Pravoslavni svećenik objasnio što se događa kada tata ne obraća pažnju na dijete

Zbog užurbanog načina života, puno obaveza, želje za stjecanjem, u modernim se obiteljima često zaboravlja ono najvažnije – zajedničko vrijeme provedeno jedni s drugima.

Djeci je više od svega potrebna roditeljska pažnja i ljubav, a kada te pažnje počne nedostajati, dijete je spremno privući je na razne načine, čak i one negativne.

Upravo o tome je govorio pravoslavni svećenik Predrag Popović u predavanju objavljenom na njegovom YouTube kanalu:

“Taj mali koji nije imao nikakav odgoj, kojemu ga nije imao tko naučiti, on ide ovim svijetom i gazi druge – tako skreću pažnju na sebe. To su ona djeca koja žele stupiti u kontakt s ocem i kad god dođu kod njega kad nešto kažu, on kaže – “Hej, pusti me, imam posla” i odbije ih. Djeca tu strašno pate.

On to ne pokazuje na drugi način, osim što će netko napraviti domaći rad recimo kad god treba, napravit će sve i odnijeti tati da vidi tata peticu, a tata će reći “Dobro sine, super. Makni se tamo.” i gledat će u telefon ili će razgovarati s ovim ili onim.

Dijete želi skrenuti pažnju na sebe

Kada to ne bude uspjelo, dijete će krenuti raditi gluposti da bi skrenulo pažnju oca i majke. Kada bude pravilo gluposti, otac će početi vikati na njega, dijete će tad osjetiti smiraj. Koliko to bilo patološki, već dijete skreće, ono ipak ima neki odnos sa ocem. Otac je prvi put obratio pažnju na to dijete.”

Kako je rekao Predrag Popović, dijete koje se tako počne ponašati treba našu ljubav:

“Dijete počinje raditi gluposti namjerno, podsvjesno, da otac ne obrati pažnju. Onda dođu ljudi i kažu ne znam što ću s djetetom” – pa treba ga voljeti! Obratiti pažnju samo na njega. Uzmi sina u auto i odite vas dvoje prošetati negdje u prirodu, voziti se, razgovarati.”, rekao je svećenik Predrag i ukazao na izazove koje ovakva djeca mogu susresti u odrasloj dobi:

“Ako dijete ne dobije ljubav od svog oca ili majke, ono će cijeli život bjesnjeti, tražeći nekoga tko će ga voljeti. Što duže bjesni i što je starije, manje su šanse da će se ikada vratiti, jer će postati kroničan, neće se moći ispraviti, ili će mu biti puno muke da to ispravi.”

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare