Imate li problema s čitanjem Biblije? Evo što trebate napraviti!

Za kršćane je čitanje Biblije radost jer se mogu utopiti u Božjoj riječi te dobiti više znanja o Njemu i Njegovu kraljevstvu. No nije za svakoga tako te je za neke čitanje Biblije teško, i to ne zato što nemaju srce za to, nego jer imaju razne fizičke poteškoće kao što je disleksija.

Jedna takva osoba napisala je pismo pastoru Johnu Piperu i rekla je da ga njegova fizička poteškoća onemogućava u čitanju Biblije i primanju Božje Riječi. „Izgubim koncentraciju nakon nekoliko minuta i dobijem strašnu glavobolju te ne mogu nastaviti čitati. Najprije sam mislio da sam lijen, ali je to uzrokovano poteškoćama u učenju i čitanju koje su sa mnom cijeli život. Želim čitati Bibliju i to u potpunosti, ali mi je taj zadatak jako težak“, priznao je čovjek.

Piper je odgovorio da razumije kako razne poteškoće, senilnost, gubitak pamćenja ili loš vid mogu unazaditi vjernikovo proučavanje Biblije. No Piper je naglasio da kršćani nikada ne trebaju odustati od učenja od Boga, jer je duhovni rast „pitanje života i smrti“.

Dobre vijesti, prema Piperu, su da postoji nekoliko načina na koje se osoba može nositi s takvim poteškoćama. Za kršćane koji ne mogu čitati, Piper kaže da će uvijek imati „cijenjene prijatelje u Tijelu Kristovu“ koji im mogu pomoći s poteškoćama.

„Drugi će biti tu kako bi vam čitali i možda, u tim zadnjim teškim satima, glasno izgovoriti Riječ Božju u vaše gotovo gluho uho“, rekao je.

Drugi način da se olakša ova poteškoća jesu audio snimke Biblije. „Možete zatvoriti svoje oči i samo slušati ili slušati dok ste u autu ili dok pravite večeru ili dok idete na spavanje ili kada se budite. Mislim da je to vrlo važno. Otići na spavanje i probuditi se uz Bibliju a ne uz ne znam ni ja što drugo“, predložio je.

A za one koji nemaju takvih poteškoća, Piper upozorava na druge prepreke u čitanju i slušanju Božje Riječi. To su grijeh, lijenost, ljubav prema svijetu i duhovna sljepoća.

U međuvremenu, David Mathis napisao je na svom blogu da ovo doba tehnologije gura ljude da što brže obavljaju sve što čine, uključujući i čitanje Biblije. No osobno, Mathis je rekao da ga ne smeta da čita sporo jer onda može u potpunosti primiti Božju Riječ.

„Inače vrlo sporo čitam. Ne zato što se ne mogu ubrzati na neki način, nego zato što uživam u čitanju i dobivam nešto iz njega. Želim biti promijenjen onim što čitam. Ne tražim neke brze informacije, nego želim osjećati povezanost sa svakim trenutkom dok čitam i želim osjećati promjenu koju to čitanje donosi“, rekao je.

NAJNOVIJE!