Prisan i poseban odnos: Zašto je tetka važna osoba u životu svakog mališana?

Foto: Brian Wolfe/Flickr

Osim što su bliska obitelj, tetke imaju važan utjecaj na dijete, potpuno drugačiji od onog koji imaju roditelji, a ipak značajan. One s mališanima svojih braće ili sestara mogu razviti prisan i poseban odnos.

Tetka je “cool” odrasla osoba

S obzirom na to da nema odgovornost roditelja, u ovom odnosu tetka može jednostavno pokazati svoju dječju stranu. Sjećanja na tetku uglavnom se odnose na zabavne trenutke, šale i igre. Tetka smije pusti mašti na volju i biti pravi zabavljač.

Ona je pouzdan savjetnik

Dijeca nerijetko sa tetkama mogu razgovarati o temama o kojima im je neugodno govoriti s roditeljima. Ona daje odlične savjete bez predrasuda, čuva tajne i otvorenije govori o svojim iskustvima. Tetka može biti prava riznica savjeta.

Tu je kada ostali nemaju vremena

Ona će naći vrijeme da sašije ​​haljinu za lutku, odvede dijete na predstavu ili koncert, ili se jednostavno poigra s nećakom. Tetka može biti značajan dio životnog iskustva djeteta. Ona je tu baš kada je potrebna: prije polaska u školu, na rođendanu, na sportskim natjecanjima, na maturi, na vjenčanju … Djeca se mogu osjećati izuzetno posebno u prisustvu tetke.

Tetka je uzor

U ovo moderno doba, više nego ikada, dijeca su pod utjecajem medija i prijatelja koji nisu baš uvijek pozitivan uzor. Tetka može biti alternativni primjer obitelji, karijere, odnosa, hobija ili vrijednosti.

Ona je obitelj

S obzirom na to da je tetka odrasla s ocem ili majkom djeteta, ona može najbolje razumjeti dječje frustracije i probleme s njihove točke gledišta. Kod sukoba s roditeljima, a naročito u periodu adolescencije, tetka može biti od velike koristi. Dijeca će se povjeriti tetki ako ne mogu svojim roditeljima, a ona u obiteljskim nesuglasicama može biti savršen posrednik.

Tetka može zamijeniti roditelje

Naravno, ne doslovno, ali kada su, na primjer, mama i tata zauzeti, ili su na putu, tetke mogu mnogo da pomognu pružajući pažnju i ljubav. Osim toga, tu je i praktična pomoć. Ako je mama odsutna, tetka može pripremiti obrok ili pomoći oko domaće zadaće. Poslije roditelja, tetka može postati najbliža osoba djetetu.

Ona je tu da ohrabri

Tetka će podržati dijete i biti najstrastveniji navijač, ma o čemu da je riječ: o sportu, hobiju, školi ili nekom drugom interesu djeteta. Ako se dijete suoči s neodobravanjem, tetka može uvijek pronaći način pružiti ohrabrenje. Tetke mogu biti najveći fanovi svojih nećaka i nećakinja, a to djeci daje jedan poseban osjećaj pripadnosti.

Reci što misliš