NaslovnicaZdravljePROPOLIS - BOŽJI DAR IZ PRIRODE: Evo što sve liječi i kako...

PROPOLIS – BOŽJI DAR IZ PRIRODE: Evo što sve liječi i kako se primjenjuje!

Propolis je s pravom nazvan “prirodni antibiotik”. On ima, kako jako antibiotičko i dezinfekcijsko djelovanje, tako i analgetičko i imunostimulacijsko djelovanje, piše Webtribune.rs.

Prirodna ljekovita svojstva se duguju vitaminima, mineralnim solima, mikro elementima i eteričnim uljima, koje sadrži. Međutim, flavonoidi imaju najjača ljekovita svojstva.

Propolis se od davnina koristi za liječenje i prevenciju mnogih bolesti:

Želučani problemi

Propolis ima olakšavajuće djelovanje kod problema s gastrointestinalnim traktom. Sprečava infekcijska oboljenja i poboljšava probavu. Pokazuje svoje analgetičko djelovanje kod čireva, gastritisa i kolitisa.

Upale

Propolis ima jako analgetičko i protuupalno djelovanje. Ubrzava regeneriranje stanica i smanjuje bolove. Poboljšava rad respiratornog sustava. Olakšava teškoće prilikom upale grla, a pomaže i kod bolova u zubima, upale desni i usne šupljine. Ima informacija o tome da propolis ispoljavanjem svojih antimikrobskih svojstava sprječava pojavu karijesa.

Zračna i rendgenska oštećenja

Propolis je poznat i kao jako antiradijacijsko sredstvo. Pomaže kod oporavka osoba koje su izložene zračnim i rendgenskim utjecajima. Koristi se i kao preventivna mjera protiv pojave nekih vrsta tumora (rak dojke, i dr). Dokazano je da ublažava bolove prilikom izgaranja i štiti kožu od upala.

Kožna oboljenja

Propolis ima dokazano djelovanje na niz kožnih oboljenja. Pomaže osobama koje pate od dermatitisa, žuljeva i ekcema. Istodobno ublažava bolove prilikom različitih ozljeda kože, te pomaže bržem zacjeljivanju rana. Smatra se da propolis liječi stafilokokne infekcije i gljivična oboljenja (noktiju).

Slab imunitet

Propolis ima vrlo izražen antimikrobni i antivirusni učinak. Zahvaljujući svojim sastojcima, stimulira prirodni imunitet i osigurava maksimalnu zaštitu organizma u rizičnim razdobljima. Povećava hematopoeze i stvaranje antitijela, a sa druge strane zaustavlja stvaranje različitih vrsta bakterija i virusa.