Jedina tri pravila koja će vam trebati u roditeljstvu
Foto: Unsplash

Kroz molitvu sam naišla na tri pravila u vezi kojih moj muž i ja mislimo da su važna za odgoj djece. Ova tri pravila pojednostavnila su roditeljstvo.

Mogu li biti iskrena s vama u vezi nečega? Tinejdžerske godine su teške. Ono, baš, baš teške.

Teže nego što sam očekivala da će biti i često osjećam kao da ne uspijevam. Kombinacija svih uobičajenih tinejdžerskih stvari s djetetom koje je posvojeno i iskusilo je traumu, to je ono što sam dobila. Reći da je ovo zanimljiva avantura je eufemizam.

Otišla sam u krevet pitajući se koliko ću upropastiti svoje dijete (molim vas recite mi da nisam jedina). Probudila sam se u četiri ujutro moleći za svog sina i dan koji slijedi.

Nazvala sam svoju majku plačući, ne znajući kako ću izgurati sve ove godine. Imala sam prijatelje koji su odgojili tinejdžere i koji su me ohrabrili tako što su podijelili sa mnom kako su njihove godine izgledale te kako su oni i njihova djeca preživjeli sve to.

Predomišljala sam se. Pitala sam se imamo li zaista previše pravila i jesmo li prestrogi prema našem sinu, jer on tako misli. Molila sam za to da stvari budu drugačije kada moji mlađi dječaci postanu tinejdžeri. Da oni postanu drugačiji. Da ću biti bolja u tome da se nosim s time.

Znam da moje iskustvo nije uobičajeno. Većine obitelji ne budu bačene u tinejdžerske godine odmah ili kod djeteta koje biološki nije njihovo. Većina obitelji nemaju tinejdžere s traumatičnom prošlošću ili jednog koje je vidjelo stvari koje većina odraslih nije.

No, na kraju dana tinejdžer je tinejdžer i prijatelj, a ove godine su teške.

Postoji nešto u vezi roditeljstva što naše nedostatke obasjava blještavom svjetlošću, jesam li u pravu ili sam u pravu?

Ovo razdoblje mog života naučilo me koliko svakodnevno snažno trebam ovisiti o Gospodinu kako bih dobila snagu. Kako moja milost treba prekriti planine i moja ljubav treba biti duboka poput oceana. Trebam biti spora na ljutnji i brza na opraštanju. Svoje pouzdanje mogu pronaći samo u Gospodinu kako bih prošla svaki dan, dok vrijednost savjeta pravog prijatelja nema vrijednost.

Ponekad kao roditelji možemo stvari previše zakomplicirati. Ako ste poput mene onda preduboko razmišljate o stvari, razmišljate o svim mogućim scenarijima i uvijek pokušavate biti nekoliko koraka ispred. Možda ste toliko preplavljeni da osjećate kao da vam je voda došla do grla i da jedva možete držati glavu na površini.

Danas želim nešto podijeliti s vama.

Kroz molitvu sam naišla na tri pravila u vezi kojih James i ja mislimo da su važna za odgoj djece. Ova tri pravila pojednostavnila su roditeljstvo. Ona su čak i slomila ono ”zašto” kada naš tinejdžer ne razumije.

Na toliko puno načina ona obavljaju roditeljstvo za nas. Ona govore našoj djeci zašto nešto nije u redu, ali ih isto tako ohrabruje kada je nešto baš onakvo kako bi ona trebala raditi.

Jedina tri pravila koja će vam trebati za roditeljstvo

Pravilo broj 1: odaje li čast Bogu?

Ivan 12, 16 kaže: „Tko mi hoće služiti, neka ide za mnom! Gdje sam ja, ondje i sluga moj neka bude! Tko tko meni proslavit će ga Otac moj“.

Pravilo broj 2: odaje li čast drugima?

Rimljanima 12, 10 kaže: „Bratskom ljubavi ljubite jedan drugoga; poštovanjem jedan drugoga pretječite“.

