12 pravila za život najpoznatijeg kliničkog psihologa: Uvijek prvo sredi svoju kuću!

Kanadski profesor Jordan Peterson svoju inspiraciju pronalazi u religiji i Bibliji, a jedan je od najpoznatijih svjetskih kliničkih psihologa. Ovo su njegova pravila za život!

Jordan Peterson je kanadski profesor kliničke psihologije na Sveučilištu u Torontu. U proteklih godinu dana stekao je ogromnu publiku svojim predavanjima koja su svima dostupna na njegovom YouTube kanalu, kao i svojim gostovanjima na raznim televizijama.

Teme njegovih predavanja su raznolike. S jedne strane, najviše su ga proslavile oštre kritike postmodernizma i političke korektnosti. S druge strane, to su savjeti mladima kako da preuzmu odgovornost za svoje živote i kako da se nose s mnogim, sve bržim političkim i kulturološkim promjenama. Inspiraciju za svoja predavanja često pronalazi u religiji i Bibliji.

Kada govori o mladim ljudima 21. stoljeća, Peterson je iznenađen koliko su temeljne ljudske vrijednosti uzdrmane, kad je on postao poznat zahvaljujući frazama poput Sredi svoju sobu i Govori istinu.

PROČITAJTE: Psihoterapeut upozorava: Evo što trebate učiniti kako se ne biste u starosti kajali

Više od dvadeset godina također radi kao psihoterapeut, a iz ogromnog iskustva izvukao je mnoge pouke. Tako je nastala knjiga “12 pravila za život”. U knjizi Jordan Peterson govori o vrlo poznatim problemima, ali na jedinstven i ponekad nenamjerno duhovit način.

1. Stoj uspravno i zabaci ramena

2. Posupaj prema sebi kao prema osobi do koje ti je stalo – “čini drugima što želiš sebi”. Poboljšanje sebe nije samo pravo, već obaveza koja može imati ogroman utjecaj, kako na pojedinca, tako i na društvo. Jordan Peterson uz ovo pravilo voli dodati pouku iz Biblije – Voli grešnika, ali mrzi grijeh.

3. Sprijatelji se s ljudima koji ti žele sve najbolje. Dobar prijatelj podržava napredak koji vodi ka cilju koji pokušavate postići. Podržavanjem poroka i ostalog samodestruktivnog ponašanja se bave loši prijatelji koji svojim nihilizmom ili neuspjehom, žele i ljude oko sebe povući dolje. Zaključak, dobar prijatelj je onaj koji se iskreno raduje tvom uspjehu.

4. Usporedi se sa sobom od jučer, a ne s nekim drugim od danas. Svakoga dana trebamo se pitati što mogu danas učiniti, kako mogu postati bolji nego što sam jučer bio?

5. Ne dozvoli djeci da rade nešto što će te natjerati da ti se ne sviđaju. Trebate učiti dijete da se ponaša pristojno te privlači pažnju društva na dobar način. Takav način socijalizacije će mu otvoriti mnoga vrata u životu i svakako će utjecati pozitivno na razvoj njegove osobnosti.

6. Sredi svoju kuću prije nego počneš kritizirati svijet. „Što imaš gledati trun u oku brata svojega, a brvna u svom oku ne zapažaš! Kako li možeš reći bratu: ‘De da ti izvadim trun iz oka!’ dok je brvno u tvom oku?“ (Matej 7,3.4).

7. Teži ka nečemu značajnom (a ne isključivo korisnom). Tražite dubinu i značaj, a ne puku površnu sreću.

8. Govori istinu – ili bar ne laži! Želiš biti bolji čovjek? Počni od pretpostavke da većinu stvari koje govoriš nisi ti izmislio, niti si siguran da vjeruješ u njih. Govori istinu i promatraj kako se počinješ osjećati bolje i stabilnije.

9. Pretpostavi da osoba s kojom razgovaraš zna nešto što ti ne znaš. Ovo je jasno – najbolja odlika jednog intelektualca svakako nije sveobuhvatno obrazovanje, već stalna želja da uči još.

10. Govori precizno. Kada svoj problem definiraš, uglavnom ga automatski i rješavaš.

11. Ne zamaraj djecu dok voze skateboard. Zabranjivanjem određenih aktivnosti djeci, usporavate ili u potpunosti zaustavljate razvijanje osobnosti i sasvim sigurno riskirate da ih pretvorite u bojažljive osobe.

12. Pomazi mačku kada je vidiš na ulici. Bez brige, pravilo važi i za ljubitelje pasa. A ono govori svakako o dobrobiti iskorištavanja pozitivnih sitnica usred loših situacija.

NAJNOVIJE!