Preljub u braku: Može li vaš brak preživjeti nevjeru?

Preljub u braku je nešto najgore što nam se može dogoditi. Osjećamo se izdano, prevareno i jadno. Može li vaš brak preživjeti nevjeru?

Evan je bio sretno oženjen profesor čiji bi studenti često dolazili u njegov ured tražiti savjet i preporuku za diplomski rad. S dvoje djece i bez namjere da švrlja u braku, on je smatrao neetičkim da ima romantičnu vezu sa studenticom.

Ali njegova odluka je nestala kada je upoznao ženu, koja nije bila njegova studentica, ali koja je zakazala sastanak  kako bi istražila mogućnosti za školovanje u tom odjelu. Bila je na raskrižju, nedavno razvedena i tražila je način na koji bi povećala svoje prihode. Možda je kombinacija njenih potreba i izgleda vodila Evana da prihvati njezin poziv na kavu.

Jedna poruka je otkrila preljub u braku

Njihova afera je trajala otprilike mjesec dana kada je njegova žena, Kelly, pronašla poruku koja joj je sve otkrila. Afera ju je zaboljela do srži, a Evan se osjećao užasno. Došao je kod mene po savjet kako popraviti jaz koji je stvorio.

Htjela sam pojedinačno razgovarati s njih oboje. Kada je otkrila poruku, Kelly je bez razmišljanja bila spremna pokupiti stvari i otići da nije bilo djece, koja su imala 5 i 9 godina.

S obzirom da je napravila pauzu u karijeri kako bi ostala kući s djecom dok su mala, nije imala nikakvih prihoda trenutno. A Evanove molbe i kajanje su pokazali da bi odlazak možda bio slamanje njezina braka samo da bi sačuvala svoj uništeni ponos.

Preljub u braku kako ga preživjeti
Foto: Eric Mesa/Flickr

Preljub u braku – kako ga preživjeti?

Preljub u braku je strašan zbog onoga što nam je naš bračni partner napravio. Je li izgradnja povjerenja u braku moguća nakon izdaje? Odgovor, koji sam rekla Evanu i Kelly, je DA. Slijede šest koraka koje parovi mogu poduzeti da bi prebrodili preljub:

1. Osoba koja je zgriješila bi trebala u potpunosti priznati sve te uništiti svaki ostatak preljuba i svaku povezanost s trećom osobom.

Ovo znači da se u potpunosti prekine svaki vid komunikacije s izvorom izdaje, bilo da je u pitanju osoba, prostitutka, pornografija, ili neko drugo iskušenje.

2. Supružnik koji je izvršio preljub bi trebao pokazati kajanje i potvrditi svoju predanost braku.

Mora priznati svoju pogrešku te ponizno prihvatiti sve emocije koje drugi supružnik izražava.

3. Trebalo bi pričekati.

Rana je u početku toliko duboka tako da onemogućava racionalno donošenje odluka, i mnogi stručnjaci preporučuju da se pričeka nekoliko mjeseci prije nego što se uopće donese odluka da se završi brak, čak i ako je nagon da se pobjegne odmah.

Možda bi bilo pametno izbjeći razgovor o preljubu tijekom ovog razdoblja čekanja, dozvoliti emocijama da se ohlade ili ćete možda poželjeti razgovarati.

Može li Bog obnoviti brak nakon preljuba 2
Foto: People photo created by yanalya – www.freepik.com

4. Kada se početna trauma smiri, porazgovarajte o tome.

Ako će brak preživjeti preljub, partneri trebaju biti izravni u pitanju i odgovaranju na pitanja o izdaji. Budite svjesni da neka pitanja mogu donijeti bol umjesto da ga riješe. Ali ako ranjeni supružnik zahtjeva informaciju, onda je ona bitna.

5. Izgradite otvorenost u braku.

Kako bi se obnovilo povjerenje, nevjerni partner (idealno oba) moraju biti, ne samo iskreni, već i otvoreni. Iskrenost je ono što parovi očekuju kada već imaju visoku razinu povjerenja. Iskrenost je jednostavno opisivanje događaja i osjećaja točno i u potpunosti. Kada se to prekrši, nešto više je potrebno.

Otvorenost dozvoljava partneru, ako odabere, potvrditi ono što njen supružnik govori. Na primjer, muž koji je švrljao može dati svojoj ženi šifre i pristup svom mobitelu, kalendaru, i izvješće o troškovima kreditne kartice. Bitnije od njenog provjeravanja je voljnost preljubnika otvoriti svaki kut svoje komunikacije, vremena i troškova. Njezina mogućnost da to provjeri uvijek će joj pomoći ponovno izgraditi povjerenje u partnerovu iskrenost.

Za Evana, ovo popravljanje je počelo kada je on počeo zvati Kelly tijekom dana. Kada bi stigao na posao, nazvao bi. Kada bi otišao iz ureda, opet bi je nazvao. Nakon sata, treći poziv, a prije nego što bi došao kući, još jedan. Evan je sam pristao da ovo radi s Kelly kako bi joj pokazao da mu je dovoljno stalo brinuti o njoj, te joj potvrdi da nije nigdje gdje ne bi trebalo biti. Ovi pozivi su postali njihova rutina.

Čak i ako bi jedino u ovim pozivima bilo: “Ovog jutra pročitao sam dva članka, i spremam se za popodnevni sat”, povezanost s Kelly je oblikovalo Evanov dan. a kratkim: “Hej, Kal, kako je bilo na treningu?”, pokazao je da se sjeća ženinog rasporeda i brine za njezin život.

preljub
Foto: Pixabay

6. U jednom trenutku – možda nakon što brak postigne svoju ravnotežu – par bi trebao razgovarati o problemima u vezi i što je nagnalo partnera da sagriješi.

Ovo je najbolje napraviti s psihologom ili u grupi podrške. Sređivanje dubljih problema nije uradi-sam projekt.

Evan i Kelly su poradili na svojim osjećajima o preljubu na savjetovanju. Obećanje o iskrenosti je bilo esencijalno. Evanove tajne i uništavanje povjerenja su povrijedile Kelly. Ali prije ove pogreške, njihova veza je bila čvrsta, a budući da obmana nije bila dio njihovog braka, ponovna izgradnja povjerenja je bila lakša.

Autor: Diane Medved; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Crosswalk.com

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!