NaslovnicaDuhovnostTko su bili Priscila i Akvila u Bibliji?

Tko su bili Priscila i Akvila u Bibliji?

Priscila i Akvila su prema opisima apostola Pavla bili ”suradnici u Kristu”. (Rimljanima 16, 3) Ovaj je par bio ključan za stvaranje prve Crkve na sredozemnom području moderne Grčke i Turske.

Čitatelji se prvi puta upoznaju s Priscilom i Akvilom u Djelima, 18. poglavlje, gdje učimo da su oni bili Židovi, koji su živjeli na Korintu, nakon što su pobjegli od progona Židova, koji se dogodio u njihovom rodnom gradu Rimu u Italiji. (Djela 18, 2)

Priscila i Akvila su otvorili svoj dom Pavlu

Priscila i Akvila su radili kao proizvođači šatora. (Djela 18, 3) Otvorili su svoj dom i posao za Pavla kada je on došao u Korint. Možda zbog toga što su i sami bili stranci, razumjeli su Pavlovu potrebu za dobrodošlicom, prijateljstvom, potrebom za zaposlenjem i za sigurnim mjestom gdje bi mogao ostati.

Pavao je ostao s Priscilom i Akvilom godinu i pol. (Djela 18, 11) Kada je odlazio iz Korinta kako bi osnovao crkvu u Efezu, Priscila i Akvila su išli zajedno s njime i pomagali mu u poslovima. (Djela 18, 18) Smjestili su se na Efezu i organizirali su crkvenu zajednicu u svome domu. (1. Korinćanima 16, 19) Ostali su ondje za vrijeme trajanja Pavlove službe. (2. Timoteju 4, 19)

Zbog toga što su dugo ostali s Pavlom i zbog njegovog učenja i propovijedanja, par je posjedovao temeljito razumijevanje Radosne vijesti i specifičnih načela vjere. Stoga, kada je Apolon počeo propovijedati nepotpunu poruku Evanđelja na Efezu, Priscila i Akvila učiniše sljedeće: „Čuše ga Priscila i Akvila, uzeše ga k sebi i pomnije mu izložiše Put Božji.“ (Djela 18, 28)

VIDI OVO: Djela apostolska: O čemu govori ta biblijska knjiga?

Priscila i Akvila pomogli su Pavlu u osnivanju crkava

Priscila i Akvila bili su pomoćnici Pavlu prilikom osnivanja crkava u Korintu i na Efezu, pružanjem ispravljanja kako bi učenja Radosne vijesti bila ispravna i kako bi se kao takva proširila na druga područja. U konačnici njih dvoje pružili su ohrabrenje i podršku Timoteju, dok je on vodio efešku crkvu, koja je započela u njihovom domu. (1. Korinćanima 16, 19)

Još jedna stvar koju treba istaknuti ovdje jest da je Priscila, što je bilo ime supruge Akvile, bila napisana ispred Akvile, imena njezinoga supruga, na gotovo svakom mjestu u Bibliji, što nije bila uobičajena praksa toga vremena. (Djela 18, 2; 18; 26; Rimljanima 16, 3; 1. Korinćanima 16, 19; 2. Timoteju 4, 19)

Time što su postavili ime Priscile ispred Akvilinog, Luka, pisac Djela apostolskih i Pavao, u svojoj poslanici rimskoj crkvi, kao i u svojoj drugoj poslanici Timoteju, vjerojatno su željeli naglasiti značaj kojeg je Priscila imala u tim situacijama.

Nisu samo muškarci bili ti koji su pomogli u osnivanju crkve prvoga stoljeća i u širenju ispravnog učenja. Žene su također pomogle u ovome i zbog toga su prepoznate kao ”suradnice u širenju Evanđelja”. (Rimljanima 16, 3) Bog je upotrijebio Priscilu i Akvilu za širenje Evanđelja, dok su njih dvoje radili zajedno s apostolom Pavlom.

Izvor: Compellingtruth.org; Prijevod: Ivan H.