Prva zapovijed: Zašto je ova Božja zapovijed toliko važna?

Prva zapovijed se odnosi na sve. Ako ovo ispoštujemo, tada ćemo moći ispuniti Deset Božjih zapovijedi u našim životima.

Da ste vi ili ja napisali Deset zapovijedi možda bi dali primat nekim drugi zapovijedima. Na primjer, možda bismo rekli da su najvažnije zapovijedi „Ne ubij“ i „Ne učini preljuba“ (Izlazak 20,13-14). 

U konačnici, bez obzira u kojem smjeru ide naša kultura, čini se da se svi možemo složiti da su ubojstvo i preljub loši. 

No, zanimljivo je kako je Bog započeo Deset zapovijedi: „Ja sam Jahve, Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva. Nemoj imati drugih bogova uz mene“ (2-3). 

Prva zapovijed se odnosi na sve. Isus je rekao: „Zato ljubi Gospodina Boga svojega iz svega srca svojega, i iz sve duše svoje, i iz svega uma svoga, i iz sve snage svoje!“ (Marko 12,30).  

VIDI OVO: Koja je zapovijed najveća?

Ako ovo ispoštujemo, tada ćemo moći ispuniti Deset zapovijedi u našim životima. Ako volimo Boga svim svojim srcem, dušom i umom, onda nećemo imati drugih bogova osim Njega. Nećemo se klanjati lažnim bogovima niti ćemo izgovarati Njegovo ime uzalud. 

Ako volimo Boga svim svojim srcem, dušom i umom, onda ćemo odvojiti dan za štovanje Boga. Nećemo krasti od drugih ili im lagati ili ih ubijati, itd. Realnost je da ako volimo Boga onda ćemo činiti ispravne stvari. I htjet ćemo Ga častiti na ispravan način. 

Sve počinje s Božjim položajem u našim životima jer ćemo mi služiti onome što štujemo. Ako Bog nije broj jedan u vašem životu, onda će i sve ostalo biti u kaosu. No ako Bog jest broj jedan u vašem životu, onda će i sve drugo pronaći svoju pravu ravnotežu. 

Autor: Greg Laurie; Prijevod: Ida U.; Izvor: Harvest.org

NAJNOVIJE!