Pravilo broj 3: odaje li čast vama?

1. Korinćanima 6, 18-20 kaže: „Bježite od bludnosti! Svaki grijeh, koji učini čovjek, izvan je tijela; a koji čini blud, griješi protiv tijela svojega. Ili ne znate, da je tijelo vaše hram Duha Svetoga, koji je u vama, kojega imate od Boga, i ni jeste svoji? Jer ste kupljeni skupo. Proslavite dakle Boga u tijelu svojemu“!

To je sve. Rekla sam vam da su jednostavna.

Naš dom je takav da bez obzira što ćemo činiti, štovat ćemo Boga, druge i sami sebe. Ako nešto ne ulazi u ova tri pravila, ne želimo imati ništa s time.

Odgovornost roditeljstva je velika. To je vaša prva služba jedna vrlo cijenjena služba. No strana stvari koja uključuje pravila često ne mora biti komplicirana. Od svog djeteta očekujte da bude dobro u školi, jer rasti i razvijati se znači častiti Boga.

Pokažite im da tračanje, laganje, krađa, odugovlačenje, nepoštovanje, lijenost, itd. pokazuje nepoštovanje prema drugima, samima njima i Bogu. Recite im zbog čega sadržaj onog filma, televizijske emisije ili pjesme ne odaje čast njihovom Spasitelju te kako bi takav sadržaj mogao utjecati na njihove umove i duh ako to budu konzumirali.

Objasnite im zbog čega određena osoba ili skupina ljudi loše utječe na njih i zbog čega njihovi postupci ne časte Boga. Postavite im u vezi prijateljstava i sastanaka sa suprotnim spolom granice kako bi znali kako imati zdrave odnose koji odaju čast Bogu.

Nema potrebe da se zbog ovih pravila osjećate preplavljeno. Nema potrebe da se u svome roditeljstvu osjećate kao diktator.

Prijatelju, postoji ogromna sloboda unutar ova tri pravila. Ona pokrivaju sve situacije, stvaraju učestalost i mogu tinejdžeru zvučati logično (jer znamo kako oni njima sve može biti smiješno).

Dok se pravila vole usredotočiti na ono što se ne treba činiti, a roditeljstvo je dodano sloj posljedica, tinejdžeri isto tako trebaju ohrabrenje u vezi onoga što trebaju činiti.

Upišite ih neka služe unutar lokalne crkve i zajednice. Nagradite njihov težak rad. Podignite ih kada posustanu. Zahvalite im kada učine ono što se od njih očekuje. Dijelite s njima kako uživate u njihovoj prisutnosti, kako vam se sviđaju prijatelji koje su odabrali, kako poštujete njihov mudar izbor. Recite im kako ste ponosni na njih kada učine više nego što se od njih traži. Učite ih kako takvim stvarima časte Boga, druge i sami sebe i potičite ih neka nastave.

Kada se koriste na ovakav način, ova ”pravila” više neće biti ”pravila”. Ona će postati vodilje koje će vaše dijete držati odgovornim prema Bogu, vama, samima sebi i drugima.

Veliki korak koje vaše dijete poduzima kada ulazi prema odraslosti jest ono kako odabiru da će se nositi sa novootkrivenom slobodom i odgovornostima. U konačnici, vi želite da ona donose mudre izbore kojima će davati čast Bogu, drugima i sebi.

No, treba im biti pokazano kako da žive život časti, a ne živog koji se sastoji od toga da jednostavno slijede pravila.

Kada im se to pokaže, oni zasigurno neće biti savršeni i sigurno je da će raditi greške, ali će učiti kako dati čast Bogu, drugima i sebi. To ćete vidjeti nakon što preuzmu odgovornost za svoje pogreške, kada nauče iz njih i rastu.

Moja molitva za vas danas je da znate da vaše pouzdanje dolazi iz Krista. U skladu s time, možete pouzdano odgajati svoju djecu na način da će ona odabrati živjeti život časti.

Autorica: Heather Margiotta; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Thecourage.com