Prisilne misli
Foto: Pexels

Prisilne misli su nedragovoljne, neželjene slike, izrazi ili impulsi. One su vrlo uobičajene: gotovo svatko se suočava s njima, s vremena na vrijeme.

Ponekad su nasilne prirode, u drugim situacijama su seksualne.

Često su bogohulne ili stvaraju velik strah od nepravilnog izvođenja rituala. Mogu biti vrlo uznemirujuće, pogotovo ako su u potpunosti u suprotnosti sa onim što osoba zaista vjeruje. 

Prisilne misli kod kršćana

Psalam 139, 2 kaže: „Ti znaš kad sjednem i ustanem; ti razumiješ već izdaleka, što mislim“. Bog poznaje naše misli i zna kako one mogu biti nematerijalne. (Psalam 94, 11) No mi običavamo zaboravljati da Bog također zna i pozadinu naših misli. On zna da će opaki huliti na Njegovo ime „Drsko misli bezbožnik: “On ne vidi!” “Nema Boga”; tako je stalno mišljenje njegovo“, (Psalam 10, 4) no Bog je uvijek spreman oprostiti. (Izaija 55, 7)

Bog zna da i kršćani mogu imati prisilne misli. On gleda dublje u ono što je površinsko: „Jer Gospodin pretražuje sva srca i razumije svaki plan i misao“. (1. Ljetopisa 28, 9) Bog lako može razlučiti između misli, vjerovanja i namjere. (Hebrejima 4, 12) 

VIDI OVO: Kako pobijediti zle misli i bludna maštanja za vrijeme molitve?

Prisilne misli nisu nužno grijeh

Bog također ima plan za sprječavanje nametljivih misli. Prisilne misli nisu nužno grijeh, no djela koja nastaju iz njih mogu biti. Ako naše umove ispunimo bezbožnim stvarima, vjerojatnije je da će iz njih nastati bogohulne i štetne stvari.

Filipljanima 4, 8 govori nam: „Uostalom, braćo, što je god istinito, što god časno, što god pravedno, što god čisto, što god ljubazno, što god hvalevrijedno; je li što krepost, je li što pohvala – to nek vam je na srcu“! Čak i ako naša djela vode do takvih misli, Bog će biti naša utjeha. (Psalam 94, 19)

Kako nadvladati prisilne misli?

2. Korinćanima 10, 3-5 detaljizira kako preuzeti kontrolu nad prisilnim mislima. Najprije, opustite se i shvatite da se nametljive misli ne mogu u potpunosti pobijediti zemaljskim načinima. Spontano bogohuljenje i štetne namjere aspekti su duhovnog ratovanja.

Iduće, neka misao bude uhvaćena; zarobite je, razlomite, otkrijte postoji li u njoj kakva istina i obrišite laži. Proučavajte i pamtite Bibliju kako biste mogli biti spremni s istinom idući puta kada se takva misao pojavi.

VIDI OVO: RUŽNE MISLI I BESTIDNA MAŠTANJA: Borite li se vi s ovim đavolskim mislima?

Analizirajte vlastito srce i podčinite svaki dio koji vjeruje toj laži. Davidova molitva iz Psalma 139, 23-24: „Pronikni me svega, Bože, srce mi upoznaj, iskušaj me i upoznaj misli moje: pogledaj, ne idem li putem pogubnim i povedi me putem vječnim“! Možda ćete je morati moliti puno, puno puta, no s vremenom, laž bi trebala nestati kako se usredotočujete na Božju istinu. (Psalam 1, 1-3)

Ponekad mogu biti znak opsesivno-kompulzivnog poremećaja

Ponekad neprestano zarobljavanje misli i odbijanje iste s Božjom istinom ne funkcionira. Ponekad, nametljive misli mogu biti preplavljujuće i nemoguće ih je kontrolirati. To je jedan od primarnih simptoma opsesivno-kompulzivnog poremećaja i manji simptom drugih poremećaja.

VIDI OVO: Molitva protiv ružnih misli

Ako su prisilne misli posebno snažne, osoba bi trebala potražiti medicinsku pomoć ili kvalificiranog savjetnika. Bog nam je dao liječnike koji se brinu za tijelo kao i za dušu i trebali bismo iskoristiti prednost njihove stručnosti, savjetuje Compellingtruth.org