3 načina kako pristupiti lažnom učitelju (proroku)

Danas postoji ubrzani rast lažnih učitelja, stoga moramo paziti na ono što puštamo u svoj um i čija učenja slušamo.

Kada otkrijete nekoga tko podučava nešto pogrešno, što možete učiniti? Koji je najbolji način pristupanja lažnom učitelju?

U molitvi

Što biste rekli nekome za koga znate da podučava nešto pogrešno? Znam da to nije jednostavno, ali kako biste im najbolje pristupili ili biste li im uopće išta rekli? Možda biste rekli nekom crkvenom vođi ili bliskom prijatelju za koje znate da neće dijeliti s drugima. No, vjerujem da je molitva vaš prvi prioritet u pokušaju da pomognete lažnom učitelju da uvidi svoju pogrešku. Tražite Boga da im otvori oči, jer samo Bog može promijeniti ljudsko srce (Izreke 21,1). Tražite Božju milost za tu osobu. Oni nisu naš neprijatelj, već netko tko treba uvidjeti svoju grešku. Vrlo vjerojatno vode druge u propast. Možda ne shvaćaju da su u zabludi. Možda su naučili od nekog drugog lažnog učitelja, ali svakako molite. Bog je odgovorio na neke predivne molitve, a ne govorim o razdvajanju Crvenog mora. Vjerujem da je jedno od najvećih čuda obraćenje osobe iz djeteta đavla u Božje dijete.

Kad je Savao zlostavljao ranu crkvu i odobrio kamenovanje Stjepana, siguran sam da nitko od vjernika nikad ne bi pomislio moliti za Savlovo spasenje; možda neki i jesu, ali vjerojatno ne njih mnogo. Vjerojatno su molili za zaštitu od Savla, ali je li itko od njih doista pomislio da će Savao ikada biti spašen, da ne spominjem, da će postati apostol poganima? Tko bi razuman uopće išao kod Savla i pokušao mu podijeliti Krista? To bi vjerojatno bila vlastita smrtna presuda, no možda su neki ipak molili za njegovo obraćenje. Ne znamo, ali nije nemoguće, stoga započnite s molitvom, ostanite u molitvi i planirajte molitvu za nekoga tko podučava lažne doktrine.

U ljubavi

Ako ne dolazimo našem bratu ili sestri u ljubavi, onda uopće ne bismo trebali ići k njima. Ljubav mora biti motivirajući faktor za ispravljanje brata ili sestre u Kristu. Suprotno od ljubavi nije mržnja… to je ravnodušnost ili apatija. Indiferentnost kaže: „Nije me briga što se događa s tobom.“ To je isto što i mržnja, tako da imajte ljubav u vašem srcu za tu osobu koja se udaljila od istine. Molite za njih i dođite k njima u ljubavi. Malo pogreške pretvara cijelu istinu u laž, stoga je poluistina u cijelosti laž. Isus je rekao da ako vidimo da brat ili sestra griješi, trebamo ići k njima, a ako to ne uspije, uzmemo još nekoga sa sobom (Mt 18,15-20). Ako ni to ne uspije, Isus je rekao da se problem iznese pred crkvu (Mt 18,17-18). Nadajmo se da do toga neće doći, ali ako mora doći, učinite to u ljubavi prema vašem bratu ili sestri u Kristu. Ako bismo vidjeli slijepca kako se kreće prema litici, upozorili bismo ga, pa kako onda ne možemo upozoriti one koji poučavaju doktrinarnu pogrešku, ili još gore, podučavaju tome druge.

Naša je crkva morala proći kroz crkvenu disciplinu s dvojicom članova, i bilo je teško. Radilo se o ozbiljnim grijesima, i to je povrijedilo crkvu i oklevetalo ime crkve pred zajednicom. Ipak, opomena je učinjena u ljubavi, i kada se ili ako se pokaju, opet ćemo ih primiti, baš kao i svakog člana crkve s kojim smo prekinuli zajedništvo. Uvijek moramo ostaviti mjesta za pokajanje.

U Riječi

Nakon što ste ovo donijeli u molitvi, i otišli do vašeg brata ili sestre koji privatno podučava nešto pogrešno, a zatim ste im došli s drugom osobom, vrijeme je da to priopćite crkvi. A crkveno vodstvo, ako je potrebno, može doći k njima i osobno upotrijebiti Riječ Božju i izložiti grešku. Možda ta osoba ne shvaća da je u krivu. Možda pogrešno razumije stih ili možda je netko njih naučio pogrešno. Bez obzira na razlog, Riječ Božja je krajnji autoritet. Riječ ima moć, stoga ju moramo upotrijebiti (Rim 1,16; 1. Kor 1,18). Bog obećava da će Božja Riječ, kada je poslana, ispuniti ono što Bog želi da postigne (Izaija 55,11). Stoga se moramo pouzdati u Boga i njegov Duh s rezultatima.

Nakon molitve i razgovora s njima kao prijateljem, a zatim na kraju i donošenja autoriteta Božje Riječi, koju Bog govori, samo čekajte… To je sada u Božjim rukama. Pazite da im kažete da to nije vaše mišljenje, jer možemo biti u krivu, već im recite: „Evo što Biblija kaže o tome.“ Ne radi se o „nama nasuprot njih“. Radi se o pomaganju prijatelju da pronađe grešku u svom načinu.

Rekao sam svojoj crkvi: „Učinit ćete mi osobnu uslugu ako otkrijete da sam u krivu ili sam naveo pogrešan stih. Zahvaljujem vam na tome, stoga se nemojte bojati doći k meni.“ I to se pokazalo istinitim, i to je u redu, još uvijek sam djelo u progresu. Važno je napomenuti da moramo ostati ponizni u svemu tome. Ako ne ostanemo, tada se može uvući ponos i možemo razviti osjećaj superiornosti, a vjerujte mi, to uopće neće pomoći. Zapravo, samo će sve pogoršati.

Zaključak

Mislim da vjerojatno već znate, ali danas postoji ubrzani rast lažnih učitelja. Danas postoje svakakvi učitelji, i vjerojatno su napisali knjigu, stoga moramo paziti na ono što puštamo u svoj um i čija učenja slušamo. Upozorenje apostola Petra jednako je važno danas kao u doba njegovog pisanja. Petar je upozorio da je „u puku bilo i lažnih proroka, kao što će i među vama biti lažnih učitelja koji će prokrijumčariti pogubna krivovjerja, nijekati Gospodara koji ih otkupi i navući na se brzu propast“ (2. Pt 2,1 ).

Stoga činite ono što apostol Pavao kaže Timoteju: „O Timoteju, očuvaj što ti je povjereno, kloneći se svjetovnih ispraznih brbljarija i protuslovlja lažno nazvane spoznaje“ (1. Tim 6,20).

Moramo činiti i ono što je Juda napisao: „Imao sam potrebu napisati vam kako bih vas potaknuo da se borite za vjeru koja je jednom zauvijek predana svetima. Jer ušuljali su se neki ljudi koji su već odavna predbilježeni za tu osudu, bezbožnici koji milost Boga našega promeću u razvratnost i niječu jedinoga Gospodara, Boga, i Gospodina našega Isusa Krista“ (Judina 1,3b-4).

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Faithinthenews.com