti zbog toga, a ne samo ispraviti pogreške. Slično, našoj djeci treba da ih jednako hvalimo zbog dobrog ponašanja, kao i da ih ispravljamo zbog pogrešnog.

Ovakva vrsta ohrabrenja je posebice važna za djecu koja imaju probleme s ponašanjem ili koja prolaze kroz neko razdoblje neprestane neposlušnosti. Ohrabrit će ih i najmanja pohvala. Uhvatite ih i pohvalite za ono što rade dobro, kad god to možete.

Najvažnije pravilo

Ova pravila discipliniranja pomogla su mom suprugu i meni, ali samo djelomično. Bog je taj koji mijenja srca naše djece. Sva mudrost roditeljstva u svijetu ne mogu spasiti ili promijeniti našu djecu. Samo Isus može.

VIDI OVO: HVALA MU! Najučinkovitija disciplinska metoda koju me otac naučio

Dok tražimo način kako biti mudar u tehnikama roditeljstva koje primjenjujemo, najvažnija stvar koju možemo učiniti jest da provedemo vrijeme u Riječi i molitvi i da molimo Boga za vodstvo. On sluša, On razumije i On obećaje da će nam vjerno dati svu mudrost koja nam je potrebna. (Jakovljeva 1, 5) Tražimo Boga i molimo Ga neka djeluje u srcima naše djece.

Autorica: Melissa Kruger; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Thegospelcoalition.orgPrevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Thegospelcoalition.org koje vrijedi za portal novizivot.net.