Prijatelj je rekao novom tati: „Barem bi ti trebao razumjeti zašto treba pobaciti dijete sa zečjom usnom!“

Tatu je šokirao „prijatelj“ koji mu je rekao: „Barem bi ti trebao razumjeti zašto treba pobaciti dijete sa zečjom usnom!“

Kao roditelji, ništa nam nije draže nego da imamo zdravu i sretnu djecu. Želimo da uživaju dok su djeca, da postanu odgovorni odrasli ljudi, da pronađu svoju srodnu dušu i eventualno započnu vlastitu obitelj. No što se dogodi kada ne ide sve po planu?

Znači li to da tada ta djeca uopće ne bi ni trebala biti rođena?

U takvoj se raspravi našao mladi otac kada je njegov „prijatelj“ započeo razgovor o abortusu djece koja su rođena sa zečjom usnom.

Foto: Instagram

U vrlo dirljivoj objavi Matt je podijelio što se dogodilo tijekom razgovora te kako je odgovorio.

Ponosni otac i suprug je napisao:

„Tijekom vikenda su me u grupni razgovor ubacili prijatelji s kojima se dugo nisam čuo… Kao i inače, politika je bila jedna od tema. Nitko od nas u grupi nije imao iste poglede i stavove tako da su se stvari prilično zagrijale. Započeli smo i temu abortusa, neću ulaziti u to, ali jesam napomenuo da, zbog mogućnosti genetskih testova, bebe koje bi trebale biti rođene sa zečjom usnom roditelji odlučuju pobaciti 3 puta više u nekim zemljama, a u nekim drugima i više. Oni žele bebu, ali ne baš TU bebu. Budući da i sam imam bebu sa zečjom usnom osjećao sam da to jednostavno nije dobar stav.

Moj „prijatelj“ je rekao: „Barem bi ti trebao razumjeti zašto treba pobaciti dijete rođeno sa zečjom usnom!“

To me je jako šokiralo. Zašto bi to pomislio? Zašto bi netko ikada pomislio da bi se složio sa stavom da bebe kao što je moja ne zaslužuju živjeti samo zato što su drugačije?“

Pomisao na njegovo dijete, ali i tisuće druge nevine dječice kao što je on, koja nikada nisu rođena je bilo previše za Matta.

Prema Centru za kontrolu bolesti, svake se godine u Americi rodi 4440 beba sa zečjom usnom ili deformacijama gornje čeljusti. Ujedno, takvi defekti, koji se javljaju zasebno tj. bez ikakvih drugih defekata, su najčešći oblik defekata u novorođenčadi.

Foto: Instagram

Matt je nastavio objavu izjavivši da je rođenje njegovih blizanaca, Cama i Jacka, bio najsretniji i najstrašniji trenutak u njegovom životu. Cam je rođen sa velikom deformacijom čeljusti te liječnici nisu bili sigurni kako da nam to priopće.

„Bio je to šok. Nisam znao u što gledam. Bilo je očito da s njegovim licem nešto nije u redu, ali nisam nikada vidio ništa takvo. Nitko nije ništa rekao. Medicinska mi ga je sestra dala u naručje. Plakao je i plakao te sam mu samo htio pomoći. Nikada se nisam osjećao tako bespomoćno.“

Nedugo nakon rođenja, Cama su odveli na testiranja kako bi provjerili njegovo zdravlje. Na svu sreću, sve što nije bilo u redu je bila usna, a to se moglo popraviti iako na vrlo težak i naporan način.

Foto: Instagram

Matt i njegova supruga Sara su dogovorili prvu operaciju za uklanjanje tkiva oko gornje čeljusti i nosa. No kako se dan operacije bližio oni su postajali sve nervozniji. Je li ta operacija bila pravi izbor? Što ako nešto pođe po krivu?

„Dok se dan operacije bližio, mi smo postajali tjeskobni. Ovaj maleni dječak neće izgledati isto nakon operacije. On neće biti isti dječak u kojeg smo se zaljubili. Čudno je to reći, ali nismo baš željeli operaciju.

No, ipak smo nastavili zacrtanim putem. Prvi dan je bio težak te je morao uzimati mnogo lijekova protiv bolova. Oboje smo jako plakali. Bio je tako drugačiji. Tako ga je jako boljelo. Što smo učinili? Medicinska nam je sestra rekla da mnogo roditelja koji to prolaze imaju iste takve osjećaje i reakcije. Postoji vrijeme tugovanja kroz koje smo morali proći. Nakon što je bol prestala, a njegova osobnost je mogla ponovno izaći na površinu, vidjeli smo svog sina. ZAISTA smo ga vidjeli. Njegov veliki osmjeh je još uvijek bio tamo te je bio jednako predivan.“

Iako njegov osmjeh nije bio potpuno isti kao prije, njihov veseli maleni dječačić je još bio tu.

Foto: Instagram

Matt sada kaže da je najgore prošlo – iako još nisu gotovi sa svime. Cama još čeka nekoliko operacija prije nego njegove usne budu potpuno popravljene.

On je maleni borac

„Prva 4 mjeseca su bila jako teška. Imali smo puno sastanaka s liječnicima. No kada je prošla prva operacija, sve je bilo mnogo lakše. Još je potrebno nekoliko operacija, ali je on maleni borac. Nadam se da će biti svijetlo nade drugima, da će poručiti da nije sve crno ako su malo drugačiji.

Ponekad je teško imati bebu sa deformacijom čeljusti te je vrlo strašno hodati u nepoznato, ali je ujedno i jako velika nagrada.“

Čak i u najtežim danima, Matt i Sara ne mogu zamisliti svoje živote bez Cama. Zbog toga je komentar njegovog „prijatelja“ bio tako uznemirujući.

Foto: Instagram

Život sa Camom i Jackom je bolji nego su ikada mogli zamisliti. Voljet će ih bez obzira imali oni zečje usne, ljubičastu kožu ili točkastu kosu. To je odličje dobrog roditelja.

NAJNOVIJE!